marți, 12 iunie 2012


Renaşterea naţionalismului populist la Budapesta: „Umbra lui Horthy deasupra Ungariei”

Autor: ISTVAN DEAK

Miklos Horthy (al doilea din stanga) alaturi de Adolf Hitler.  / Foto: AFP / AFP


Jurnaliştii occidentali tratează cu îngrijorare noua politică a premierului ungar Viktor Orban de reabilitare a lui Miklos Horthy. „Umbra lui Horthy deasupra Ungariei”, este titlul unui articol apărut marţi în cotidianul austriac Der Standard. Aceasta dup` ce alte publica]ii [i chiar agen]ii de pres` au abordat aceea[i tem`.
Considerat pe drept de ţările vecine un simbol al revizionismului, controversatul Horthy se bucură de noi elogii din partea Ungariei lui Orban Viktor. În mijlocul unei crize economice care a adus rata şomajului la 12% şi încă sperând c` FMI va debloca un credit de 15 miliarde de euro, în cercurile politice din Ungaria se discută despre urmările noului cult Horthy. Cine îşi mai aduce aminte de regentul regatului fără rege, amiralul flotei dintr-o ţară fără ţărm, care a stat la conducerea Ungariei timp de 24 de ani? În cartea biografică 'Miklos Horthy' a istoricului american Thomas Sakmyster, acesta este descris ca fiind definiţia anticomunismului, antisemitismului şi a naţionalismului extremist. Prin pactul făcut cu Germania lui Hitler, Horthy se face complice la uciderea a 560.000 de evrei şi a 400.000 de soldaţi şi civili unguri, dar şi pentru pierderea a aproape 40% din averea naţională. Pentru naţionalişti el rămâne omul cu ajutorul căruia Ungaria şi-a recuperat de la România, Iugoslavia şi Cehoslovacia, o serie de teritorii pierdute în urma Tratatului de la Trianon (1920)”, scrie Der Standard. Astăzi, Guvernul Orban îl onorează cu statui, redenumeşte străzi şi pieţe după acesta, noteaz` publica]ia citat`, cu referire la Horthy. „Pericolul real este pe de-o parte insidioasa, pe de alt` parte evidenta reabilitare a erei Horthy. Condiţiile teatrale ale reînhumării în România a unui scriitor, membru în Parlamentul Szalasi, precum şi includerea lucrărilor a trei scriitori controversaţi ai acelor perioade în curricula şcolară sunt de asemenea paşi simbolici. Rănile au nevoie de timp şi nu se pot vindeca prin plantarea de steaguri în ele, avertiza după Primul Război Mondial Rainer Maria Rilke. După eşuarea reînhumării scriitorului în România, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a acuzat autorităţile române de barbarie. Imixtiunea directă a politicienilor Fidesz în campania electorală din ţările vecine poate duce nu doar la o ruptură şi o slăbire a reprezentării politice a minorităţii maghiare, ci şi la o tensiune periculoasă cu guvernele aflate sub presiunea propriilor naţionalişti”, notează Der Standard.
Într-o analiză pe aceeaşi temă, cotidianul socialist german Neues Deutschland remarcă faptul că, după ce premierul Viktor Orban a fost constr~ns printr-un ultimatum dat de UE şi de FMI să facă un pas înapoi în problemele centrale ale politicii sale, el încearcă să dea lovitura printr-o nouă orientare politico-tactică. „Rescrierea trecutului nu este pentru populaţia ungară nimic nou, asta se întâmplă de aproape două decenii, chiar dacă cheltuielile sunt foarte mari: paşapoarte noi, indicatoare rutiere noi, planuri noi de oraşe, timbru nou, străzi şi pieţe sunt redenumite”, adaugă jurnaliştii de la Neues Deutschland. (deak.istvan@jurnalul.ro)

Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/externe/renasterea-nationalismului-populist-la-budapesta-umbra-lui-horthy-deasupra-ungariei-615381.htm