luni, 4 iunie 2012




De la retrocedări ilegale la Restituirea Proprietăţilor
Omul lui Oprea, în Guvernul Ponta


Premierul Victor Ponta a făcut joi încă o numire controversată în guvern. Fostul prefect de Ilfov, Dan Cornel Baranga, omul de casă al lui Gabriel Oprea şi autorul unor retrocedări cu acte false, a fost numit vicepreşedinte tocmai la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor.
Baranga a fost subprefect al Capitalei pe vremea când Oprea era prefect, liderul UNPR forţând numirea lui în 2010 la Prefectura Ilfov, iscând astfel şi un scandal cu organizaţia PDL care a ameninţat cu demisia în bloc.
Numele lui Baranga este legat de mai multe retrocedări cu cântec făcute de Prefectura Ilfov. Una dintre ele a determinat reacţia ONG-urilor după ce Baranga a aprobat retrocedarea a 14 hectare din pădurea Boldu Creţuleasca în baza unui act fals, în legătură cu care fusese avertizat şi de ONG-uri, dar şi de Primăria Voluntari, care a depus o plângere penală şi a cerut anularea punerii în posesie.
În 2007, două octogenare, Galani Georgeta şi Leonte Aurora, au dobândit în instanţă dreptul de proprietate pentru 14 hectare de pădure pe suprafaţa comunei Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, fără a putea să probeze însă amplasamentul. Instanţa le-a recunoscut doar dreptul de proprietate, urmând ca autorităţile să le pună în posesia unui teren forestier corespunzător. Fostul director al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), Cornel Șerb, consătean cu cele două doamne, a decis însă să ridice miza retrocedării la cel puţin 30 de milioane de euro astăzi (140 milioane de euro în 2007), mutând terenul din Ştefăneştii de Jos în Voluntari, gard în gard cu una dintre cele mai scumpe zone rezidenţiale. Pentru asta Șerb a falsificat un act al Primăriei Voluntari, iar Prefectura condusă de Baranga a făcut în cea mai mare grabă punerea în posesie a doamnelor Galani şi Leonte fără să respecte procedura legală. Prefectul Baranga a decis totodată să ignore adresele Primăriei Voluntari legate de adevăratul amplasament şi de falsul în acte.
De atunci, prefectul a fost surd şi orb la orice demers, inclusiv plângerea penală, iar noua conducere a ICAS luptă pentru salvarea pădurii în care încă sunt căprioare şi iepuri.

Izabela Niculescu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/omul-lui-oprea-in-guvernul-ponta-184881/