miercuri, 13 iunie 2012

USL a modificat legea ca să-l poată suspenda mai uşor pe Băsescu

 de Sorina Ionaşc



Deputaţii jurişti au decis astăzi ca hotărârile Parlamentului să nu mai  poată fi atacate la Curtea Constituţională. Această modificare la legea CCR se aplică şi în cazul hotărârii de suspendărea a preşedintelui. Iniţiatorii actului normativ sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin.
Legea revine astfel la prevederile din 2010, când printr-un amendament depus de senatorul PSD Dan Şova, potrivit căruia competenţelor Curţii Constituţionale  i se  adăuga controlul hotărârile parlamentului. O astfel de modificare a transformat practic avizul consultativ al CCR într-unul obligatoriu în cazul suspendării şefului statului. Mai exact, în condiţiile în care, în avizul consultativ, magistraţii apreciau că preşedintele nu a încălcat grav Constituţia, însă parlamentarii l-ar fi suspendat, în cazul unei contestaţii judecătorii ar fi putut să invalideze hotărârea pe motiv că încalcă legea fundamentală care prevede tocmai că încălcările grave ale Constituţiei sunt temei de suspendare.
După ce modificarea operată astăzi de deputaţii jurişti va trece de plenul Camerei, aceasta va fi transmisă Senatului, forul decizional în acest caz.
Şova: Am ţinut cont de ce a zis Curtea în 2010
Senatorul PSD Dan Şova, care în 2010 a depus în numele partidului amendamentul care adauga pe lista de competente a Curţii Constituţionale controlul hotărârilor parlamentului, a declarat pentru gândul că schimbarea de optică în aceastp privinţă  a venit după "mai multe discuţii pe tema CCR". "S-a constatat că CCR a funcţionat de multe ori ca o a treia cameră a parlamentului, dar s-a ţinut cont şi de faptul că atunci, în comisii reprezentanţii Curţii au spus că această prevedere nu-şi are locul, sensul şi rostul pentru că, spuneau ei, preşedinţii camerelor trebuie să vegheze în aceste cazuri. Atunci n-am ţinut cont, ţinem acum", a spus Şova.
Senatorul PSD a apreciat că un control al magistraţilor asupra hotărârilor parlamentului nu ar avea legătură cu suspendarea preşedintelui, pentru că în avizul consultativ de la suspendarea lui Băsescu din 2007 Curtea a spus că demersul parlamentului este unul politic şi nu poate fi supus controlului. "Dacă s-ar contesta hotărârea de suspendare ar fi respinsă ca inadmisibilă", a spus Şova.
Iordache: CCR nu e un superparlament
La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru gândul, că modificarea legii Curţii Constituţionale în urmă cu doi ani "a fost făcută eronat", parlamentarii îndreptând astăzi greşeala de atunci.
"Legile pot fi atacate, hotărârile nu. Curtea Constituţională cenzura activitatea parlamentului. CCR nu este un superparlament", a spus el.
Întrebat dacă modificarea decisă de deputaţii-jurişti uşurează procedura de suspendare a preşedintelui, Iordache a răspuns: "Astăzi nu s-a vorbit despre suspendarea preşedintelui, nu era important, dar, da, se aplică".
Nicolicea: "Se deschide calea ca preşedintele să fie suspendat abuziv"
"Se deschide calea ca preşedintele să fie suspendat abuziv, adică neconstituţional", este părerea deputatului UNPR Eugen Nicolicea, care a precizat însă că modificarea legii "e corectă, dar nu suficientă".
"Aveam două variante, varianta simplă şi varianta amplă. În varianta amplă trebuiau modificate mai multe articole şi varianta simplă cu un singur articol. veam varianta să încerc să conving nişte oameni plictisiţi care, din cauza căldurii, nu mai puteau gândi, sau să mă resemnez", a declarat, pentru gândul, Nicolicea.

Sursa:
 http://www.gandul.info/politica/usl-a-modificat-legea-ca-sa-l-poata-suspenda-mai-usor-pe-basescu-9743691