vineri, 6 iulie 2012


Accident de elicopter: Ceremonii în memoria militarilor decedaţi joi

Scris de : M.A.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, şi primul-ministru Victor Ponta au participat vineri, de la ora 10.45, la un ceremonial religios pentru omagierea victimelor accidentului de aviaţie petrecut joi.

Ceremonia s-a desfăşurat la locul producerii tragediei, pe raza localităţii Poşta Cîlnău, judeţul Buzău. Premierul Victor Ponta a sosit vineri în judeţul Buzău la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc pentru a aduce un omagiu militarilor care au murit în accidentul aviatic. Premierul Victor Ponta a deplâns moartea celor patru militari şi a subliniat urgenţa cu care trebuie rezolvată problema dotării cu echipament militar.
“În Afganistan unde e război dar dotările sunt corespunzătoare pierdem parcă mai puţini militari decât pierdem acasă unde este pace”, a afirmat Ponta, care a mers vineri la Boboc pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului aviatic. Premierul a precizat că toate elicopterele de acest tip au fost retrase şi nu vor mai intra în acţiuni până la finalizarea anchetei şi aflarea cauzelor accidentului. Premierul a adăugat că familiilor celor decedaţi li se va acorda tot sprijinul şi şi-a exprimat compasiunea pentru situaţia tragică prin care trec rudele victimelor accidentului.

De asemenea, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, vineri, de la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru căpitan-comandorul Mitică Docuz, maistrul militar Cătălin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru şi studentul Ştefan Coropeţchi, care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic. La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Dan Tătaru, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei. După intonarea imnului naţional al României, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor patru militari care şi-au pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios.
Căpitan-comandorul Mitică Docuz, în vârstă de 45 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii. Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era căsătorit şi tatăl unui copil. Maistrul militar Cătălin Topoliceanu, în vârstă de 38 de ani, avea la activ peste 1100 de ore de zbor, era căsătorit şi avea un copil. Studentul, în anul întâi, Ştefan Coropeţchi avea 19 ani şi era necăsătorit.
Elicopterul militar, tip IAR 316 B al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 şi s-a prăbuşit la puţin timp după aceasta, în apropiere de Buzău (în zona localităţii Poşta Câlnău), la 5 km de bază.

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/accident-de-elicopter-ceremonii-in-memoria-militarilor-decedati-joi-105791.html