duminică, 1 iulie 2012


ARMATĂ ROMÂNĂ, CA O TARABĂ
 GÂNDURI DESPRE GENERALII DE CARTON ŞI COLONEII DE TINICHEA




În ultimii ani armata a fost zguduită de o serie de scandaluri legate de cariera militară. Iată cîteva mai semnificative.
  • Generalul Mircea Mureşan, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare , este suspectat că, împreună cu mai mulţi subordonaţi, în calitate de conducători de doctorate sau de membri ai unor comisii militare speciale de pe lîngă Ministerul Educaţiei, ar fi înlesnit obţinerea unor titluri universitare. Suma penrtru obţinerea unor astfel de favoruri s-ar fi situate în jurul a 15.000 de euro/ persoană. Dosarul se află în ancheta DNA.
  • Generalul de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi generalul maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MapN sunt acuzaţi de către DNA că s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor militare importante pe care le deţineau, în scopul promovării în mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidaţi în structurile acestui minister, în detrimentul candidaţilor care trebuiau, în mod legal, declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii"
  • Elena Aurel, infirmieră la Spitalul Militar Craiova, a primit de la 15 persoane, în perioada 2008-2012, suma de 33.100 euro şi 34.800 lei, pentru a interveni la unii ofiţeri superiori din M.Ap.N. pentru ca persoanele care au dat banii să fie încadrate în armată şi apoi să fie transferate în garnizoane cît mai apropiate de localităţile de domiciliu.
  • Cariera profesională a generalului de brigadă Ioan Sîrbu, care doar în 15 ani, printr-un lung şir de falsuri,a reuşit să ajungă din plutonier major- brancardier la Spitalului Militar Central , comandant al acestei instituţii de prestigiu, este şi ea relevantă pentru a demonstra diferenţele uriaşe între prevederile legale şi realitatea avansărilor din armată.
  • Plutonieru major Eugen Gheorghe a fost trecut direct în retragere în anul 1993, dar la sfârşitul anului 2008 a fost avansat în gradul de colonel. Justificarea a constat în faptul că ar fi absolvit cursurile Facultăţii de Agricultură a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, specializarea inginerie managerială Anul următor este avansat în gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, urmare a faptului că este o persoană cu integritate morală, care a contribuit la promovarea imaginii Armatei în rândul societăţii civile.

În timp ce sloganul cu care M.Ap.N. încearcă să determine un număr cît mai mare de tineri să aleagă cariera armelor este “ Forţă, profesionalism, respect- cariera militară”, aceste cazuri prezentate, demonstrează corectitudinea unui sondaj privind corupţia din armată realizat la începutul anului 2000 şi care arăta că militarii activi cotează promovarea în funcţii superioare pe primul loc” drept o activitate care ar presupune ceva atenţii”. Conducătorii militari nu au ţinut cont de această atenţionare astfel încît astăzi armata s-a trasformat într-o tarabă în care totul este de vînzare, banii reprezentînd singurul criteriu pentru realizarea unor cariere de succes. Sindromul “contului în bancă, al vilei şi maşinii de lux” a afectat profund pe cei aflaţi la vîrful ierarhiei militare.
În aceste condiţii scandalul izbucnit în ultima perioada , aşa numita“coloneliadă”, nu ar trebui să mire pe nimeni. Generalilor de carton, proveniţi din marii vinovaţi ai evenimentelor din decembrie 1989, din cei peste 7000 de ofiţeri avansaţi de mai multe ori la excepţional în acea perioadă de început a democraţiei noastre originale, din fotbalişti, hanbalişti, jurişti, jurnalişti, finanţişti şi intendanţi , li s-au alăturat acum coloneii de tinichea din rezervă. Atenţie la ei, pentru că oricînd pot trece în prima categorie.



