duminică, 22 iulie 2012


Iulian Fota : Şedintele CSAT sunt secrete. Nu ar fi trebuit să se ştie cum am votat

Scris de : D.S.S.

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat  că opţiunea sa în cazul propunerii de demitere a şefului STS nu ar fi trebuit să fie făcută publică de preşedintele interimar, Crin Antonescu, şedinţele CSAT fiind secrete.
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat într-o emisiune la Realitatea TV că preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu ar fi trebuit să facă publică opţiunea sa în CSAT în cazul votului pentru demiterea şefului STS, Marcel Opriş.
Lui Fota i s-a spus că opţiunea sa a fost făcută deja publică în acest caz. Nu ar fi trebuit să se întâmple. (…) Sunt într-o situaţie foarte complicată, pentru că şedinţele CSAT, conform legii, sunt secrete, deci nu ar trebui să se cunoască bucătăria, nici măcar cum am votat fiecare dintre noi“, a spus consilierul prezidenţial.
Totodată, el a fost întrebat dacă a fost singurul care s-a pronunţat împotriva demiterii şefului STS, Marcel Opriş, însă a refuzat să răspundă.
Trebuia să sancţionăm un om, respectiv pe generalul Marcel Opriş prin demitere, şi vreau să spun că în cariera unui militar demiterea este o chestiune foarte gravă. (…) Faptele pe care le-am avut noi la dispoziţie pentru a judeca cazul respectiv nu justificau o asemenea măsură“, a susţinut Fota. El a mai precizat că nu a fost “un nebun care s-a dus în CSAT dintr-o abordare politică să se opună preşedintelui interimar“.
Chestiunea asta cu telefoanele după părerea mea a fost şi neelegantă, pentru că tot dânsul, tot domnul Crin Antonescu a spus cu o zi sau două înainte că i s-a părut o chestie normală, de civilitate, ca în discuţia cu preşedintele Traian Băsescu să lase telefoanele alea acolo“, a mai explicat Fota.
În plus, consilierul prezidenţial a susţinut că telefoanele ar fi fost necesare atât pentru protecţia preşedintelui suspendat, cât şi pentru un caz în care ar fi apărut o situaţie la nivel internaţional iar Crin Antonescu ar fi trebuit să se sfătuiască cu Traian Băsescu, fără a exista riscul interceptării. Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, că a propus în CSAT eliberarea din funcţie a directorului STS, Marcel Opriş, însă consilierul prezidenţial Iulian Fota s-a opus, o hotărâre neputând fi luată în condiţiile în care deciziile Consiliului se iau prin consens.

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/iulian-fota-sedintele-csat-sunt-secrete-nu-ar-fi-trebuit-sa-se-stie-cum-am-votat-109070.html