luni, 6 august 2012




Circul Constituţional Român a înclinat balanţa în favoarea lui Băsescu, în detrimentul a milioane de români
Zegrean trimite o nouă adresă Guvernului cu privire la referendum după presiunile lui Băsescu


Presiunile făcute de Traian Băsescu şi de trompeţii săi asupra CCR au funcţionat. După ce au trimis un document OFICIAL Guvernului cu privire la referendum, Zegrean şi compania s-au răzgândit, şi-au dat seama că trebuie să formuleze altfel cerinţele.
DOCUMENTUL OFICIAL trimis iniţial Guvernului de Curte, de care acum se dezice
"In temeiul art 46 si art 47 din Legea 47 /1992 privind organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale, ȋn şedinţa din 2 august 2012, a hotărât să solicite Guvernului să dispună măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 şi să transmită Curţii Constituţionale numărul persoanelor ȋnscrise ȋn listele electorale permanente, pentru a putea stabili dacă referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012 este valabil ȋn conformitate cu dispoziţiile art. 5 (alin. 2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Vă rugăm să transmiteţi datele solicitate până la data de 31 august 2012.
Vă asigurăm de deplina noastră consideraţie."
În ce ţară s-a mai văzut aşa ceva?!
Curtea Constituţională revine, luni, cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.
„Având în vedere interpretările difeite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curtea Constituţională, vă aducem la cunoştinţă faptul că, prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului listele electorale eprmanente, actualizate conform dispoziţiilor art. 17 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a desfăşurat reefrendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Preeşdintelui României, domnul Traian Băsescu”, se spune în Adresa trimisă azi la Palatul Victoria.
Actualizarea listelor, cel mai probabil nu va mai avea loc, iar listele electorale vor rămâne pline de morţi ca să nu se îndeplinească cvorumul, iar Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, împotriva voinţei a milioane de oameni.
Presiunile  presei aservite şi ale lui Băsescu au funcţionat
Ce a scris România Liberă în weekend 
"După ce Curtea Constituţională a anunţat amânarea deciziei cu privire la validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, au fost emise doua adrese, una către presă, alta catre Guvernul României, cu conţinut juridic total diferit. In adresa trimisă Guvernului, Curtea solicită actualizarea, până la 31 august, a listelor, iar ȋn comunicatul trimis presei, Curtea anunţă că a cerut " listele electorale permanente actualizate ȋn baza cărora s-a organizat referendumul"
Ce mai a mai scris România Liberă. "Contactat telefonic de RL, presedintele Curţii, Augustin Zegrean, a negat că ar fi cerut Guvernului actualizarea acum, după referendum, a listelor folosite la referendumul din 29 iulie. Domnia sa ne-a spus că a solicitat din nou de la Guvern listele ȋn baza cărora s-a votat déjà la referendum deoarece instituţii diferite ale statului au transmis date contradictorii, care nu puteau fi folosite pentru a se putea da un verdict corect. Surse din CCR spun că cel mai probabil asistentul magistrat care a redactat adresa către Guvern a schimbat conţinutul, pentru a permite ministrului de Interne Ioan Rus, fără a risca pedeapsă penală prea mare, să "actualizeze" listele permanente, adică să şteargă cât mai multe persoane, deşi aceste liste au fost FOLOSITE déjà la refendumul din 29 iulie. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, trebuie să sesizeze Parchetul, mai ales că nu ar fi prima greşeală de acest fel la Curte, spun specialiştii", au îndemnat deontologii de la România Liberă. 
Cum au apreciat trompeţii lui Băsescu DOCUMENTUL iniţial trimis Guvernului
"Dacă ar fi real conţinutul acestei adrese, ar ȋnsemna ca instanţa Curţii Constituţionale a României SOLICITA modificarea unor liste electorale permanente ȋn baza cărora DEJA s-a votat, ceea ce este absolut ȋmpotriva tuturor normelor unui stat de drept, cu atăt mai puţin ale unui stat din UE", scrie România Liberă. Nu dau "vina" pe Curte - că nu-i de bon ton, ci inventează... un asistent magistrat care a redactat adresa către Guvern... schimbând conţinutul. Ce au dorit de fapt trompeţii lui Băsescu: CCR să trimită o NOUĂ dispoziţie către Guvern convenabilă lui Traian Băsescu. LUCRU CARE S-A ÎNTÂMPLAT AZI.
Băsescu a atacat și el și a făcut presiuni
În "intervenția" lui de sâmbătă cu nimeni, de la sediul de campanie, Traian Băsescu a tras de urechi Curtea Constituţională.
"Aş vrea să am un comentariu şi despre adresa pe care CCR a transmis-o guvernului. Practic să ceri actualizarea până la 29 iulie este împotriva legii. Actualizarea trebuia făcută conform legii până la maximum cinci zile de la data stabilirii datei referendumului. Asta înseamnă că, dacă pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului ca fiind 29 iulie, listele electorale trebuie să cuprindă situaţia de la 11 iulie", a spus Traian Băsescu. Băsescu ar fi vrut ca tot cinci zile să aibă guvernul la dispoziţie şi pentru actualizarea listelor, şi nu până la sfârşitul lunii.
"Termenul dat de lege este cinci zile. Asta înseamnă că, în mod normal, preluând informaţiile de la instituţii, Guvernul poate actualiza listele în exact cinci zile de la data solicitării. Pentru că acesta este termenul stabilit de lege, cinci zile. Mă rog, au şansa să o facă până pe 31 (august n.r.)", a susţinut Traian Băsescu.
Miza diversiunilor și presiunii: listele electorale permanente
Conform legislaţiei electorale în vigoare, cetăţenii români cu drept de vot, dar cu reşedinţa sau cu domiciliul în străinătate fac parte din categoria alegătorilor care nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente. Concluzia? Mai puțin alegători pe listele cerute de CCR, cu posibilitatea atingerii cvorumului și, în consecință, validarea referendumului.
Băsescu a făcut presiuni și duminică
"La  CCR, se va da o citire corectă a definiţiei listei electorale permanente cînd este vorba de alegerea sau destituirea presedintelui României", a transmis duminică seara Traian Băsescu de la sediul său de campanie.
Precizarea a venit doar după ce el a invocat mai multe articole de lege, care, în opinia lui - care sfidează orice evidență - face ca numărul alegătorilor să crească, și nu să scadă, și astfel să fie invalidat referendumul.
A spus cum trebuie judecat
"În cazul de faţă, pentru destituirea presedintelui, sunt două legi: legea referendumului şi a doua, mama legilor, Constituţia. Constituţia spune, cu privire la alegerea preşedintelui României: este declarat ales candidatul care a intrunit în primul tur de scrutin majoritatea voturilor exprimate de alegatorii inscrisi in listele electorale. Orice alt tip de lista se comaseaza in lista electorala. Daca asa se alege presedintele, cu majoritatea voturilor celor inscrisi in listele electorale - listele permanente şi listele speciale, înseamnă că tot aşa se şi destituie (Cine spune că așa se destituie? Ați ghicit. Traian Băsescu -nr). Oriunde s-ar afla, orice cetatean roman, cand e vorba de destituirea presedintelui, merge si votează. Orice cetăţean cu drept de vot este in lista permanenta (fals - nr.) pentru alegerea presedintelui României. Aici aveti explicaţia de ce eu am spus la un moment dat că, dacă se fac corect listele electorale pentru referendum, vor fi 300.000 de electorali mai mulţi", a spus Băsescu, care a dat apoi citire și altor articole de lege, de care Curtea ar trebui să țină cont.


Alexandru Vişan

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/zegrean-trimite-o-noua-adresa-guvernului-cu-privire-la-referendum-dupa-presiunile-lui-basescu-190653/