Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator
Foto: Karina Knapek / Intact Images |
O anchetă a jurnaliştilor de la Cotidianul, publicată în 2008, releva faptul că Aspazia Cojocaru, judecatoare a Curţii Constitutionale, cea care al cărei vot a asigurat cvorumul deciziei de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost implicată, alături de câteva rude ale sale, într-o reţea de falsificare a examenelor de admitere susţinute la Facultatea de Drept din Bucureşti
Judecatoarea Aspazia Cojocaru, soţul său, Pavel, un unchi şi o mătuşă de-a sa apar, alături de alţi inculpaţi, pe rolul unui dosar penal vechi de aproape 40 de ani, soldat cu condamnări de până la 13 ani de închisoare şi cu amenzi considerabile.
Ce este cu adevărat surprinzător este că, în pofida gravităţii faptelor şi a sentinţelor mari pronunţate, condamnaţii au beneficiat de graţiere din partea lui Nicolae Ceauşescu, se pare la intervenţia unui general de Securitate, ruda unuia dintre condamnaţi.
În dosarul, aflat în arhiva Tribunalului Bucureşti, se arată că, din 1969 până în 1975, un unchi al Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor - conferenţiar la Facultatea de Drept din Bucureşti şi secretar al comisiei de admitere, a instituit un sistem prin care, în schimbul unor taxe consistente, garanta admiterea la Drept, cu toate că în acea perioadă pe un loc concurau câteva zeci de candidaţi
Schema de funcţionare profita de faptul că examenul de admitere se întindea pe mai multe zile, conţinând atât probe scrise, cât şi orale. Până la corectare, lucrările scrise erau depozitate într-un fişet la care aveau acces numai membri comisiei de admitere a unităţii de învăţământ.
În acelaşi fişet se aflau şi ştampilele care garantau autenticitatea lucrărilor, şi foile tipizate pe care se desfăşura concursul de admitere.
Unchiul Aspaziei Cojocaru, Vasile Fodor, a fost secretarul comisiei de admitere la Facultatea de Drept din Bucureşti din 1969 până în 1975. În tot acest interval, în timpul sesiunilor de admitere, el sustrăgea lucrările predate în sălile de concurs de către cei care onoraseră gestul cu o şpagă consistentă, înlocuindu-le cu altele, mai valoroase, completate în afara concursului.
Accesul la foile tipizate şi la ştampilele oficiale, asigurau aspectul comparabil cu toate celelalte lucrări din concurs.
Din sentinta aflată în arhiva Tribunalului Bucureşti rezultă că atât soţul Aspaziei Cojocaru, Pavel Cojocaru, cât şi o mătuşă de-ale ei, Aspazia Haiduc, au avut rolul de interfaţă între Vasile Fodor, cel care substituia lucrările, şi candidaţii care plăteau obţinerea unei note care le garanta succesul la admitere.
Schema a fost descoperită în iulie 1975, în momentul în care alţi profesori din cadrul facultăţii au sesizat faptul că un candidat figura pe lista rezultatelor la proba scrisă de istorie cu două note diferite. Motivul? Vasile Fodor uitase să înlocuiască lucrarea originală cu cea realizată în afara concursului. Chemat la rectorat, unde îl aştepta şi Militia, candidatul ghinionist a recunoscut că evaziunea concursului se petrecuse cu ajutorul conferenţiarului Vasile Fodor.
Procurorii care au cercetat cazul au descoperit că fraudarea admiterii la Drept avea o istorie de şase ani. Ei au descoperit că Vasile Fodor îşi favorizase familia. Şi actuala apărătoare a dreptului constituţional, Aspazia Cojocaru, l-a ajutat din plin: "Fodor Elena, nepoata lui Fodor Vasile, a promovat examenul de admitere in sesiunea 1972. (...) In ajunul concursului de admitere, inculpatul i-a spus sa inmineze lucrarea la socialism stiintific profesorului care va fi in sala. A respectat indicatia data procedind astfel, spre deosebire de ceilalti candidati, care puneau lucrarile pe catedra. (...) A doua zi, unchiul sau i-a dat un formular tipizat «proba de concurs», sfatuind-o sa intocmeasca o noua lucrare, pe care a facut-o cu ajutorul surorii sale, Cojocaru Aspazia, si in care a scris in plus 2-3 definitii pe care nu le scrisese in lucrarea data in sala de concurs", se arată în sentinţa tribunalului.
În aceeaşi sentinţă se precizează şi faptul că soţul actualei judecătoare de la Curtea Constituţională a atestat fapta acesteia: "Cojocaru Pavel confirmă împrejurarea substituirii unei lucrări scrise în afara concursului, pentru Fodor Elena, împrejurare cunoscută de el întrucât soţia sa este persoana care a ajutat-o pe candidată să întocmească lucrarea din afara concursului".
Ce se mai poate comenta, după o atât de elocventă demonstraţie de lipsă de etică şi de morală, tocmai din partea celor care ar fi trebuit să se asigure că împart dreptatea în societatea românească... Nimic, doar că acum e clar de ce îi este teamă Aspaziei Cojocaru de închisoare, pentru că a fost atât de aproape de ea, şi poate nu pentru singura dată când morala nu a împiedicat-o să treacă de cealaltă parte a legii.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/aspazia-cojocaru-judecator-constitutional-cu-trecut-de-falsificator-621699.htm