duminică, 12 august 2012

De ce nu-l luăm de gâlci?



În interiorul României europene are loc un război dur, cel mai adesea utilizând reguli mercenare şi, rar de tot, unele cavalereşti. E o bătălie pentru cvorum, în fapt o bătălie pentru o ilegalitate. Ilegalitatea, adică împlinirea unui cvorum la referendumul de demitere a preşedintelui, a fost impusă de un cap al Uniunii Europene, pe numele lui portughez Barroso. Şi a mai fost impusă de Curtea Constituţională a ţării care găzduieşte bătălia pentru o ilegalitate, o curte care, iată, se dovedeşte cu garduri şubrede printre şipcile cărora au început să se vadă mormane de mizerie.
Cvorumul nu era necesar. Nu este nici acum cu toate că el, în realitatea incontestabilă a României de azi, a fost depăşit substanţial. Rezumând, aş numi această luptă crâcenă care macină tot ce-a mai rămas cât de cât întreg în această fostă ţară, războiul de secesiune al cvorumului.Intimidaţi de Europa, speriaţi şi neîncrezători în noi înşine, majoritarii, majoritarii votului din 29 iulie, care am cerut fără ezitare, cu speranţă şi îndârjire, plecarea lui Băsescu, luptăm să dovedim că suntem, că existăm, că reprezentăm o certitudine a democraţiei.
Luptăm cu arme cavalereşti, numărându-ne şi răsnumărându-ne, explicând politicos că părinţii noştri votanţi nu mai sunt pe pământ, că pe unii dintre vecinii noştri nu i-am văzut de zece ani, unii şi-au întemeiat familii prin Spania sau Italia şi au acolo copii şi rosturi care-i împiedică să se mai gândească la România, unde casele lor sunt năpădite de bălării şi au intrat în pământ. Noi, cei mulţi şi politicoşi cu Barroso şi cu Zegrean şi chiar cu tinichigiul din garaj ne străduim să convingem cealaltă parte, mult mai mică, mică, mică, mică, dar exersată în lupta de gherilă, că nu e drept ce face. Că acest război de secesiune ne macină inutil, ba chiar păgubos şi criminal. Nu se poate. Undeva, într-un garaj, de unde iese ca Minotaurul din Knossos pentru a învrăjbi şi înspăimânta, vieţuieşte un individ.
El se vrea mereu la putere. Dispune de o armată mercenară, plătită bine din banii mei şi ai tăi. Sărăcia ta şi a mea şi a lui stă la baza huzurului lor. Acest pasionat de chelneri şi tinichigii, de aceea o să-l numesc tinichigiul din garaj, a debutat în marea politică furând vapoarele României. Le-a furat şi le-a vândut. A semnat ca vânzător şi cumpărător totodată.A observat că nu i s-a întâmplat nimic. Românii sunt toleranţi cu manglitorii. Şi a continuat să fure. Zi de zi, an de an, în dauna unui popor docil şi uşor de preparat în foi de viţă de un iluzionist malefic.Acum prepară furtul milioanelor de voturi care l-au demis. Le-a şi arestat printr-o acţiune rapidă şi banditească.
O gaşcă mică acţionează în interior prin Kovesi şi în exterior prin Macovei. Pe ici pe colo, profitori ai regimului le ţin trena. Marea armată e derutată, chemată la parchet, umilită. Puterea actuală, cu excepţia unor zvâcniri ale preşedintelui interimar, se străduieşte să rămână politicoasă. Armata mică aruncă în luptă arme interzise de regulile războiului. Armata mare îi arată obrazul şi spune că nu-i frumos. De ce nu-i luăm de gâlci?- m-a interogat amicul meu, dascălul. Pe cine, răspund eu printr-un fel de întrebare care n-are nevoie de răspuns. E secetă, avem treabă, iar tinichigiul bate tare într-o tablă, la uşa unei magherniţe de unde vrea să confişte din nou România.
P.S. Un cititor îmi spune că ar trebui să schimb titlul acestui comentariu care, postat pe siteul ampress.ro, se chema „Războiul de secesiune al cvorumului”. Îmi sugerează un alt titlu, pe care-l socoteşte mai nimerit. M-am conformat.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/de-ce-nu-l-luam-de-galci-620897.htm