miercuri, 4 aprilie 2012


În afaceri "profitabile" cu lemn şi energie
Fiul lui Pinalti a stors România de milioane de euro



Băieţii deştepţi din energie storc sistemul românesc de profit şi trimit banii în conturile unor companii fantomă din Cipru. Gabriel Ştefan, fiul lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, s-a remarcat în afaceri încă din 2005. A intrat în acţionariatul socie¬tăţii Green Energy, care cumpăra, în 2006, energie ieftină de la Complexul Turceni.
Mai exact, pentru 1 MWh de energie a plătit 95 de lei, în condiţiile în care termocentrala din Oltenia producea aceeaşi cantitate la 124 de lei, arată datele obţinute de Jurnalul Naţional.
Mai mult, firma lui "Poponeţ" a primit energie ieftină şi de la Hidroelectrica, aşa încât, în 2007, Green Energy ajungea la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro şi profit de 3 milioane de euro. Din cauza scandalurilor cu "băieţii deştepţi", Pinalti jr cedează acţiunile sale unui off-shore din Cipru: Renovatio Group, scrie Antena3.ro.
Ulterior, compania şi-a schimbat numele în Renovatio Trading, păstrându-şi licenţa de furnizare. În 2010, compania a avut o cifră de afaceri de 135,5 milioane de lei şi un profit net de 5,17 milioane, o performanţă foarte bună având în vedere că firma avea fix 11 angajaţi.
Iar afacerile familiei Pinalti nu se opresc aici. Firmele lui Gheor¬ghe Ştefan, cu activităţi în domeniul forestier, au primit contracte pentru defrişări pe liniile de înaltă tensiune ale Transelectrica.
În schimbul acestor contracte, Pinalti şi-a arătat sprijinul pentru menţinerea în companie a lui Horia Hăhăianu, demis de premierul Mihai Răzvan Ungureanu în luna februarie. Hăhăianu a încercat să se justifice că nu este membru PDL şi că "nu ştie să fi fost sprijinit de Pinalti".


Dan Zavalean

Sursa:
 http://www.cotidianul.ro/fiul-lui-pinalti-a-stors-romania-de-milioane-de-euro-178359/