luni, 2 aprilie 2012


Dmitri Rogozin, cu arma-n mână împotriva fasciştilor români

Scris de : M.A.    


Controversatul vicepremier rus Dmitri Rogozin susţine că a luptat cu arma în mână împotriva “fasciştilor” români şi moldoveni.



Rogozin face mărturisirea în cartea cu titlul “Vrag Naroda” (“Duşmanul poporului”), editată la Moscova, în 2006. Capitolul în care Rogozin povesteşte despre implicarea sa în conflictul de pe Nistru se numeşte “Calul Troian”, scrie Timpul. “Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”, scrie Rogozin, în cartea sa.
Potrivit Radio Chişinău, în aceeaşi carte, vicepremierul Dmitri Rogozin, noul reprezentant al Kremlinului în Transnistria, afirmă că Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune.
El susţine că Republica Moldova ar fi fost “parte agresoare” în războiul din 1992. Oficalul rus afirmă că regimul de la Tiraspol ar fi fost nevoit să proclame independeţa regiunii, după ce Chişinăul a solicitat ajutor armat României pentru a ataca Transnistria. “Prin hotarul deschis al Moldovei, au pătruns sute de fascişti români, nepoţi ai celor care în al Doilea Război Mondial ne-au călcat pământul. Urmaşii acelor nemernici au invadat Moldova“, descrie Dmitri Rogozin evenimentele din 1992. Autorul cărţii îl acuză şi pe fostul preşedinte rus Boris Elţin că ar fi încercat să rezolve conflictul transnistrean pe cale diplomatică şi că ar fi interzis, în prima fază, Armatei a 14-a să se implice în război.
„Elţîn neglija totalmente interesele Rusiei în favoarea conducerilor “statelor suverane.” Simţindu-se liberi să acţioneze, forţele armate ale fasciştilor români şi moldoveni, în primăvara anului 1992 s-au îndreptat spre Tiraspol”. „Operaţia de nimicire a Transnistriei a fost numită “Cal Troian”. În primul rând, unioniştii au hotărât să cucerească oraşul Bender (n.red. – Tighina). Deşi populaţia regiunii cerea conducerii Armatei a 14-a să-i apere pe cetăţenii paşnici, aceasta, iniţial aflată sub comandamentul lui Netkaciov, având un ordin de neimplicare, practic a semnat verdictul celor 150 de mii de ruşi. Totuşi, în cele din urmă, soarta conflictului a fost hotărâtă de soldaţii Armatei a 14-a, sub conducerea lui Lebed. Ignorând ordinul Moscovei, ostaşii ruşi au trecut de partea „poporului transnistrean” şi soarta regiunii a fost hotărâtă”, scrie Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, a fost numit recent reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria, copreşedinte al comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Mai mulţi analişti consideră că, prin numirea sa, Moscova îşi doreşte să blocheze orice evoluţie în soluţionarea conflictului transnistrean.

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/dmitri-rogozin-cu-arma-n-mana-impotriva-fascistilor-romani-83854.html