marți, 17 iulie 2012




Cotidianul.ro demontează
O nouă minciună monstruoasă a PDL şi Traian Băsescu


Dottore Băsescu
Atât PDL cât şi Traian Băsescu se joacă cu focul. Marţi 17 iulie, dar şi în zilele s-au lansat noi dezinformări monstruoase care ar putea fi utilizate de Comisia Europeană împotriva României. Acest articol este destinat şi reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.
Se reia tema „restrângerii atribuţiilor CCR”
În mai multe rânduri, preşedintele suspendat, Traian Băsescu a declarat că deciziile CCR privind respingerea contestaţiilor lui Vasile Blaga şi Roberta Anastase, privind hotărârile Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor de înlocuire a lor din funcţiile de preşedinte, nu au fost judecate pe fond, pentru că judecătorii ar fi avut atibuţiile amputate. Cotidianul.ro a demonstrat – utilizând citate din motivarea deciziilor CCR - contrariul, arătând că declararea, pe 9 iulie, ca neconstituţională a proiectului de lege privind eliminarea judecării hotărârilor parlamentare şi extinderea competenţei de lucru judecat şi asupra ordonanţei similare, a permis CCR să judece contestaţiile înaintate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Totuşi, Traian Băsescu şi liderii PDL au continuat să dezinformeze, susţinând că foştii şefi ai Parlamentului nu au fost judecaţi pe fond.
Marţi 17 iulie, când în parlament s-a dezbătut la comisia juridică punerea în acord a legislaţiei cu Decizia CCR privind atribuţiile sale, PDL a părăsit lucrările, acuzând că se restrâng din nou atribuţiile, pentru că în lege s-au trecut că judecătorii CCR se pot pronunţa doar pe acelea care vizează principii constituţionale. Părăsind lucrările, preşedintele comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL) a declarat: „avem decizia Curţii Constituţionale care spune clar nu îi pot fi restrânse atribuţiile şi că această Curte are dreptul de a se pronunţa cu privire la toate hotărârile Parlamentului. Iată că deputaţii de la PSD şi PNL şi cei de la PC şi de la UNPR nu fac altceva decât să vină şi să restrângă atribuţiile Curţii practic încălcând prin aceasta prevedere decizia CCR”.
CCR a decis singură ce judecă
Ne vedem nevoiţi să demontăm această nouă dezinformare de ultimă oră. CCR nu are competenţa de a judeca ORICE hotărâre parlamentară. Cine spune asta? Chiar judecătorii CCR în motivarea Deciziei nr.53, din 25 ianuarie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr.90 din 3 februarie 2011. Iată ce spun judecătorii CCR: „Curtea constată că pot fi supuse controlului de constituţionalitate numai hotărârile Parlamentului, adoptate după conferirea noii competenţe, hotărâri care afectează valori, reguli şi principiiconstituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional.
În baza acestei Decizii din 2011, CCR a decis în ca înlocuirea preşedinţilor celor două Camere, nu intră sub jurisdicţia CCR, pentru simplu motiv că nu sunt afectate valori constituţionale. Drept urmare, CCR a respins ca inadmisibile constestaţiile.
Reluăm un fragment din motivarea CCR pentru cazurile mai sus amintiter: Curtea constată că Hotărârea Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012, având ca obiect revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, este un act juridic cu caracter individual, care nu afectează valori şi principii constituţionale. Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constituţională (…) De altfel, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate.


Lucian Gheorghiu

Sursa: