marți, 17 iulie 2012


Jurnalul Naţional cere Parlamentului României

Demiterea preşedintelui, validată cu 50% plus unu voturi din cei prezenţi la urne

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP
 
România este o ţară membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, care face obiectul unor presiuni incredibile şi inadmisibile din partea străinătăţii. Constituţional, suntem un stat suveran, dar ni se impune să ne comportăm ca un paşalâc. Membrii Curţii Constituţionale, toţi numiţi politic, nu au făcut altceva decât să încerce să-i conserve scaunul, privilegiile şi imunitatea lui Traian Băsescu, dar li se plânge de milă pe la porţile Înaltei Porţi.
Jurnalul Naţional prezintă argumentele de ordin legal care-i permit să ceară Parlamentului să se comporte ca şi cum chiar ar fi al României, să facă abstracţie de presiuni şi să legifereze normalitatea: demiterea preşedintelui prin referendum trebuie să fie validată cu 50% plus unu voturi din numărul celor prezenţi la urne.

● Rezultatele referendumului din 19 mai 2007 privind demiterea lui Traian Băsescu au fost validate chiar dacă la urne s-au prezentat sub jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Atunci erau înscrişi pe listele electorale permanente 18.301.309 cetăţeni cu drept de vot şi s-au prezentat la urne 8.135.272, adică 44,45%. Dintre aceştia, 6.059.315 (74,48%) au fost împotriva demiterii, iar 2.013.099 (24,75%) pentru demitere.

● În Decizia Curţii Constituţionale nr. 147 din 21 februarie 2007 privind modificările la Legea 3/2000, judecătorii CCR nu au impus un prag de prezenţă la vot pentru validarea referendumului.

●  Tot Decizia nr. 147 din 21 februarie 2007 a Curţii Constituţionale dădea posibilitatea Parlamentului de a opta pentru o majoritate de voturi relativă pentru demiterea preşedintelui României. Cu alte cuvinte, demiterea din funcţie a preşedintelui cu majoritatea voturilor celor care se prezintă la referendum este posibilă şi poate fi decisă de Parlament, fără a fi considerată neconstituţională.

●  Dacă rezultatele referendumului vor fi validate în funcţie de numărul celor care se prezintă la vot, atunci se poate trage concluzia că votul celor care vin la urne şi votează nu contează, iar opţiunile lor sunt ignorate.

● Potrivit unui studiu realizat în 2005 de Comisia de la Veneţia, în Europa, doar în Lituania, Rusia şi Macedonia validarea referendumului prin care se iau anumite decizii se face în funcţie de prezenţa la vot.

● Bazându-se pe experienţa pe care o are în domeniul referendumurilor, Comisia de la Veneţia a decis să recomande ca nici o hotărâre să nu fie luată cu privire la regulile cvorumului. "Un cvorum de participare (un procentaj minim) înseamnă că este în interesul unei propuneri a opoziţiei să se abţină decât să voteze împotriva lui. Spre exemplu, dacă 48% din electorat este în favoarea propunerii, 5% sunt împotrivă şi 47% tind să se abţină, cei 5% din adversari trebuie doar să părăsească cabina de vot pentru a-şi impune punctul de vedere, deşi sunt cât se poate de clar în minoritate. În plus, absenţa lor din campanie cel mai probabil va creşte numărul de abţineri şi, astfel, cel mai probabil cvorumul nu va fi atins. Încurajarea fie a abţinerii de la vot, fie a impunerii punctului de vedere al minorităţii nu este sănătoasă pentru democraţie. Mai mult, există o mare tentaţie de falsificare (denaturare) a ratei de participare în faţa opoziţiei slabe", se arată în Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia. Recomandările Comisiei de la Veneţia au fost deseori invocate pentru respingerea unor acte normative. A făcut-o inclusiv Curtea Constituţională când a decis să respingă Legea uninominalului pur, arătând că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia, legislaţia electorală nu poate fi modificată cu şase luni înainte de alegeri.

●  Constituţia României nu conţine nici o prevedere prin care să condiţioneze validarea referendumului de numărul celor prezenţi la vot. La articolul 95 (3), legea fundamentală prevede doar că, "dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui".


Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/jurnalul-nationalreferendum-demitere-basescu-prezenti-urne-618521.htm