Conform Codului Electoral (re)trimis de AEP preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prevederile legate de referendumul pentru demiterea preşedintelui nu conţin prag de participare. Dacă Codul va fi adoptat de Parlament, o nouă suspendare a lui Traian Băsescu poate fi urmată de demitere sigură pe 9 decembrie a.c.
AEP cere adoptarea Codului Electoral
Marţi 3 septembrie, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru – atenţie, o prietenă la cataramă a Elenei Udrea - remis o scrisoare deschisă conducerilor celor două Camere ale Parlamentului. În document se arată că AEP a trimis din nou parlamentului, proiectul privind Codul Electoral şi se atrage atenţia că adoptarea acestuia ar rezolva multe din lacunele legislaţiei electorale existente.
Codul: relativ bun pentru PDL, catastrofă pentru Traian Băsescu
Codul electoral cuprinde reglementări pentru toate tipurile de scrutinuri: parlamentare, europarlamentre, prezidenţiale, locale, referendumuri naţionale şi referendumuri locale.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentre, reglementările din Codul Electoral sunt în proporţie de 95% identice cu prevederile din Legea 35/2008. O lege criticabilă din cauză că permite accederea în parlament inclusiv a candidaţilor clasaţi pe locurile 2 sau 3 în colegii, şi implicit eliminarea candidaţilor de pe locul 1 în Colegiu. În acest an, aceste prevederi ar putea favoriza PDL, pentru că un rezultat estimat între 15 şi 20% (global) presupune obţinerea de foarte puţine locuri 1 în colegii. Se poate pune că aceasta poate ar fi raţiunea pentru care prietena Elenei Udrea a retrimis parlamentului proietul Codului Electoral. În acelaşi timp însă, prevederile legate de referendumul de demitere al preşedintelui României nu conţin pragul de participare la urne. Art. 22 (3) spune: „Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe întreaga ţară ale alegătorilor români care au participat la referendum”. Din acest unghi de vedere, Codul este catastrofal pentru Traian Băsescu. Dacă Codul electoral este adoptat de Parlament în această toamnă – există majoritatea necesară - şi dacă Traian Băsescu este suspendat undeva în perioada 9 – 20 noiembrie, referendumul de demitere se poate desfăşura în paralel cu alegerile parlamentare şi cum PDL şi UDMR nu va mai putea boicota scrutinul, Traian Băsescu poate fi făcut „ţăndări” pe 9 decembrie.
Codul electoral poate fi adoptat în această lună
În regim de urgenţă, Codul Electoral poate fi adoptat în luna septembrie. Cum nu există modificări faţă de actuala lege a alegerilor parlamentare flată în vigoare, nimeni, nici măcar Comisia de la Venezia nu poate ridica obiecţii privind o adoptare în an electoral. Cu siguranţă, adoptare în regim de urgenţă nu rezolvă problema de la sine. Pentru că va mai exista un calendar „paralel”, pe care îl intuim astfel: „PDL va ataca legea la CCR. Chiar dacă stau în cap, judecătorii CCR nu pot invalida articole din lege. Pentru simplul motiv că părţile referitoare la alegerile parlamentare au mai fost supuse controlului constituţional şi au ieşit „curate”; în ceea ce priveşte art. 23 – acesta cu siguranţă va fi atacat – judecătorii CCR nu se pot prevala de Decizia pe 10 iulie, când au condiţionat valabilitatea referendumului de pragul electoral. Din mai multe motive: vor intra în coliziune cu alte trei decizii anterioare şi vor intra în coliziune şi cu Comisia de la Venezia. Pe 10 iulie, judecătorii CCR s-au „agăţat” de articolul 5 din legea referedumului, care pevedea prag de participare. Acum nu vor mai avea de ce să se agaţe. Totuşi, CCR poate ţine blocat Codul aproape o lună de zile. Vor urma trgerile de timp ale preşedintelui Traian Băsescu. El va ţine – legal – Codul 19 zile la Cotroceni, după care îl va trimite la reexaminare. Într-o săptămână parlamentul poate respinge cererea de reexaminare, după care Traian Băsescu mai poate ţine legea alte 19 zile până să o promulge. Un calcul aritmetic făcut la repezeală ne arată că acest calendar paralel poate dura şi 65 de zile calendaristice. Pentru a evita o surpriză neplăcută, USL trebuie să adopte Codul electoral până cel târziu 20 septembrie. Tragerile de timp ale judecătorilor CCR şi ale lui Traian Băsescu ar putea împiedica organizarea referndumului pe 9 decembrie, dar consecinţele vor fi tragice pentru PDL, care va pierde multe procente. Mai trebuie menţionat, că deşi Legea 35/2008 – cea aflată în vigoare privind alegerile parlamentare – şi prevederile similare din Codul Electoral sunt criticabile, în proporţie de 99% altă lege electorală nu prea mai este posibil să fie adoptată, mai ales după ce legea uninominalului pur a fost infirmată de CCR.
În 2011, Roberta Anastase a dosit Codul electoral
Fostul preşedinte al AEP, Octavian Opriş (nominalizat în 2004 de PSD) a trimis în martie 2011 Codul Electoral la Camera Deputaţilor. Codul trimis atunci este identic cu cel retrimis acum de prietena Elenei Udrea, cu menţiunea că în decembrie 2011, AEP a ajustat minor – conform atribţiilor sale – colegiile electorale. În şedinţa Biroului Permanent al Camerei din 28 martie 2011, problema fost pasată rapid. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a avut un singur comentariu: cum se face că Parlamentul nu a dezbătutt niciun raport anual al AEP – deci ceva fără legătură cu subiectul. Iar Roberta Anastase a anunţat că urmează să trimită Codul electoral grupurilor parlamenare pentru studierea lui. De atunci nu s-a mai vorbit niciodată de acest cod, cu excepţia unui articol din Cotidianul.ro. unde s-a arătat că liderii PDL deşi susţin că sunt adepţii uninominalului pur, în realitate se gândesc la vot pe listă sau la sistemul utilizat în 2008.
Ce a urmat se ştie, PDL a mi jucat „comedia” uninominalului pur, până l-a blocat în comisia electorală parlamentară, iar proiectul USL a căzut la CCR, deşi nu existau elemente de neconstituţionalitate.
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/traian-basescu-poate-fi-facut-tandari-pe-9-decembrie-193337/