Deutsche Welle, Wall Street Journal, Financial Times, New York Times, Le Figaro și Le Monde, toate spun același lucru: chiar dacă Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, legitimitatea sa ca Președinte este anulată de cele 7,4 milioane de voturi pe care le are împotrivă. Tema așa-zisei lovituri de stat a dispărut de pe agenda publicațiilor.
Publicația germană Deutsche Welle, care i-a acordat un sprijin semnificativ lui Traian Băsescu în campania pentru referendum, lansează un apel puternic pentru demisia acestuia, considerând-o singura soluție pentru stabilitatea României. „Pentru ca ţara să se întoarcă la apele mai calme, există de fapt o singură opțiune: Băsescu trebuie să demisioneze şi să facă loc pentru alegerile prezidenţiale anticipate mai târziu în 2012, în paralel cu alegerileparlamentare care vor avea loc tot la acel moment. Este timpul pentru România să se despartă de vechiul stabiliment politic la 23 de ani după căderea dictaturii comuniste.”, scrie publicaţia citată de site-ul pesurse.ro.
Wall Street Journal subliniază dificultatea trecerii de pragul de participare impus de cvorumul de 50%+1, deși “aproape opt milioane de oameni, sau aproximativ 46% din alegătorii ţării au participat şi 88% au votat împotriva domnului Băsescu.”
Financial Times tratează subiectul din perspectiva greșelilor pe care Traian Băsescu le-a făcut în relația cu instituțiile statului și scoate în evidență lipsa acestuia de legitimitate în funcție. „În timp ce preşedintele probabil își va păstra slujba, scrie Financial Times, poziţia sa a fost slăbită de peste 7 milioane de voturi - 87% din total, care au fost date împotriva lui. Preşedintele nu a acţionat întotdeauna în modul neutru impus de Constituţie. În special, el a încercat să intervină în politica economică, prerogative care sunt în afara mandatului său. În plus, stilul său de viaţă luxos este dezaprobat de către alegătorii care se luptă cu austeritatea”.
New York Times atrage atenția că întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni ar putea genera instabilitate politică în continuare, iar președintele „ar putea folosi autoritatea pentru a încerca să împiedice politicile Prim-ministrului Ponta.”
Și analiza Le Figaro este în acord cu această idee. „Traian Băsescu va recâștiga locul la Cotroceni, însă legitimitatea sa iese grav afectată din acest referendum. Peste 87% dintre votanți s-au pronunțat pentru demiterea sa, sancționând astfel politica de austeritate asumată în 2010 de PDL, formațiunea șefului statului. Președintele nu este lipsit de vină pentru instabilitatea politică ce s-a făcut simțită mai mulți ani în România”, scrie publicația franceză.
Le Monde merge mai departe cu abordarea critică, remarcând greșelile pe care Traian Băsescu le-a făcut, precum încurajarea nepotismului: „Chiar Traian Băsescu a recunoscut că a comis "greşeli" în timpul mandatului său, inclusiv faptul că a permis ca fiica sa, Elena, poreclită "Paris Hilton din Carpaţi", să participe la alegerile europene.”
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/presa-internationala-traian-basescu-un-presedinte-nelegitim-190222/