1 aprilie: Ziua păcălelilor încă din secolul al XVI-lea
Scris de : L.B.Ziua internaţională a păcălelilor este sărbătorită aproape peste tot în lume, în România devenind tradiţie din secolul XIX.
Nu este ştiută originea exactă a zilei păcălelilor, dar cea mai probabilă explicaţiei a apariţiei este schimbarea calendarului gregorian în 1582. În vechiul calendar, 1 aprilie era data la care se sărbătoarea Anul Nou, astfel că cei care nu au ştiut că data celebrării intrării în noul an s-a schimbat la 1 ianuarie şi sărbătoreau în continuare pe 1 aprilie, erau numiţi „nebuni de aprilie”. La ceva timp după, felicitările trimise de 1 aprilie cu urări de an nou au devenit primele farse făcute de 1 aprilie.
Ziua de 1 aprilie este astfel recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii, iar majoritatea dintre acestea şi-au dezvoltat câteva tradiţii proprii pentru această sărbătoare. Potrivit realitatea.net, în Franţa, ţara care a dat naştere zilei păcălelilor, cel care este păcălit este numit „peşte de aprilie” şi trebuie să poarte întreaga zi o pălărie de hârtie în formă de peşte. În Anglia păcălitul trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei, iar în Scoţia, acesta este denumit „April cuckoo” sau „April qowk”, întrucât aceasta este pasărea vestitoare a primăverii
În Iran şi unel părţi din India, dar şi în unele ţări din America latina, ziua păcăliţilor se serbează la date diferite. În cazul iranienilor aceasta fiind a 13-a zi a anului nou după calendarul zoroastrian, iar în Peru, Columbia şi Mexic ziua de 28 Decembrie este numită „Ziua celor naivi”. În România, ziua păcălelilor a fost introdusă în secolul XIX şi de la farse simple se ajunge adesea la păcăleli elaborate şi pregătite în avans cu câteva zile sau luni înainte, existând şi superstiţii legate de păcălelile de 1 aprilie. Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altfei vei avea ghinion tot anul.
Un grup de istorici a încercat să realizeze şi un top ale celor mai reuşite farse de 1 aprilie. Astfel pe primul loc s-a clasat o farsă a primăriei oraşului Koln din Germania realizată în 1993. Atunci, Gardienii au oprit alergători care practicau jogging în parcul din centrul oraşului pe motiv că aceştia trebuie să se deplaseze cu exact 6 km/h, pentru că o altă viteză deranja veveriţele din parc care se aflau în perioada de împerechere.
Însă mass-media nu s-a lăsat nici ea mai prejos de-a lungul timpului, fiind responsabilă pentru inventarea a multor ştiri false de 1 aprilie, care mai de care mai amuzante. În 2009 de exemplu The Guardian a anunţat că urmează să se mute complet pe reţeaua de micro-blogging Twitter, care permite postarea de mesaje de maximum 140 de semne, motivaţia acestei ştiri false fiind că “Orice poveste poate fi spusă în 140 de semne” potrivit experţilor în comunicare.
Printre alte farse celebre se numără cea din 2010 a celor de la Google, potrivit căreia Google Translate a anunţat că va inventa o aplicaţie pentru smartphone-uri ce ar putea traduce limbajul animalelor. În acelaşi an şi Starbucks a anunţat că va oferi clienţilor săi noi dimensiuni ale paharelor în care să bea cafele, acestea fiind Plenta de 3,8 litri si Micra de 60 mililitri. Anul trecut, Toshiba a difuzat de 1 aprilie un filmuleţ de prezentare a unui monoclu 3D, anunţând că acesta “afişează pentru un singur ochi imagini 3D atât de reale, încât veţi crede că vă folosiţi ambii ochi”. Cu siguranţă că şi 2012 va pregăti câteva farse memorabile despre care se va vorbi şi în anii ce vor urma.
Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/magazin-2/life/1-aprilie-ziua-pacalelilor-inca-din-secolul-al-xvi-lea-83642.html