vineri, 8 iunie 2012


SUA dotează Armata Română cu sisteme de spionaj PGSS

Scris de : M.A. 

O serie de militari ai Armatei Române vor începe instruirea pentru utilizarea unui Sistem Permanent de Supraveghere Terestră (PGSS) la o unitate a Forţelor Terestre Române de la Buzău.

Sistemul aerostat şi programul de instruire pregătesc dislocarea în Afganistan a militarilor români care vor deservi sisteme PGSS în sprijinul misiunii NATO, anunţă Ambasada SUA. Acest sistem de instruire va fi transferat Forţelor Armate ale României de către Forţele Armate ale Statelor Unite în sprijinul angajamentului continuu al României pentru securitatea militarilor americani, români şi altor militari NATO dislocaţi în Afganistan, precizează sursa citată.
Anterior, instruirea militarilor români care operau PGSS era realizată numai în Statele Unite şi necesita deplasarea acestora în SUA înaintea dislocării. Programul de instruire de la Buzău va continua să fie finanţat de Guvernul Statelor Unite pentru militarii români care participă la misiunea ISAF.
PGSS include baloane cu senzori ancorate fie prin cablu, fie pe structuri verticale. Acest sistem, care poate fi instalat şi dislocat rapid, întăreşte capacităţile de supraveghere şi recunoaştere şi furnizează comandanţilor o cât mai completă imagine a câmpului de luptă, pentru a proteja militarii de dispozitivele explozive improvizate (IED) şi de alte atacuri din partea insurgenţilor. 




Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/buzau-sua-doteaza-armata-romana-cu-sisteme-de-spionaj-pgss-99154.html