joi, 6 septembrie 2012


De ce se isterizează Germania: România, cu pile în Caspica, independentă de Gazprom şi furnizor regional de energie

Scris de : Marius Bâtcă  

Spre deosebire de Germania, România este una dintre ţările europene cu cea mai mare independenţă faţă de Gazprom. Mai mult chiar, este furnizor de energie regional. Plus că are relaţii strategice cu ţări din regiunea Caspică, extrem de bogată în hidrocarburi. Aşa că, în viitorul foarte apropiat, ar putea susţine/ajuta Republica Moldova şi Bulgaria să capete aceeaşi independenţă energetică faţă de Rusia. Dar şi alte state.
Comisia Europeană a anunţat recent că a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a “împiedicat concurenţa pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est”. Comisia, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, suspectează Gazprom că a “împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz” în ţările din această regiune şi că “le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol”. “Dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor”, ceea ce “în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni”, a explicat Comisia Europeană.
Anchetă de dragul PR-ului europeano-german
Nimeni nu a crezut şi nu crede că ancheta Comisiei Europene (praf german aruncat în ochi de la Bruxelles) chiar are în vedere protecţia şi bunăstarea cetăţenilor europeni “de mâna a doua”, din zona centrală şi estică.
Gigantul rus Gazprom ar putea fi amendat de Comisia Europeană cu peste 10 miliarde de euro, dacă se dovedeşte că a încălcat legislaţia antitrust europeană, suma fiind apropiată de profitul de aproape 9 miliarde de euro obţinut de grup în primul trimestru. “Conform regulilor europene, companiile găsite vinovate de abuz de poziţie dominantă pe piaţă pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro”, potrivit presei internaţionale, citaă de Mediafax.
Lituania este singura ţară UE care a salutat decizia Comisiei Europene de a deschide o anchetă cu privire la Gazprom, transmite Agerpres. Potrivit premierului lituanian, Andrius Kubilius, aceasta este o “decizie importantă”, care poate schimba în mod semnificativ situaţia pieţei europene a gazelor naturale şi comportamentul Gazprom în toată Europa Centrală. Andrius Kubilius a amintit că Vilnius a depus la sfârşitul lunii ianuarie, la Bruxelles, o plângere împotriva Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă.
Gigantul rus a dat miercuri asigurări că respectă normele ţărilor în care operează, afirmând că preţurile stabilite “corespund normelor folosite de ceilalţi producători şi exportatori de gaze naturale”.
La rândul său, ministrul lituanian al energiei, Arvydas Sekmokas, a subliniat că Lituania s-a confruntat cu “preţuri inechitabile în cazul gazelor naturale, presiuni economice şi politice şi acţiuni anticoncurenţiale”, după ce şi-a reformat piaţa energiei în conformitate cu regulile UE.
Bulgaria încearcă cu South Stream-ul ruso-german …

Citiţi continuarea pe:
http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/de-ce-se-isterizeaza-germania-romania-cu-pile-in-caspica-independenta-de-gazprom-si-furnizor-regional-de-energie-118729.html