duminică, 22 iulie 2012

 Victor Ponta: „Băsescu a fost preşedintele hoţilor şi corupţilor. Opt ani sunt suficienţi”
 
Autor: ELIZA POPA



Premierul Victor Ponta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional în care îl acuză pe Traian Băsescu că este primul preşedinte care şi-a atacat ţara pentru a rămâne în funcţie. Aceeaşi ţară în numele căreia s-au împrumutat miliarde de euro pentru a ne salva de criză, dar care au sfârşit în mari tunuri date de clientela politică a PDL şI a lui Băsescu, mai spune Victor Ponta.
Participarea la vot va fi una dintre marile chei ale aceste campanii. Vor putea fi mobilizaţi oameni la vot? Există interes faţă de referendum?
Categoric, da. Oamenii sunt mobilizati, vedem asta peste tot in tara. Chiar daca este vara, chiar daca sunt vacante, se va putea vota peste tot, indiferent de domiciliu. Sunt convins ca romanii nu vor rata aceasta sansa.
Nu credeţi că există şanse ca Traian Băsescu să demisioneze dacă votul popular va fi categoric împotriva sa, dar referendumului nu va fi validat? 
Sper sa aiba aceasta demnitate, desi nu cred. Sunt convins ca, asa cum striga acum, asa va face si dupa referendum, chiar daca il pierde. Nu stie sa piarda, si se va agata de orice pentru a ramane pe scaunul de presedinte...
Până la urmă, care este miza votului din 29 iulie?
Au fost suficienti 8 ani cu Traian Basescu sau nu? Aceasta este, pana la urma, intrebarea. Decizia din 29 iulie se refera viitor, cu o judecata foarte corecta a trecutului. Traian Basescu a avut 8 ani la dispozitie sa demonstreze daca vrea sa fie un bun presedinte. Eu cred ca a esuat. Si cred ca romanii nu vor sa mai piarda nici o zi din viata lor alaturi de Traian Basescu.
“Primul preşedinte care şi-a atacat ţara”
Activul USL înţelege miza? Care este starea de spirit în organizaţiile locale?
Toată lumea este conştientă că victoria în alegerile locale nu poate fi pe deplin fructificată atât timp cât guvernarea USL este sabotată de un preşedinte care nu acţionează niciodată în interes naţional. Ca dovadă, ceea ce a făcut acum în plan extern, fapt care va rămâne ca o pată majoră a preşedinţiei sale. Este primul preşedinte care şi-a atacat ţara pentru a rămâne în funcţie.
De ce credeţi că s-a mers atât de departe?
Traian Basescu este disperat, si ar face orice sa ramana in functie. Inclusiv sa distruga Romania. El este presedintele care a izolat Romania, iar acum este presedintele care a facut Romania de ras. Continua sa vorbeasca de lovitura de stat, desi suntem in fata unor alegeri libere. Si, oricum, nu este singurul care are ceva de pierdut...
La cine va mai referiti?
La toti cei care au incalcat legea in acesti ani. Baietii destepti din jurul lui Basescu, cei care capusau Hidroelectrica, si ale caror contracte le-am oprit. Aveau contracte din care furau cam 1 miliard de euro pe an, iar acum am oprit aceasta risipa! Evident ca sunt suparati si ar face orice sa isi recupereze banii! La fel, oamenii lui Flutur, Falca, Pinalti, Udrea sau Videanu. Cu totii, fraudau milioane si milioane de euro, iar auditurile pe care ministerele le-au facut au scos la iveala mari tunuri. La ANRMAP, la Loterie, in vami, la fisc, la agentii si regii. Romania a fost furata in acesti ani cu zecile de miliarde de euro! Exact sumele pe care Traian Basescu le-a imprumutat in numele Romaniei, spunand apoi ca acestia vor fi folositi pentru a proteja tara de criza. Criza au fost ei!
Veţi vota, evident, „Da” la referendum. Care ar trebui sa fie semnificaţia acestui vot?
Voi vota „Da” pentru demiterea lui Traian Băsescu pentru că vreau ca, împreună cu echipa USL, să putem îndrepta tot răul făcut în toţi aceşti ani de regim Băsescu. Votul meu înseamnă o şansă pentru România şi pentru români.
Ce înseamnă de fapt această şansă despre care vorbiţi?
