miercuri, 22 august 2012

Vizita lui Traian Băsescu în Ținutul Secuiesc se împletește cu pretențiile separatiste ale maghiarilor

Băsescu: Nem Tudom

 
Zilele petrecute de Traian Băsescu în Harghita şi Covasna au dat apă la moară revendicărilor de autonomie pe criterii etnice  Zoltan Kőszegi, membru al Fidesz, partid aflat la guvernare la Budapesta, a declarat că Ungaria ar putea cere revizuirea frontierelor  Traian Băsescu pregăteşte o eventuală majoritate pentru alegeri, formată în jurul PDL  Maghiarii îşi primesc răsplata pentru absenteismul de la referendum
Profitând de ultimele zile premergătoare hotărârii Curţii Constituţionale, Traian Băsescu şi-a luat soţia şi a pornit-o într-o "călătorie de plăcere" prin zonele în care PDL a obţinut rezultate bune, în sensul absenţei la vot, cu prilejul referendumului din 29 iulie. Astfel, preşedintele suspendat a făcut un tur prin Ardeal, cu o oprire ceva mai lungă în judeţele cu populaţie preponderent maghiară. Efectele au apărut aproape imediat: liderii UDMR au dat drept sigură, într-un viitor apropiat, autonomia Ţinutului Secuiesc.
În timp ce Traian Băsescu se afla în mini-vacanța din Har-Cov, parlamentarul maghiar Zoltan Kőszegi, declara, la Tabăra Tineretului Maghiar de la Borzont, că Ungaria ar putea cere revizuirea graniţelor. "Dacă Fidesz se întăreşte şi dacă Ungaria devine mai puternică din punct de vedere economic dar şi din alte puncte de vedere, chestiunea revizuirii graniţelor ar putea fi ridicată oficial în decurs de opt ani. (...) Dacă în patru-cinci ani nu vom reuşi să obţinem autonomia Ţinutului Secuiesc însemnă că nu suntem capabili. Exemplul cel mai bun este autonomia Tirolului de Sud şi acest lucru trebuie să aducem în faţa Europei. (...) Obligaţia de a realiza autonomia este a noastră. Slava e a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o ţară comună, frumoasă, în Bazinul Carpatic", a afirmat Zoltan Kőszegi.
Demersul lui Kőszegi se împletește perfect cu cererea din 2009 a celor nouă senatori şi 22 deputaţi UDMR care au înaintat o propunere legislativă pentru „modificarea şi completarea Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România cu modificările şi completările ulterioare". Pentru cei care nu-și mai amintesc, propunerea consta în formarea a 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, în locul celor opt existente. Între cele 16 regiuni de dezvoltare propuse de maghiari, la nr. 14 figura „Covasna-Harghita-Mureş", o reconstituire fidelă a fostei „Regiuni autonome maghiare" din anii ‘50.
Băsescu, alte mulţumiri
Interesant este însă că Traian Băsescu nu a reacţionat în niciun fel faţă de afirmaţiile parlamentarului maghiar. Acesta a preferat doar să le mulţumească din nou, ungurilor, pentru boicotul de la referendum. "Nu pot să nu observ reacţia ungurimii faţă de referendum şi n-am decât să le mulţumesc. Au înţeles foarte bine şi modul ilegal cum a fost decapitată conducerea statului şi că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. Iar maghiarii se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta. Eu mă simt bine în Covasna şi Harghita dintotdeauna, nimic nou sub soare. E plăcut aici", declara Traian Băsescu la începutul "sejurului" său.
Atitudinea lui Băsescu este însă de înţeles dacă ţinem cont de apropierea şi prietenia acestuia cu premierul Ungariei, cu accente dictatoriale, Viktor Orban. Cel care a îndemnat maghiarimea din România să nu iasă la vot şi să îl ajute astfel pe Traian Băsescu, desigur, nu pe gratis.
Kelemen, convins că Ţinutul Secuiesc va fi autonom
La fel de interesant este cum, brusc după afirmaţia lui Zoltan Kőszegi şi tăcerea lui Traian Băsescu, liderii UDMR au început să vorbească despre autonomia Ţinutului Secuiesc, arătându-se convinşi că acest lucru se va întâmpla în cele din urmă. "Autonomia nu înseamnă secesiune, autonomia este o doleanţă a comunităţii maghiare, care la un moment dat se va realiza", a spus Kelemen Hunor. "Constituţia poate fi amendată, va fi amendată şi autonomia nu este împotriva statului român şi nu este împotriva statului unitar", a explicat preşedintele UDMR.
Nici Budapesta nu a rămas indiferentă la această temă. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, a sărit imediat în sprijinul UDMR. "Pentru minorităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei este un lucru benefic ceea ce ele îşi definesc ca un lucru benefic şi care este în concordanţă cu reglementările internaţionale în vigoare. Noi nu dorim să spunem de la noi ceea ce este bun şi ce este bine pentru aceste comunităţi, dar susţinem toate aceste obiective pe care singure şi le definesc", a spus el.
Campanie prematură
Altfel, turneul lui Traian Băsescu prin maghiarime poate fi interpretat drept începutul campaniei PDL pentru parlamentare. O mare parte din Ardeal a votat pentru PDL la alegerile locale, iar la referendum rata de participare la vot a fost destul de redusă comparativ cu restul ţării. Cât priveşte judeţele cu un procent ridicat de populaţie de origine maghiară, cunoaştem cu toţii participarea la vot. Reacţia liderilor UDMR arată că negocierile sunt încheiate şi că PDL are, teoretic, un prim aliat.
Cum, însă, UDMR ne-a obişnuit cu schimbările bruşte de direcţie, în funcţie de cum bate vântul, fapt care i-a asigurat participarea la guvernare aproape continuu, din '90 şi până astăzi, este posibil ca circuitul lui Traian Băsescu să rămână, până la urmă, doar un biet itinerariu de vacanţă.

Claudiu Bran

Sursa: