vineri, 24 august 2012


Accidentul de la Craiova 

Ceremonii militare şi religioase pentru comandorul Aurelian Cojocaru

Scris de : M.A.

Vineri, 24 august, de la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic produs joi la Craiova.
La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei.
După intonarea imnului naţional al României, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care şi-a pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios.
Potrivit Antena3, în loc să se catapulteze, comandorul Aurelian Cojocaru a încercat până în ultima clipă să ducă avionul IAR-99 într-o zonă fără case. A reuşit să facă asta, dar nu şi-a mai putut salva viaţa. Din aer, Comandorul a văzut cu groază cum avionul său se îndreaptă cu viteză spre case. Comandorul Aurelian Cojocaru a salvat vieţile altora. Cu preţul vieţii lui, a dus avionul spre o zonă pustie. În plus, pilotul a evitat în ultima clipă o conductă de gaze din zonă, care ar fi explodat la impact.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a transmis joi, 23 august, un mesaj de condoleanţe familiei comandorului Aurelian Cojocaru.
Am primit cu durere şi tristeţe vestea tragicei dispariţii a comandorului Aurelian Cojocaru, un brav pilot, căzut la datorie joi, 23 august, în timpul unei misiuni de antrenament la manşa avionului IAR-99 ŞOIM.
Aviaţia militară română regretă profund pierderea unui camarad valoros şi este cu gândul la colegul rănit în acelaşi accident, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana.
Curajul acestor oameni care, zi de zi, se pregătesc şi îşi riscă viaţa trebuie să ne inspire şi să ne facă să-i privim pe temerarii văzduhurilor cu tot respectul şi admiraţia noastră.
Acest grav eveniment s-a produs într-un moment de răscruce pentru Aviaţia militară, moment în care, noi, decidenţii politici, trebuie să luăm hotărâri importante privind viitorul şi siguranţa piloţilor militari, şi chiar securitatea aeriană a ţării.
Ne exprimăm întreaga compasiune şi adresăm sincere condoleanţe familiei îndoliate, tuturor celor care l-au iubit şi apreciat pe comandorul Aurelian Cojocaru. Dumnezeu să-l odihnească!
Locotenent – comandorul Relu – Mihail Ioana, adus la Bucureşti
Locotenent – comandorul Relu – Mihail Ioana, în vârstă de 36 de ani, rănit în urma accidentului aviatic care a avut loc joi, a fost preluat, de la Flotila 90 Transport Aerian, cu o ambulanţă de urgenţă şi resuscitare, şi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC). Pe durata transportului nu s-au înregistrat evenimente medicale deosebite care să pună în pericol viaţa pacientului.
Ofiţerul a fost adus, la ora 17.10, la Unitatea Primiri Urgenţe a SUUMC, unde a fost aşteptat de o echipă medicală multidisciplinară constituită din medici specialişti. În urma efectuării examenelor clinice şi paraclinice, s-a decis internarea pacientului în Clinica Anestezie Terapie Intensivă, în vederea stabilizării funcţiilor vitale.
Pacientul are multiple fracturi şi arsuri de gradul II şi III pe aproximativ 12% din suprafaţa corpului şi urmează să fie operat. La acest moment, prognosticul medicilor este rezervat pentru următoarele 24-48 de ore.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/accidentul-de-la-craiova-ceremonii-militare-si-religioase-pentru-comandorul-aurelian-cojocaru-115946.html