Cariera lui Gabriel Oprea , cel care în rezervă fiind, pe timpul cît a fost bagajistul infractorului Miron Cozma, a primit trei grade, ulterior devenind general cu multe stele, poate inspira oricînd pe aceşti colonei de tinichea absolvenţi ai Colegiului de Apărare Naţională, doctori în ştiinţe militare şi vînători de grade militare.
Cu certitudine însă avansarea unor ziarişti, primarii, parlamentarii şi altor persoane pe filieră politică în gradele de locotenent colonel sau colonel fără satisfacerea stagiul militar sau care deţineau, în urma satisfacerii stagiului militar , grade de soldaţi, fruntaşi, caporali, subofiţeri sau ofiţeri inferiori reprezintă o încălcare flagrantă a legilor. Ea reprezintă o gravă sfidare a zecilor de mii de militari care au respectat cu sfinţenie legile acestei ţări. Explicaţiile celor implicaţi în astfel de cazuri sunt aiuritoare. ”Am fost promovaţi toţi cei din comisie, de pe ramura de siguranţă naţională şi apărare"( deputat Neculai Rebenciuc ), “Avansarea a venit pentru ca am fost cinci ani la conducerea Comisiei şi ca recunoaştere a meritelor sportive din tinereţe.”(deputat Marian Săniuţă), “S-a intamplat asta, este aproape cutumă în aştia 20 de ani. De regulă, cei care ajung să aibă demnităţi, fie în Parlament, fie în zona guvernamentală, fie în alte zone, sunt avansaţi în grad.” şi “Prinţul Radu Duda a fost activat ofiţer prin virtutea tradiţiei Casei Regale”( deputat Costică Canacheu). Toţi vorbesc de tradiţii, cutume, etc! Nimic însă despre respectarea legilor existente!
Acelaşi deputat Costică Canacheu, electricianul devenit preşedinte al Comisiei de Apărare de la Camera Deputaţilor, afirmă nici mai mult nici mai puţin că avansările rezerviştilor sau făcut ”funcţie de temperamentul miniştrilor!” Clar? Ce ne mai trebuiesc legi? Este de ajuns temperamentul miniştrilor! Şi din păcate am avut mulţi miniştri mai mult decît temperamentali! Gabriel Oprea, cel care a avansat în perioada 2010-2012 peste 2700 de rezervişti, numai şi numai în interesul naţional şi pentru stabilitatea României, astfel dovedindu-şi odată în plus grija şi ataşamentul faţă de valorile fundamentale ale armatei, este unul dintre ei Poate cel mai temperamental!.
În urma acestui scandal se impune totuşi o întrebare.De ce aceşti ziarişti, primari, parlamentari nu au rîvnit la titluri de preoţi, chirurgi,stomatologi, neurologi, arhitecţi, astronauţi sau academicieni? Răspunsul este foarte simplu. În aceste domenii legile se respectă încă şi este aproape imposibil să pătrundă impostorii.
Aceşti domni au ales să devină colonei din următoarele motive. Armata reprezintă a doua instituţie din punct de vedere al credibilităţii, iar ţinuta militară impune respect. Întîmplător politicienii români au un mare deficit tocmai de credibilitate şi respect din partea populaţiei. Îmbrăcînd uniforma de colonel doar la ceremonialele militare, unde ocupă de regulă locurile centrale la tribuna oficială, la care adevăraţii militari nu au acces, ei ocupînd doar nişte locuri periferice, aceştia capătă vizibilitate, îşi îmbunătăţesc imaginea, fără a risca nimic. Niciodată nu vor fi puşi în situaţia de a-şi dovedi competenţa profesională care , după lege, ar fi trebuit să fie criteriul de bază pentru avansările în grad.


Orice militar adevărat suferă cînd îl vede pe generalul maior fruntaş Nicolae Onţanu cît de ţanţoş este atunci cînd îmbrăcat în uniforma militară primeşte onorul, la ceremoniile organizate cu mare fast. Iar preşedintele României, girează impostura prin prezenţa sa la aceste ceremoniale, compromiţînd iremediabil ideea de onoare şi demnitate miltară. Faptul că asemenea lucruri se puteau generaliza la nivelul întregii Românii, la început în primăriile din Arad, Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Buşteni, acolo unde primarii au fost avansaţi colonei, ar trebui să îngrijoreze pe responsabilii din structurile de apărare.
S-a ajuns în această situaţie pentru că în armată, dar şi în celelalte structuri de apărare legile nu se mai sunt respectate de foarte mult timp şi pentru că adevăraţii militari activi şi în rezervă au tăcut, acceptînd ilegalităţile comise de cei aflaţi vremelnic la conducerea Armatei Române. Astăzi este fundamental să acţionăm pentru revenirea la normal, normalitate care există în toate ţările membre NATO şi UE şi care a existat cu mult timp în urmă şi în Armata Română. Pînă cînd generalii de carton şi coloneii de tinichea nu vor fi înlăturaţi şi traşi la răspundere pentru răul făcut, acest lucru nu va fi însă posibil.

Col (r) Remus Macovei