luni, 9 iulie 2012




Din ciclul, ordonanţele noastre sunt corecte, ale lor, nu
Sorin Ioniţă, faţă în faţă cu reacţiunea



Disperarea suporterilor lui Traian Băsescu nu mai cunoaşte margini. Trag din orice poziţie. Numai că „gloanţele” care vizează actele guvernului Ponta nu au fost trase şi în situaţii similare în timpul guvernului Boc.
Unde dai (în Ponta) şi unde crapă (în PDL)
Forum Expert, ONG condus de Sorin Ioniţă şi compus din doar 4 membri, a înaintat Avocatului Poporului o sesizare prin care cere ca OUG 38/2012 şi OUG 41/2012 să fie atacate la Curtea Constituţională. Solicitările lui Sorin Ioniţă – cunoscut ca fiind un vocal (la B1, TVR info, Evz ş.a.) reprezentant al societăţii civile apropiate de fosta Putere – sunt însă departe de a fi întemeiate.
OUG 41/2012 vizează modificarea unui articol din Legea referendumului, cel referitor la majoritate. Forum Expertz, adică Sorin Ioniţă, îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR respectiva ordonanţă de urgenţă, din două motive:
1. În conformitate cu recomandările Comisiei Europeane pentru democraţie prin drept (...), nu pot fi aduse modificări legislative în domeniul legislației electorale și în domeniul referendumului cu mai puțin de un an înainte de desfășurarea acestora.
2. Constituția României interzice în articolul 115 (6) modificarea prin Ordonanță de Urgență a reglementărilor care privesc domeniul drepturilor electorale.
Cele două argumente sunt de râsu-plânsu. Începem cu al doilea. Ce sunt drepturile electorale: sunt drepturi cetăţeneşti fundamentale, prevăzute de Constituţie şi legi electorale. Sunt împărţite în drepturi electorale fundamentale prevăzute în Constituţie – drept de vot, dreptul de a fi ales, drept de revocare şi celelalte drepturi electorale, prevăzute în legile electorale. (Autoritatea Electorală Permanentă). Analizând OUG 41/2012 se poate observa că nu are nicio legătură cu aceste drepturi. Şi un student submediocru din primul an de la Drept, ştie ceea ce nu ştie (sau se face că nu ştie) Sorin Ioniţă. Se impune totuşi o întrebare : De ce Sorin Ioniţă nu a avut aceiaşi reacţie şi nu a sesizat Avocatul Poporului când guvernul Boc, a emis OUG 103/2009 privind modificarea Legii 3/2000 de organizare şi desfăşurare a referendumului ? Cu alte cuvinte, ordonanţele date de „ai noştri” sunt corecte, iar ordonanţele date de „ceilalţi” nu sunt constituţionale.
În ceea ce priveşte primul motiv, aici lucrurile sunt de-a dreptul comice. Sorin Ioniţă invocă faptul că legislaţia în domeniu nu se modifică cu un an înainte de evenimentele electorale. Aici sunt două lucruri de spus: în primul recomandările CE nu au forţă juridică; în al doilea rând, OUG 103/2009 a fost dezbătută în Camera Deputaţilor (cameră decizională) între 7 martie şi 2 aprilie 2012, într-un regim impus de PDL, care a forţat şi a încălcat toate regulamentele posibile. Oare, pentru Sorin Ioniţă, modificarea din aprilie 2012 nu se încadra în recomandările CE? De ce nu a reacţionat şi atunci? Oricum dacă ar fi să i se facă pe plac domnului Ioniţă, atunci legea adoptată de PDL ar trebui şi ea anulată şi ar rămâne în vigoare varianta Legii referendumului din 2007. Care este identică cu ce prevede OUG 41/2012. Poate că asta vrea dl Ioniţă!.
Forum Expert nu este deloc expert în legislaţie juridică
Micro ONG-ul condus de Ioniţă îl somează pe Avocatul Poporului să atace la CCR OUG 38/2012 pentru modificarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, invocând art.115 (6) din Constituţia care prevede: „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului...”. Din păcate pentru petent, acesta nu cunoaşte definiţia legilor constituţionale. Definiţie care spune că „Legile constituţionale sunt cele care privesc revizuirea Constituţiei. După adoptarea ei de către Parlament, se supune aprobării cetăţenilor, prin referendum,la intrarea în vigoare devine parte integrantă a Constituţiei”.
În ceea ce priveşte teza a doua „...nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului”, aici OUG 38/2012 nu afectează în nici un fel organizarea şi funcţionarea CCR. Reduce doar o atribuţie, care, nu figurează în Constituţie şi nu ţine de competenţa CCR, ci doar de competenţa Parlamentului. (numiri în posturi de conducere în diverse instituţii ale statului, inclusiv CCR – n.a.)
„Îl susţin în totalitate pe Vasile Blaga”
Poate mulţi se întreabă ce îl mână în luptă pe şeful micuţului ONG, Forum Expert, Sorin Ioniţă. Celor care sunt nedumeriţi le reamintim doar un singur episod: 8 aprilie 2008, la lansarea candidatului PDL la Primăria Capitalei. „Îl susţin în totalitate pe Vasile Blaga”. Aceste cuvinte le-a rostit Sorin Ioniţă. Şi tot domnia sa, dar recent, concret pe 8 mai 2012, scria în EVZ despre ministrul culturii, Mircea Diaconu: „actor mărunt de roluri Mr. Goofy”. Orice comentariu este de prisos.
Disperarea suporterilor lui Traian Băsescu nu mai cunoaşte margini. Trag din orice poziţie. Numai că „gloanţele” care vizează actele guvernului Ponta nu au fost trase şi în situaţii similare în timpul guvernului Boc.



Lucian Gheorghiu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/sorin-ionita-fata-in-fata-cu-reactiunea-188112/