luni, 11 iunie 2012


Adio grade: Grănicerii din R Moldova, civili – Poliţia de Frontieră

Scris de : M.A. 


De la 1 iulie, Serviciul Grăniceri din Republica Moldova se va transforma în Poliţia de Frontieră, după modelul european din dreapta Prutului. Instituţia va fi demilitarizată, astfel că angajaţii vot fi civili.
Noua structură, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, are obiective clare, cuprinse în Strategia Managementului Integrat al Frontierei de Stat, a declarat Roman Revenco, Directorul General al Serviciului Grăniceri. Acesta ţinut să reitereze importanţa efortului viitorilor poliţişti de frontieră în îndeplinirea obiectivelor de implementare a prevederilor Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize Republica Moldova-Uniunea Europeană. De menşionat că, la 10 iunie 2012, Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova şi-a sărbătorit cea de a XX-a aniversare.
Poliţia de frontieră va avea autonomie completă în luarea deciziilor şi va deţine competenţe lărgite în comparaţie cu fostul Serviciu de Grăniceri. Pe lângă atribuţiile de bază, poliţiştii de frontieră vor activa şi în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere, urmăririi penale, examinării contravenţiilor şi expertizei juridice a actelor de călătorie.
Din punct de vedere structural, Poliţia de Frontieră va fi divizată în trei nivele: Departamentul Poliţiei de Frontieră, Unităţi regionale, şi Puncte de trecere. De asemenea, Unităţile regionale vor dispune de autonomie decizională inclusiv în domeniul angajării personalului.
Poliţia de Frontieră va fi condusă de şeful Departamentului, numit şi eliberat din funcţie de Guvern la propunerea ministrului de Interne. Instituţia va fi finanţată din bugetul de stat. Personalul noii structuri va fi format din poliţişti de frontieră, salariaţi civili şi personal tehnic. Poliţiştii vor dispune de grade speciale şi vor fi angajaţi după urmarea unor cursuri de instruire profesională. Poliţia de Frontieră va avea aproximativ 8.000 de angajaţi.

Sursa: