miercuri, 11 aprilie 2012




Ce spune presa ungară
Băsescu şi corupţia de cianură


Folosirea luptei anticorupţie în răfuielile politice, zăcămintele de aur de la Roşia Montană şi efectele sale în coaliţia de guvernământ, relaţiile tensionate dintre PDL şi UDMR fac obiectul unei analize a cotidianului ungar Nepszava, intitulată "Băsescu şi corupţia de cianură", informează jurnalul.ro.
"În ultimul timp, preşedintele român Traian Băsescu îşi marchează constant autogoluri. Partidul său este la un pas de colaps, înfrângerea sigură din alegeri bate la uşă, în timp ce partidul de coaliţie, UDMR, a primit o ultimă lovitură prin punerea sub acuzaţie a ministrului Mediului Borbely Laszlo. Examenele lui Traian Băsescu în materie de intrigi politice s-au soldat mereu cu rezultate satisfăcătoare pentru el, însă de data asta este posibil să îşi fi făcut greşit calculele. Jucăria sa preferată şi unealta de şantaj cea mai impresionantă, DNA-ul, ajunge să aibă o problemă de credibilitate în ochii alegătorilor, prin prisma faptului că fiecare 'peşte' important ajunge în campania electorală sau într-un moment decisiv pentru preşedinte şi/sau partidul său, agăţat de cârlig", menţionează jurnaliştii ungari în partea introductivă a analizei.
Ei semnalează faptul că acuzaţia la adresa lui Borbely a fost formulată "încă din iulie 2011, deci au existat dovezi concludente încă de atunci". "Să vii după nouă luni şi să dispui urmărirea penală arată că momentul nu a fost ales întâmplător”, este concluzia la care au ajuns jurnaliştii maghiari
"Considerat marele maestru al bucătăriei politice, preşedintele s-a obişnuit cu acţiunile contradictorii, având în vedere că la un moment dat partidul său se afla la 7%, dar tot continua să conducă ţara bazându-se tot mai mult pe traseiştii politici care trădau partenerii de coaliţie. (...) Astăzi, PDL are puterea să se ridice singur de la podea cu şanse mai mult teoretice bazându-se pe Traian Băsescu care a ajutat partidul de atâtea ori să depăşească câte un punct mort, însă misiunea sa de această dată va fi să împiedice coaliţia USL să obţină o majoritate absolută. Băsescu are la îndemână câteva idei populiste, de exemplu modificarea Constituţiei sau formarea unui Parlament unicameral şi nu în ultimul rând punerea în aplicare a iniţiativei reorganizării administrativ-teritoriale", consideră Nepszava.
În calea succesului scontat stă tocmai partenerul de coaliţie, UDMR, în opinia Nepszava. "Pentru a distrage atenţia de la problemele interne din PDL, şi-a făcut apariţia DNA-ul cu acuzaţii la adresa unui ministru din guvernul aflat oricum în prag de colaps, ceea ce ar putea duce la ieşirea UDMR de la guvernare. Nu este exclus ca Băsescu să fi greşit calculele şi în loc de o lovitură puternică, să fi aruncat colacul de salvare pentru partenerii maghiari", notează jurnaliştii ungari. În opinia lor, indiferent de variantă, situaţia duce la finalul carierei politice a lui Borbely.
Ei mai susţin că "precipitarea preşedintelui a dus la o nouă lovitură la adresa credibilităţii luptei împotriva corupţiei văzute încă de la început ca pe o unealtă de şantaj politic".
"Este de netăgăduit faptul că în România domneşte corupţia structurală, însă pentru moment lupta pentru combaterea ei pare mai mult o reglare de conturi politice", conchid jurnaliştii maghiari.

Teodora Ţugui

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/basescu-si-coruptia-de-cianura-179270/