miercuri, 28 septembrie 2011

Şeful SRI, despre cum se culeg informaţiile şi cum ajung la preşedinte

Scris de : P.C.R.    

‘Orice serviciu care se respectă are şi sursele deschise, deşi în trecut erau privite uşor aşa…’, a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, marţi seara, la postul de televiziune B1, referindu-se la exploatarea bazelor de date deschise de pe internet.
George Maior a adăugat că acest departament are deja o istorie şi a evoluat de acum câţiva ani când a fost creat. ‘Sunt informaţii din sursă umană, din sursă tehnică şi din aceste surse deschise, sunt şi alte surse’, a arătat şeful SRI, care a adăugat este vorba despre exploatarea oricărei baze de date deschisă care există pe internet, inclusiv presa. ‘Presa noastră şi a lumii care ne vizează, ne interesează pe noi, dar şi ca, până la urmă, informare pe curente de idei, de dezbateri, deci reviste de specialitate. Noi monitorizăm de la revistele universităţilor americane, Harvard etc. pe diverse domenii, până la cele europene şi facem sinteze care sunt transmise unui beneficiar care poate e interesat de noi curente, noi dezbateri de idei.
(…) Sunt şi teme şi anumite publicaţii şi spaţii care ne interesează, spaţii geografice. Deci, este un fel de repartizare în funcţie de aceste criterii. Evident ne interesează nu atât – cum să vă spun – informaţia spectacol, ci informaţia utilă pentru securitatea naţională. Dincolo de ceea ce am spus, informaţia mai largă legată de anumite dezbateri care pot într-un fel sau altul interesa România şi personalităţi din România care conduc până la urmă statul şi e bine să fie informate’, a relevat directorul SRI.
Potrivit lui Maior, este vorba despre o anumită metodă de analiză în bazele de date deschise ‘de a căuta, a săpa pentru o anumită informaţie, dincolo de semantică, de discursul brut ca atare’. Ulterior, aceste informatii din surse deschise sunt coroborate cu celelalte informaţii şi se formează un tablou complet. Şeful SRI a precizat că orice informaţie este verificată trecând prin mai multe etape, transmite Agerpres.
Cel care decide dacă o informaţie trebuie transmisă şefului statului este directorul SRI, la care ajung toate informaţiile culese de serviciu. ‘Toate (informaţiile, n.r.) ajung la mine si eu decid transmiterea lor, poate uneori cer reverificarea, poate uneori cer completarea’, a spus Maior.
Directorul SRI exclude orice scurgere de informaţii, inclusiv în presă, din interiorul instituţiei pe care o conduce. ‘Nu cred că e o abordare profesională în momentul în care amesteci lucrurile pentru că şi pentru serviciu şi pentru persoana beneficiară, chiar dacă are o glorie de moment, să ştiţi că îl va costa în timp acest lucru (…) Îl va costa profesional şi uman acest lucru. Şi pentru un serviciu o asemenea pervertire, scurgeri de informaţii, este foarte gravă, pentru că îţi pierzi acea credibilitate de organizaţie secretă şi în interior şi în exterior’, a arătat George Cristian Maior.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/seful-sri-despre-cum-se-culeg-informatiile-si-cum-ajung-la-presedinte-52829.html