Înseamnă în primul rând să oferim românilor o guvernare care se ţine de cuvânt. Am început să dăm bugetarilor banii înapoi, aşa cum am promis, să returnăm banii pensionarilor, luaţi abuziv la plata CASS, să redeschidem unele spitale închise de guvernul lui Traian Băsescu, să închidem robinetul prin care „băieţii deştepţi” se alimentează din bani publici. Dorim acum să dăm o gură de oxigen economiei, prin introducerea plăţii TVA la încasare şi să stimulăm crearea de noi locuri de muncă, prin eliminarea plăţii CAS pentru toţi patronii care angajează persoane aflate în şomaj, sub 25 de ani şi peste 55 de ani.
Este Traian Băsescu o piedică în calea acţiunii guvernului USL?
Sigur ca da. Încă de la început a încercat să saboteze activitatea guvernului USL. Băsescu şi oamenii lui lansează tot felul de atacuri mincinoase, creează scandaluri şi dezinformează pentru că nu vor ca USL să arate românilor că se poate şi altfel, că austeritatea pe care ei au impus-o a însemnat de fapt să se ia bani de la oamenii simpli şi să se dea clientelei PDL.
Aveţi aşadar aşteptări mari de la România fără Traian Băsescu
Sunt convins că România, fără Traian Băsescu preşedinte, va putea, în sfârşit, să urmeze un proiect de dezvoltare, ca ţară membră a Uniunii Europene. Fara ura, fara dezbinare, fara scandal, fara minciuni...
„Nu se pot uita tăierile de salarii şi de pensii
Ce îi reproşaţi de fapt lui Traian Băsescu?
Îi reproşez faptul că nu a fost preşedintele tuturor românilor. A fost presedintele lui Udrea si Blejnar, a fost presedintele „baietilor destepti”, a fost presedintele hotilor si coruptilor care, acum, se strang in jurul lui sa-l protejeze.
Nu l-a împiedicat nimeni, în toţi aceşti ani de control absolut asupra instituţiilor statului, să finanţeze sistemul de educaţie astfel încât, la finalul liceului, să nu avem jumătate de generaţie trimisă în şomaj. Nu l-a oprit nimeni să dea bani la sănătate astfel încât să oprim exodul medicilor şi să avem un sistem sanitar care să trateze, nu să omoare pacienţii. Nu a avut nicio piedică în a susţine dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii şi a satului românesc.
Totuşi, Traian Băsescu nu a guvernat singur.
A deţinut controlul absolut. Toate instituţiile publice au fost acaparate de membri ai PDL sau de clientela de partid şi s-au aflat la ordinul lui Traian Băsescu. Tot ce au făcut însă a fost să fure din banul public şi să îşi bată joc de populaţie. Şi asta, sub oblăduirea lui Traian Băsescu.
Credeţi că românii îşi vor mai aminti ce s-a întâmplat în urmă cu un an sau doi?
Tăierea salariilor şi a pensiilor nu cred că se poate uita! Închiderea spitalelor şi a şcolilor sunt imposibil de uitat! Telegondola şi genţile doamnei Udrea sau imaginea domniei sale, pe geamul unei maşini de lux, împărţind ciocolată unor copii amărâţi rămân mult timp întipărite în memorie. Furtul doamnei Anastase la votul pentru legea pensiilor, furt recunoscut acum de Traian Băsescu nu cred că s-a şters din memoria pensionarilor. Blejnar, Igas, Flutur, Videanu - sunt inca intipariti in mintea oamenilor. Jignirile la adresa medicilor, a militarilor şi a profesorilor nu au cum să fie uitate.
Şi totuşi, dacă Traian Băsescu rămâne preşedinte, cum credeţi că va evolua situaţia pe scena politică?
Criza se va acutiza. Va fi un dezastru pentru Romania, pentru ca Traian Basescu nu se va opri aici. Va incepe sa faca iar rau. Va incerca sa reia masurile pe care le-a sustinut - deja spune ca sunt prea multe paturi de spital, ca toate veniturile trebuie impozitate, ca ar taia din nou salariile si pensiile.
„Vrea să desfiinţeze încă 100.000 de paturi de spital”
Nu credeţi că va învăţa totuşi ceva din această suspendare?
Nu. A mai fost odată suspendat şi a demonstrat apoi că nu a învăţat nimic. In plus, Băsescu va încerca dea jos guvernul USL prin orice mijloace.
De ce?
Pentru că are nevoie de un guvern care să desfiinţeze 100.000 de paturi de spital, care să nu dea banii reţinuţi ilegal pensionarilor, care să nu descretizeze contracte precum cel de la Roşia Montana, care să nu scoată la iveala imensa hoţie făcută de PDL la guvernare. Băsescu nu are decât o singură misiune ca preşedinte: să ţină totul ascuns, să saboteze Guvernul. Dacă românii nu vor să se întâmple aceste lucruri, trebuie să meargă la vot.
