duminică, 22 aprilie 2012




Grupul traseiştilor profesionişti



Trece sau nu trece moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Băsescu-Ungureanu? USL vrea cu adevărat ca actualul Guvern să pice? Opoziţiei îi mai trebuie încă 11 voturi. Ba nu, doar încă patru voturi. Va reuşi Opoziţia să facă rost de suficienţi traseişti politici până la ora când, în Parlament, se va decide soarta actualului Cabinet?
Toţi ochii sunt aţintiţi asupra senatorilor şi deputaţilor care ar putea rupe lanţul de iubire cu PDL sau UNPR pentru a se abandona în braţele celor de la USL. De aceea, nimeni nu mai are ochi şi pentru cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, fără de care despre actuala Putere s-ar fi vorbit de multă vreme la timpul trecut.
Liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, predă cursuri intensive de democraţie autentică. Domnul Pambuccian a declarat: „Singurii care am mers pe uninominal în ţara asta am fost noi, dintotdeauna. Dar varianta în care zici că mergi uninominal, dar tu mergi sub drapelul unui partid, nu este nici uninominal şi nici partidul nu mai are un control asupra la ce pune pe liste”.
Însă Varujan Pambuccian nu spune că uninominalul minorităţii este diferit de uninominalul majorităţii. Au fost mulţi reprezentanţi ai partidelor care nu au ajuns în Parlament chiar dacă au primit 15.000 sau 20.000 de voturi. În schimb, cei de la minorităţi au devenit parlamentari şi cu 3.000 sau cu numai 2.000 de voturi! Pentru ca reprezentantul unei minorităţi să ajungă în Parlament are nevoie de un număr de voturi egal cu 10% din numărul total de voturi corect exprimate în colegiul în care îşi depune candidatura. Însă în cazul candidaţilor minorităţilor se adună voturile obţinute în toată ţara, şi nu doar în colegiile în care aceştia candidează!
Profesorul de democraţie autentică Varujan Pambuccian a vorbit şi despre intenţia de a se interzice prin lege traseismul parlamentar: „Şi dacă faci o lege de genul acesta şi parlamentarul stă în partid, dar votează cu ceilalţi, ce ai rezolvat? Nu rezolvi nimic. Problema este de selecţie la nivelul partidelor”.
Dacă ar fi avut un pic de bun-simţ, domnul Pambuccian ar fi evitat subiectul legat de traseismul parlamentar, fiindcă domnia sa şi toţi ceilalţi deputaţi ai minorităţilor formează de 22 de ani grupul traseiştilor profesionişti. Din 1990 şi până astăzi, din patru în patru ani, reprezentanţii minorităţilor naţionale au tot migrat către formaţiunile politice aflate la guvernare. E adevărat că nu pentru funcţii, ci numai pentru bani. Pentru foarte mulţi bani de la bugetul de stat, pentru cheltuirea cărora nu au dat socoteală niciodată. Deocamdată.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/grupul-traseistilor-profesionisti-180273/