miercuri, 18 iulie 2012


Ultimii militari români vor părăsi Afganistanul la sfârşitul lui 2014

Scris de : D.S.S.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu a declarat miercuri la Curtea de Argeş că ultimii militari români vor părăsi Afganistanul la sfârşitul anului 2014, urmând ca din vara anului 2013 efectivele trupelor româneşti din această ţară să fie reduse treptat.
Conform planurilor agreate cu aliaţii, ultimii militari români vor părăsi Afganistanul la sfârşitul lui 2014. Începând cu anul următor vom reduce treptat prezenţa noastră pe măsura creşterii competenţelor forţelor de securitate afgane. Aceşti oameni sunt vectorii României, nu cei care o defăimează. Ei sunt cei care ne onorează, care ne aduc valoare pozitivă, nu cei care ne defăimează pe la curţile europene. Până acum, peste 80% din batalioanele de manevre ale României au câştigat competenţe valoroase în teatrele de operaţiuni şi asta oferă tăria unei armate. Vânătorii de munte reprezintă unităţi de elită ale armatei române. Ele au fost desfiinţate de regimul stalinist. În 1967 liderul comunist al ţării a înţeles că că trebuie să reînfiinţeze aceste trupe de elită . Ele ne păzesc crestele şi văile Carparţilor, deci ei sunt osatura principală a vectorului defensiv al acestei ţări‘, a declarat Dobriţoiu cu ocazia plecării în teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din compunerea Batalionului 2 Manevră.
Ministrul Apărării le-a mai spus militarilor români că misiunea pe care urmează să o îndeplinească îi ‘onorează’.
Sunteţi la a treia misiune în teatrele de operaţii, misiune grea, misiune care comporată riscuri, dar misiune dar ale cărei scopuri sunt îndreptate pentru a asigura un sprijin de stabilitate şi pace încercatului popor afgan chiar dacă este de altă religie cu noi şi asta vă onorează. Apelez la capacitatea domnilor ofiţeri de comandă, în aşa fel încât să daţi dovadă de tenacitate să-i conduceţi pe oameni în luptă cu iscusinţă să ni-i aduceţi acasă sănătoşi pe toţi. Respect familiile celor care pleacă pentru că sunt suport moral în grelele zile şi nopţi pe care le veţi petrece în deşertul afgan. Iar pe cei care se îndoiesc de nobleţea carierei militare îi invit să se uite în ochii familiilor celor care sunt aici. Femei şi copii care îşi asumă riscuri alături de bărbaţii lor. Viaţa de oştean nu e uşoară şi comportă riscuri’, a mai spus Dobriţoiu.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a participat miercuri la ceremonia militară prilejuită de plecarea în teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din compunerea Batalionului 2 Manevră, care a avut loc la sediul Batalionului 33 Vânători de Munte ‘Posada’, din Curtea de Argeş. Cei aproximativ 620 de militari, care vor acţiona în Provincia Zabul, în perioada iulie 2012 – februarie 2013, provin, în principal, din Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’.

Sursa: http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ultimii-militari-romani-vor-parasi-afganistanul-la-sfarsitul-lui-2014-108262.html