luni, 2 iulie 2012

Războiul coloneilor. Şi generalilor



Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, ii cheama pe avansatii neamului in cantonament. La instructie. Pentru a-si onora stelutele de pe epoleti. Iar daca nu se prezinta, vor avea parte de dosare penale. Pe care doamna Codruta Kovesi le va pune la sertar. Pentru ca cei mai multi colonei si generali, aproape toti de altfel, sunt, ca si ea, oamenii Presedintelui.

Ce l-a apucat pe Dobritoiu? De ce ii cheama el sub arme pe acesti nevinovati rezervisti? Dintre care cei mai multi sunt oameni politici. Stalpi ai regimului Traian Basescu. In frunte chiar cu fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea. Care si el s-a trezit peste noapte plin de stele. Ploaia de stele nu i-a ocolit nici pe jurnalisti. Din pacate. E adevarat, nu toti au fost norocosi. Au fost loviti de stele doar basistii. Acei jurnalisti care i-au ridicat osanale Presedintelui. Din jena, nu ii voi enumera. Au facut-o si o vor mai face altii.

De ce pleaca toti sub arme? La instructie? A innebunit ministrul Apararii? De ce este necesar ca Armata, care si asa are conturile subtiate, sa mai cheltuie o gramada de bani, pe timp de pace, pentru a instrui in arta militara politicieni, politruci si jurnalisti politici? Nu ar fi fost mai simplu sa le ia gradele inapoi? Acele grade care au fost date abuziv? Miscand dosarele oamenilor dintr-un dosar in altul?

O parte din raspuns ni-l poate oferi birocratia. Probabil ca Dobritoiu, care e militar de profesie, si-a dat seama ca retragerea acestor grade, chiar daca ele au fost date in mod vadit abuziv, este o operatiune destul de complicata. Si, ca atare, poate ca mai simplu si mai util pentru tara este ca acesti oameni sa fie instruiti pentru a face fata pe timp de razboi, chiar daca aceasta operatiune este costisitoare.

Asadar, cetateanul roman va mai scoate din punga cativa gologani si pentru ca domnii maiori, colonei si generali, facuti pe puncte, recompensati astfel pentru merite politice, sa puna mana pe arme si pe manuale. Pe arme pe care poate nu le-au manuit niciodata. Si pe manuale de existenta carora nici nu au stiut. Ei vor dobandi, alergand pe branci, tehnica si arta militara. Vor invata sa conduca, altundeva decat la moarte, plutoane, companii si brigazi. Daca stam stramb si judecat drept, observam ca masura aplicata de Dobritoiu isi are logica ei. Ce este un colonel in rezerva? O persoana care nu prezinta niciun fel de pericol pe timp de pace. Dar in timp de razboi? Daca Romania este silita sa decreteze mobilizarea generala, daca, Doamne fereste, Romania intra intr-un razboi utilizandu-si si rezervistii, atunci un asemenea colonel, confectionat sub regimul Traian Basescu, raspunde de soarta a sute sau poate mii de oameni. Pe care, daca este, sa ma iertati pentru expresie, bou, ii trimite la moarte. Pur si simplu pentru ca nu are cunostinte militare elementare.

Asadar, chemarea in cazarmi a tuturor celor care si-au dorit grade superioare in Armata dar nu le-au obtinut in urma unei instructii este o operatiune obligatorie. Pacat, cum spuneam, ca sanctiunea penala, in caz de neprezentare, este o simpla ipoteza. Atat timp cat procurorii, care cred ca si ei au primit grade, se afla in aceeasi tabara cu cei care au dat grade si cu cei care au beneficiat de ele.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/editorial/razboiul-coloneilor-si-generalilor-617123.htm