duminică, 19 august 2012

RECENSĂMÂNTUL buletinelor expirate

Ce au raportat judeţele şi câte persoane încearcă USL să scoată de pe liste ca să-l DEMITĂ pe BĂSESCU

de Clarice DINU, Adrian POPESCU 



USL încearcă să obţină demiterea lui Traian Băsescu la Curtea Constituţională, punând pe masa magistraţilor datele operaţiunii de actualizare a listelor electorale, cu argumentul forte că persoanele care au actele de identitate expirate nu trebuie luate în calcul la calcularea cvorumului la referendum. Potrivit datelor transmise de prefecturi la Ministerul Administraţiei şi Internelor(MAI), pe baza memorandumului guvernului care enumeră categoriile de persoane care ar trebui şterse de pe liste, cei cu actele de identitate expirate sunt cei mai numeroşi, fiecare judeţ raportând, în medie, peste zece mii de cazuri de acest fel.
Potrivit datelor înregistrate la referendum, USL ar avea nevoie de ştergerea de pe listele electorale a cel puţin 1.374.409 persoane. Dacă numărul celor prezenţi, 8.459.053, ar reprezenta cvorumul de 50 la sută plus unu, atunci pe listele electorale ar trebui să figureze 16.918.105 persoane, faţă de 18.292.514 cât a transmis MAI în adresa iniţială.
Centralizarea datelor se va finaliza astăzi şi va fi trimisă Guvernului care o va transmite Curţii Constituţionale care are programată marţi şedinţa pentru soluţionarea dosarului referendumului".
Ce a cerut Guvernul şi ce a ieşit la centralizare
Guvernul Ponta a cerut prefecturilor, printr-o adresă din 7 august, să actualizeze listele electorale astfel încât, potrivit solicitării Curţii Constituţionale, să poată stabili dacă referendumul din 29 iulie este valabil sau nu. Potrivit documentului, nouă categorii de persoane ar trebui scoase de pe listele electorale. Acestea sunt: persoanele decedate, cele care şi-au pierdut dreptul de a vota, cele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deţinerea unui paşaport cu menţionarea ţării de domiciliu, persoanele care au pierdut cetăţenia română, cele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit, care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului, persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe care administrativă şi persoanele cu reşedinţa / domiciliul în străinătate.
Datele transmise din teritoriu au fost centralizate la MAI până duminică, iar ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, s-a declarat convins că sunt de natură să schimbe situaţia la Curtea Constituţională. Din centralizare, persoanele care au actele de identitate expirate reprezintă cea mai numeroasă categorie pe care guvernul nu ar vrea să fie luată în calcul la calcularea cvorumului de prezenţă la referendum.
"E o categorie importantă de oameni ale căror acte de identitate sunt expirate nu de o lună-două, ci de ani de zile - 2 ani, 7 ani, 10 ani. Cu cei decedaţi situaţia e mai clară, pentru că se poate verifica şi confrunta şi cu Casa de Pensii, şi cu Casa de Asigurări şi mai sunt cei de afară. Vor fi modificări majore care pot schimba situaţia la Curtea Constituţională", a declarat Radu Stroe.
Duşa: Curtea Constituţională va decide
La rândul său, ministrul de Interne, Mircea Duşa, a declarat, pentru gândul, că responsabilitatea deciziei în cazul validării referendumului aparţine Curţii Constituţionale, guvernul neputând decât să transmită judecătorilor datele privind persoanele care, din punctul său de vedere, ar trebui radiate de pe liste.
"Nici MAI, nici Guvernul nu vor opera modificări în listele electorale. Singurii care o pot face sunt primarii. Noi vom transmite la Curtea Constituţională datele conform celor 9 puncte din memorandum, întrucât Curtea ne-a solicitat aceste lucruri pentru a avea imaginea listelor actualizate la data de 10 iulie. Pe baza celor comunicate, Curtea Constituţională va decide dacă va ţine cont de acest lucru sau nu", a spus Duşa.
Prefecturile au raportat zeci de mii de persoane cu acte de identitate expirate
Peste 40.000 de persoane din judeţul IAŞI nu ar fi trebuit incluse în listele electorale, cele mai multe fiind persoane cu actele de identitate expirate, potrivit Prefecturii. "Pe listele electorale permanente au fost identificate 164 de persoane decedate, 20 care şi-au pierdut dreptul de vot prin decizii judecătoreşti, iar 5.500 de persoane se încadrează la punctul «persoane care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului». De asemenea, 28.800 de persoane sunt fără act de identitate actualizat, iar 6.500 cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate", a declarat, citat de MEDIAFAX, Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Iaşi.
Prefectura CLUJ a înregistrat, la finalul acţiunii de actualizare a listelor electorale permanente, peste 23.000 de persoane care au fost raportate de primăriile din judeţ ca făcând parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern. "Cele mai multe - peste 20.000 - sunt persoane cu acte de identitate expirate şi avem şi aproape 300 de persoane decedate", a declarat, pentru Mediafax, prefectul Ioan Vuşcan.
La BRAŞOV, potrivit prefectului Mihai Mohaci 16.908 persoane intră în categoriile care ar fi trebuit scoase de pe listele electorale. "Dintre aceştia, 16.378 de persoane au actele de identitate expirate, iar 135 sunt decedate", a declarat Mohaci, pentru gândul. Aproape 10.000 de persoane ar trebui scoase de pe liste şi la Covasna. Prefectul judeţului, Codrin Munteanu, a declarat, pentru gândul, că în jur de 6.500 de persoane au fost identificate ca având actele de identitate expirate, aproape 3.000 cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pe liste figurând de asemenea 200 de decedaţi.
Datele centralizate la SIBIU relevă că 25.356 de persoane care fac parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern, dintre acestea aproape 20.000 având actele expirate, 700 fiind decedate, iar în jur de 3.500 având domiciliul în străinătate.
Prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, a declarat, pentru gândul, că a transmis MAI datele centralizate în urma actualizării listelor electorale, ocazie cu care au fost identificate peste 15.000 de persoane cu acte de identitate expirate. "Am transmis datele. La nivelul judeţului ARAD, sunt peste 15.000 de persoane cu acte de identitate expirate şi 61 de decedaţi", a spus Pribac.
Şi la HUNEDOARA, aproape 10.000 de persoane care au cărţile de identitate expirate se regăsesc pe listele electorale, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în municipiile Hunedoara, Deva şi Petroşani, pe liste fiind şi 190 de persoane decedate.
Potrivit prefectului judeţului BISTRIŢA-NĂSĂUD, Nastasia Ani Bob,citată de Mediafax, peste 8.600 de persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud nu ar fi trebuit incluse în listele electorale la referendum, 5.838 reprezentând persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au mai fost reînnoite.

Sursa:
http://www.gandul.info/politica/recensamantul-buletinelor-expirate-ce-au-raportat-judetele-si-cate-persoane-incearca-usl-sa-scoata-de-pe-liste-ca-sa-l-demita-pe-basescu-9960385