miercuri, 22 august 2012


Prețul judecătoarei Aspazia Cojocaru, în aluminiul de la Alro


Ginerele judecătoarei Aspazia Cojocaru, Claudiu Seucan (foto), fost vicepreședinte al Autorității pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului (A.P.A.P.S), consilier al fostului premier Adrian Năstase și secretar de stat la Ministerul Justiției, a fost "agățat" de DNA în dosarul în care a fost cercetat Ovidiu Mușetescu, șef al APAPS, pentru privatizarea Alro Slatina și Alprom. Procurorul General Laura Codruța Kovesi a cerut, în 2009, începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Mușetescu, exact pe aceste privatizări, însă, după decesul acestuia, cauza a fost trimisă la DNA. Procurorii anticorupție cercetează încă acest caz, iar Seucan a fost audiat în dosar.
Teama de pușcărie a judecătoarei Aspazia Cojocaru ar putea să nu fie neaparat pentru ea, cât pentru familia ei. Astfel, din informațiile noastre, DNA anchetează încă privatizarea Alro Slatina și Alprom, adică dosarul în care Procurorul General al României, Laura Codruța Kovesi, ceruse, în urmă cu trei ani, începerea urmăririi penale împotriva fostului șef al APAPS, Ovidiu Mușetescu. Ginerele Aspaziei Cojocaru, Claudiu Seucan, a fost adjunctul lui Mușetescu, iar din 2004 a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției, fiind, ulterior, transformat în notar din ordinul fostului ministru al Justiției, Cristian Diaconescu. Seucan a dat cu subsemnatul la DNA în acest dosar, în urmă cu aproximativ un an.
Acuzațiile aduse de procurori fostului șef al APAPS
În 2009, procurorii Parchetului General l-au acuzat pe Ovidiu Mușetescu de abuz în serviciu şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea comercială reală a bunurilor aparţinând firmelor la care statul este acţionar. Conform comunicatelor publice transmise la acea dată de procurori, "în cauză există indicii că subevaluarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la cele două societăţi s-a realizat, în lipsa unui mediu concurenţial, prin modificarea strategiei de privatizare, lipsă de transparenţă şi acordarea dreptului de blocaj acţionarului minoritar". Președintele României, Traian Băsescu i-a transmis, în septembrie 2009, fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Mușetescu, însă acesta a decedat la scurt timp. Dosarul a fost trimis la DNA în octombrie 2011, procurorii anticorupție chemându-l la audieri și pe ginerele Aspaziei Cojocaru, Claudiu Seucan. Așadar, teama judecătoarei nu este pentru dosarele ei vechi, ci pentru dosarele actuale ale unor membri ai familiei sale.
Claudiu Seucan, mutat de la APAPS la Ministerul Justiției. Contestat de Monica Macovei
Seucan a fost consilier al fostului prim-ministru Adrian Năstase, iar din 2002 a fost numit vicepreședinte al APAPS, loc unde nu a stat decât doi ani. În 2004, ministrul Justiției de atunci, Cristian Diaconescu, l-a numit secretar de stat la Ministerul Justiției. Diaconescu a fost și cel care l-a transformat pe Seucan în notar, fără examen, fapt pentru care, odată ajunsă în funcția de ministru al Justiției, Monica Macovei a atacat în instanță legalitatea acestor numiri în profesie.
V.R.

Sursa: