miercuri, 4 iulie 2012


Ce spune consilierul ministrului Apărării despre pensiile militare

Scris de : Marin Neacșu

Simona Luminiţa Sîrbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale, a declarat pentru ZIUA VECHE că “în nici un caz nu se pune problema revenirii la Legea 164, care a fost abrogată”, referindu-se la problematica sistemului de pensii militare. Vă prezentăm un interviu pe care consilierul ministrului Corneliu Dobriţoiu ni l-a acordat pe tema modificării legislaţiei privind reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.

Neacşu Marin : Buna ziua, doamna consilier! Să începem cu câteva cuvinte despre dumneavoastră
Simona Luminiţa Sirbu: Sunt avocat de profesie, consilier al ministrului Corneliu Dobriţoiu şi preşedinte al Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.Am renunţat însă la avocatură în această perioada tocmai pentru a mă putea dedica, din această noua calitate, proiectului de reconstrucţie a sistemului de pensii ocupaţionale militare.
M-am intersectat cu problematica sistemului de pensii militare încă de acum doi ani, când am reprezentat în instanţă interesele unor militari în rezervă şi retragere din zona de sud-est, respectiv zona Constanţa-Brăila-Tulcea-Galaţi-Mangalia.  Probabil că, urmare a succeselor avute în special  în Constanţa şi Tulcea  pe această temă, domnul ministru a considerat că sunt abilitată să particip la elaborarea unui proiect, a unui set de acte normative, care să ducă la reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.
NM: Deci nu veţi lucra numai la legea pensiilor militare, ci şi la revizuirea altor legi cu specific militar, cum ar fi Legea 80?
SSL: Cu siguranţă vom intra şi pe terenul altor legi compatibile, cu care ne vom intersecta pe parcurs, urmând să le corelăm într-un sistem  de pensii militare ocupaţionale, cu modificările ce se impun ca urmare a identificării tuturor elementelor necesare.
NM:Cine face parte din această comisie din partea asociaţiilor militare.  Aţi găsit deschidere la toate?
În primul rând, din partea Ministerului Apărării fac parte reprezentanţi ai departamentelor juridic, financiar-contabil, calitatea vieţii personalului, resurse umane, SMG, reprezentanţi ai celorlalte ministere deja enunţate, ca şi ai asociaţiilor militarilor în rezervă. La Bucureşti, am invitat asociaţiile  care au reprezentanţi la nivel naţional, dar uşa este deschisă tuturor celor ce vor să contribuie la acest proiect. În deplasările mele prin garnizoane, mă întâlnesc, ca şi aici, la Craiova, cu reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor locale care doresc să discute pe baza legii şi au propuneri. De asemenea, avem o adresă de mail special creată pentru a primi propuneri şi sugestii pe marginea proiectului: comisie.pensii@mapn.ro.
NM. Aveţi deja două săptămâni de când aţi trecut la lucru pe teren. Aţi avut întâlniri cu militarii? Cum merge?
SSL: Aşa cum a spus şi domnul ministru, această comisie se caracterizează în primul rând prin transparenţă. Încercăm ca, pentru  proiectul de lege ce va fi elaborat, ca şi toate legile normative ce vor fi corelate acestuia, să ne consultăm atât cu cadrele active, cât şi cu cele  aflate deja în rezervă şi în retragere, afectate de punerea în practică a Legii 263 şi OG1/2011. Acesta este motivul pentru care, până acum, dar şi în următoarele zile, m-am deplasat şi mă voi deplasa în ţară pentru a inventaria toate punctele de vedere ale pensionarilor militari şi a duce la Bucureşti, la şedinţa Comisiei instituite pe acest subiect, părerile din teritoriu.
NM: Cum vi se pare munca alături de militari ?
SSL: După ce am lucrat, deja, timp de doi ani ca avocat cu militarii rezervişti, pot spune că relaţia a fost excelentă. Prin urmare, nu o văd deloc dificilă, dimpotrivă.
NM: Cum vedeţi, până acum, aceste discuţii cu pensionarii militari? Aveţi propuneri sau puncte de vedere concrete care să vă ajute?
SSL: Cu siguranţă, aşa cum s-a întâmplat azi la Craiova, din toate deplasările ne-am întors cu fel de fel de sugestii care vor contribui la elaborarea unui act normativ fiabil şi corect din toate punctele de vedere. Prin urmare, consider că aceste întâlniri nu sunt doar benefice, ci, mai ales, necesare.
