luni, 20 august 2012


Traian, ginerică în secuime



Cine să fie, cine să fie, cel mai curtat ungur din galaxie? Tribunele planetare scandează un nume – Orban. Niet, răspunde nemulţumit crainicul stadionului. Corul tribunelor strigă apoi, într-un glas – Ciociolina! Ciuciu! – se arată din nou nemulţumit cel de anunţă golurile şi plinurile unui meci. Scoasă din uz, diva, singurul politician din univers care-a recunoscut că e de meserie curvă, ceilalţi pitindu-se după fandoseli virginale, nu mai are căutare. Cine are, cine are, azi o mare căutare?

Un tip mic şi chel, cu o mersătură oblică, a fost semnalat, zilele trecute, în Harcov, ţinut locuit preponderent de unguri. Individul e, pare-se român, dar sunt informaţii că dacă detestă ceva, apoi acel ceva e România. Dacă dispreţuieşte ceva, apoi pe români îi dispreţuieşte. Dacă vinde mai în pierdere şi trădează cu mai multă plăcere ceva, apoi acel ceva e ţara natală. Cu toate că se arăta şi chiar era extrem de ocupat la Bucureşti, el a lăsat totul baltă pentru Covasna, zona pe care o frecventa şi până acum, ba cu nevasta lui, ba fără nevasta lui. Stătea mereu în casa în care trăgea Împuşcatul. Acum stă mai ferit. Pare venit în peţit. Ginerica Băsescu vrea musai unguroaică şi, nenimerindu-se femeie, curtează un bărbat. Îl cheamă Zoltan şi Puşkaş şi cică ar avea iarba fiarelor să descuie încuiatele pe vecie – pentru mire ­ uşi de la Cotroceni, loc râvnit cu pizmă şi ură şi sete de suspendatul demis. Chelul devorator de români a venit cu plocoane mari şi daruri nemăsurate. A venit cu pile de la Orban şi de la Barroso, un portughez care ţine trena miresei şi se lasă încheiat la fermoarul nădragilor de mire. A venit cu ploconul unei hărţi a Dictatului de la Viena pe care o reface cu buget cu tot. A venit cu firman împărătesc de federalizare. Nu ştim dacă mireasa se lasă greu sau nu se lasă deloc, dar mirele e agitat. Îi pupă pe toţi, peste tot şi uneori pe obraz, promite marea cu sarea şi iubire veşnică Budapestei, legându-se vasal, face frumos pe la porţi şi în crâşmă, arătând că el e de acolo, secui din tată în fiu şi visează noaptea doar ceardaş.

Nu ştim despre mireasa curtată, a şasea între cei nouă magistraţi de la Curtea cu pricina, decât că e decisivă. Votul ei schimbă cârma împărăţiei, modifică hărţi. Votul ei care până acum a fost ba cu o parte, ba cu alta, pare cusurgiu şi mirele se teme ca ungurul, cel mai curtat ungur din univers, să nu cadă în păcatul de fi cinstit şi să voteze pentru trimiterea la pârnaie a mirelui. Cum la pârnaie? Păi dacă nu se mai întoarce la butoanele marelui jaf, mirele – o ştiu şi admiratorii lui – n-are decât o cale de urmat, a puşcăriei. De-aia e în Harcov, de-aia îl laudă pe Orban, ca pe un socru mare, de-aia se mai lasă o tură înjurat de români, ce mai contează o băgare în plus, fiindcă nu milioanele de români contează acum, ci votul, votul, votuleţul celui de al şaselea magistrat, cel care-l face preş pe Băselu la uşi ungureşti.

Sursa:
 http://www.jurnalul.ro/editorial/traian-ginerica-in-secuime-621596.htm

Aceste rânduri m-au dus cu gândul la o parodie pe care am scris-o în urmă cu un şi ceva. Oricum, mesajul ei e actual. Cei care vor să o citească o pot găsi pe
http://batcailie.blogspot.ro/2011/06/el-dorado_28.html