Miniştrii USL au început să prezinte rezultatele auditului. Confirmă ele ce aţi acuzat cu privire la guvernarea PDL?
Auditul din această perioadă a scos la iveală lucruri la care nici noi nu ne aşteptam! Sute de milioane de euro cheltuite pentru clientelă, pagube de miliarde de euro din menţinerea contractelor cu „băieţii deştepţi” pe care, iată, noi le reziliem acum. Este un dezastru şi un jaf mai mare decât ne aşteptam. Până la urmă, votul „Da” din 29 iulie este nu doar soluţia de deblocare a crizei, ci de blocare a autorilor acestui jaf să mai revină la putere. 
Se pare însă că oficialii de la Bruxelles nu au văzut până acum toate aceste lucrurui. Cum au decurs întâlnirile pe care le-aţi avut cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Parlamentului European?
Am avut discuţii extrem de constructive şi de necesare, deoarece campania deosebit de agresivă de dezinformare şi denigrare a României, pe care cei de la PDL au declanşat-o, a creat o imagine complet falsă celor de la Bruxelles şi opiniei publice europene în general. Este regretabil că Traian Băsescu şi PDL, puşi în faţa pierderii puterii, au preferat să sacrifice interesul naţional doar pentru a-şi apăra propriile interese.
Ce le-aţi transmis oficialilor europenilor?
Le-am transmis că absolut nimeni din România nu a atacat Justiţia şi le-am subliniat că nu există nici măcar o singură decizie care să vizeze domeniul Justiţiei. Le-am dat asigurări ferme că deciziile Curţii Constituţionale sunt şi vor fi respectate. In fine, le-am explicat că Parlamentul l-a suspendat pe preşedinte conform Constituţiei, iar pe 29 iulie va avea loc un referendum în care poporul român va decide dacă preşedintele Băsescu va fi demis sau nu.
Vi s-a pus cumva în vedere că dacă România nu respectă cerinţele Comisiei Europene, riscă să piardă fondurile europene?
Nu, nici vorba! Cu fondurile europene este o altă problemă, iar riscul ca finanţarea pe anumite programe să fie suspendată există. Dar aceasta este una dintre moştenirile lăsate de guvernele lui Traian Băsescu. Corupţia şi incompetenţa guvernării PDL încep să iasă la suprafaţă.
Le ce vă referiţi?
Fie că vorbim despre programul REGIO, acolo unde doamna Udrea a instalat un sistem extrem de defectuos, croit probabil pentru a drena banii publici, fie ca vorbim despre POSDRU, acolo unde foştii miniştri ai muncii, Botiş, Lăzăroiu şi Barbu au lăsat una dintre cele mai mari găuri în buget, guvernarea PDL a eşuat lamentabil în a atrage fonduri europene în interes public. Au fost însă extrem de eficienţi în a direcţiona banii spre clientela de partid. Sper totuşi ca, în urma auditului efectuat de Comisia Europeană, sancţiunile să nu fie maxime.
Ce aţi făcut până acum pentru a spori gradul de absorbţie?
Recent am anunţat intenţia de a introduce TVA eligibil la decontare, pentru proiectele finantaţe din fonduri europene. De asemenea, am stabilit ca banii europeni să fie direcţionaţi cu prioritate spre iniţiativele care creează locuri de muncă, spre proiectele care deschid noi oportunităţi de dezvoltare. În urma Consiliul European din iunie, am reuşit să obţinem posibilitatea relocării fondurilor între programele operaţionale, pentru a evita pierderea banilor europeni. În acest fel, eforturile noastre de a recupera gravele disfuncţionalităţi vor avea rezultate.
Cum va fi ultima saptamana de campanie?
As fi sperat sa fie una pozitiva si constructiva. Dar nu cred... Traian Basescu va lansa noi manipulari, va arunca cu noroi, va incerca sa faca orice sa nu se discute despre motivele suspendarii sale. Dar nu cred ca va reusi.
De ce?
Pentru ca romanii il cunosc deja pe Traian Basescu. Si, chiar daca unii dintre cei mai putin atenti pot sa il creada, sunt convins ca majoritatea stiu un lucru simplu: pe 29 iulie, este ziua in care Romania poate avea un nou inceput. E o zi a independentei Romaniei fata de Traian Basescu. Inca o data, ii indemn sa mearga la vot. Sa nu creada ca batalia e deja castigata. Nu este inca. Dar va fi!

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/politica/referendum-ponta-interviu-618900.htm