NM: Să intrăm puţin în detalii privind stadiul şi perspectivele. De la ce baze plecaţi în ceea ce priveşte sprijinul politic pentru acest proiect?
SSL: Vă daţi seama, sunt probleme care nu ţin de mine la nivel de principiu. Eu asigur suportul tehnic. Problemele vor fi discutate şi negociate la nivelul ministerelor implicate, urmând ca, în final, să avem susţinerea tuturor, ceea ce va uşura obţinerea avizelor comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor şi, în final, votul plenului Parlamentului. În acest fel vom evita lucrul în gol şi eventualele retrimiteri la comisie. La acest proiect nu lucrează numai militari şi jurişti, ci şi finanţişti.
NM:De la ce baze pleacă această lege? Va fi o lege nouă sau se va grefa pe Legea 263 ?
SSL. Va fi o lege nouă. În nici un caz nu se pune problema revenirii la Legea 164, care a fost abrogată. Prin urmare, va fi un act normativ nou, dar care va ţine cont de unele principii din fosta Lege 164, cât şi de principiul dreptului câştigat, astfel încât cei cărora le-au crescut pensiile în urma recalculării să nu aibă o pensie mai mică în urma aplicării noii legi. Toţi vor rămâne în plată cu pensia mai favorabilă.
NM: Deci, să clarificăm acest punct: noua lege se va aplica tuturor, conform aceloraşi principii, într-un sistem unic, dar cuantumul indiferent de modul în care le-a fost calculat, va rămâne cel  mai avantajos pentru pensionar.
SSL: Da, va fi o lege aplicabilă militarilor ca şi poliţiştilor, celor care lucrează sau au lucrat în SRI, SPP ca şi funcţionarilor publici cu statut special. Indiferent ce sumă va fi obţinută prin noul sistem de recalculare, pensionarul va primi pensia cea mai favorabilă.
NM: Ce se va întâmpla cu pensiile celor care din greşeală sau alte motive, mai mult sau mai puţin obiective, au crescut ca Făt-Frumos, fiul iepei, ca să folosesc o expresie a domnului ministru vizavi de gradele militare?
SSL: În măsura în care aceste pensii au fost corect calculate, ele vor rămâne la nivelul acela. Dacă în urma unei sesizări sau în cazurile flagrante, care nu se justifică, se vor constata unele greşeli sau incorectitudini în procesul recalculării, se vor emite noi decizii, corecte.
NM. Ce se întâmplă cu pensiile pe 2012 pentru cei cărora le-au scăzut? Vor fi recuperate până la urmă ?
SSL: Acest aspect mi-a fost semnalat în aproape toate discuţiile avute cu pensionarii militari, chiar şi la Craiova. Se solicită elaborarea unui act normativ de urgenţă pentru repararea acestui aspect şi ar fi necesar până la apariţia noii legi. Am să transmit această doleanţă domnului ministru, pentru a vedea în ce măsură este posibil să se găsească soluţii până la sfârşitul anului. Nu pot afirma că la acest moment există vreun acord sau ceva definitivat, dar vor avea loc discuţii în vederea rezolvării acestei cereri cu toate ministerele implicare, atât cel de internet cât şi al finanţelor sau al muncii.
NM: Circulă pe anumite bloguri, inclusiv al SCMD, o variantă de lege despre care se spune că reprezintă punctul de vedere sau legea propusă de Ministerul Apărării. Care este realitatea?
SSL: Au existat mai multe propuneri, venite chiar din partea rezerviştilor şi a unor specialişti, care au lucrat mai multe variante de proiecte de lege ocupaţionale. S-a ales una din variantele propuse, cea mai apropiată de ceea ce dorim noi, şi pe aceasta se lucrează. În nici un caz, nu putem spune că modelul publicat este al Ministerului Apărării Naţionale. Adevăratul proiect va fi un proiect comun, după ce va trece prin comisii şi după ce va cuprinde părerile tuturor celor implicaţi, care vor fi unanim acceptate  de către cei care lucrează la el, adică reprezentanţii tuturor ministerelor şi asociaţiilor.
NM: Vă mulţumesc pentru timpul acordat, vă doresc spor la lucru !

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ce-spune-consilierul-ministrului-apararii-despre-pensiile-militare-105021.html