luni, 4 iunie 2012

Csibi Barna, cel care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu: 

 "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară. 

OCUPANŢI, CĂRAŢI-VĂ!"


 
Aproximativ 70 de persoane au comemorat la Miercurea Ciuc Tratatul de la Trianon, în timp ce Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, a avut două pancarte, una inscripţionată cu mesajul "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!".
Comemorarea de la Miercurea Ciuc a început la ora 17.30 în faţa Consulatului General al Republicii Ungare din reşedinţa harghiteană, unde s-au întâlnit membrii "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM), purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian, simbol al organizaţiei extremiste din Ungaria "Garda Maghiară", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lor li s-au alăturat Cavalerii Ordinului Vitejilor, husarii de la Uniunea "Matyas" din Ciucul de Jos şi localnici, printre ei aflându-se şi candidaţi la alegerile locale, pentru o baie de mulţime.
Înainte de a porni cu toţii în marş, ocolind oraşul până la Liceul "Marton Aron", participanţii au intonat imnul Ungariei, au susţinut discursuri în care au vorbit despre semnificaţia Tratatului de la Trianon pentru maghiari, iar la final au intonat imnul secuilor.
Liderul "Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate" (HVIM) - organizaţia Miercurea Ciuc, Szocs Csongor, a declarat că niciodată nu a existat în lume un popor "mai umilit" decât cel maghiar în ziua de 4 iunie 1920, când a fost semnat Tratatul de la Trianon.
"Tratatul de pace de la Trianon este unul ridicol. Niciodată în lume nu a fost un popor mai umilit decât al nostru, la Trianon. Ziua de astăzi este o zi de doliu, nu o sărbătoare. Nu trebuie să ne plecăm capul, ci să stăm cu fruntea sus şi să luptăm zi de zi pentru a ne atinge ţelurile, să câştigăm drepturile maghiarilor în teritoriile rupte. Mesajul meu pentru fraţii noştri care trăiesc în teritoriile separate din ţara acum ciuntită, pentru toţi maghiarii, este să luptăm continuu pentru a supravieţui", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Szocs Congor.
Împlinirea a 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Tranon a fost comemorată şi de Csibi Barna, harghiteanul care în luna martie a anului trecut l-a "spânzurat" în mod simbolic pe Avram Iancu.
Timp de o oră, Csibi Barna a stat în centrul oraşului, în Piaţa Majlath Gusztav Karolu, în faţa a două pancarte pe care a scris: "Jos Trianonul" şi "Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!", cu drapelul Ungariei în mâini.
Între cele două pancarte, el a aşezat o cruce cu harta Ungariei Mari şi cu Coroana Maghiară.
"Trianonul înseamnă o pacoste. Există o ţară a noastră, a strămoşilor mei, care a fost pur şi simplu pusă pe cruce şi lăsată să moară. Este timpul ca Tratatul de la Trianon să fie revizuit, în fapt el nici nu mai este în vigoare, trebuie să văd cum este cu legislaţia, că se pare că nici nu mai este în vigoare. Toată lumea crede în acest tratat, care nu mai este în vigoare", a spus Csibi Barna.
Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul - Austriei, iar Croaţia şi Slavonia - Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).
500 de maghiari au ieşit în stradă şi la Sfântu Gheorghe
Aproximativ cinci sute de persoane au participat la cele două manifestări organizate la Sfântu Gheorghe de PCM, respectiv UDMR, pentru comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, transmite corespondentul MEDIAFAX.
PCM Sfântu Gheorghe a organizat şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, comemorarea semnării Tratatului de la Trianon în Parcul Central "Elisabeta" din municipiu.
La manifestare au participat circa două sute de localnici, alături de conducerea PCM, PPMT Covasna şi de reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret maghiare.
Participanţii au arborat drapelul secuiesc şi pe cel ungar, iar unii dintre ei au purtat panglici de doliu.
Comemorarea a început cu bătaia clopotelor bisericilor istorice maghiare, urmată de un recital de poezie şi de discursuri ale reprezentanţilor organizaţiilor politice maghiare, precum şi ale tinerilor maghiari, terminându-se cu rugăciuni şi cu intonarea imnului secuiesc şi a celui ungar.
Din Parcul Central oamenii au mers la cea de-a doua manifestare, organizată de UDMR, care a avut loc în faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe, sub semnul "Zilei Solidarităţii Naţionale", iniţiată de Parlamentul Ungariei.
Aici au fost prezenţi, în total, aproximativ cinci sute de oameni, alături de liderii locali şi judeţeni ai tuturor formaţiunilor maghiare, respectiv UDMR, PCM şi PPMT.
Invitatul principal al manifestării a fost călugărul franciscan Bojte Csaba, din Deva, preşedinte al Fundaţiei "Sfântul Francisc", care are grijă de copiii orfani.
Având în vedere că organizatorii au dorit o manifestare depolitizată, niciun politician nu a ţinut discursuri la acest eveniment.

Sursa:
http://www.gandul.info/news/csibi-barna-cel-care-l-a-spanzurat-pe-avram-iancu-inima-tinutului-secuiesc-bate-in-maghiara-ocupanti-carati-va-9705424