miercuri, 28 septembrie 2011

Acuzaţii de fals şi uz de fals la adresa Puterii
CSA, Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului, în mâna PDL

Autor: Lucian Gheorghiu

Nerespectarea regulamentelor, voturile ilegale în comisii şi în plen au devenit ceva banal în Parlament. În premieră Puterea nu a ţinut cont de algoritm şi nu a acceptat candidaţi ai Opoziţiei pentru CSA şi Curtea de Conturi. Noul şef al Avocatului Poporului are un trecut controversat şi îl consideră pe Traian Băsescu "un creier ce ar trebui ascultat".
Când va deţine majoritatea, USL va anula votul pentru CSA şi Curtea de Conturi
PDL şi-a securizat poziţiile în trei dintre cele mai importante instituţii ale statului, toate aflate în subordinea Parlamentului. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului au devenit instituţii controlate de PDL. Nu contează că la Curtea de Conturi este preşedinte un fost PSD-ist (Nicolae Văcăroiu), din moment ce majoritatea atunci când se iau deciziile aparţine PDL. De regulă, algoritmul dă dreptul partidului care deţine majoritatea să-şi ia partea leului atunci când se vacantează locuri în instituţiile respective. Numai că, fapt fără precedent - şi acest lucru nu s-a întâmplat nici în perioada destul de criticatei guvernări Năstase -, opoziţia nu a primit nici un loc nici în CSA şi nici la Curtea de Conturi. Mai mult, în comisiile de buget-finanţe, când s-au aprobat candidaţii PDL şi UNPR (!?!?), lucrările nu au fost statutare.
Vor fi anulate alegerile?
Lideri ai USL, Eugen Nicolăescu (PNL) şi Ilie Sârbu (PSD) acuză faptul că în comisiile de buget-finanţe în care s-au aprobat numirile în CSA şi Curtea de Conturi s-a lucrat în condiţii în care nu a existat cvorum. De altfel, liderii PNL şi PSD nici nu au semnat rapoartele comisiilor. Drept urmare, ei au contestat votarea în plenul comun de marţi a rapoartelor cu candidaţii pentru CSA şi Curtea de Conturi.
Eugen Nicolăescu acuză actuala majoritate parlamentară că, prin reprezentanţii săi în conducerea Parlamentului şi în Comisia de Buget-Finanţe, a înfăptuit fapte administrative prin fals şi uz de fals. "Vom depune sesizări la Comisia juridică din Cameră pe încălcarea regulamentului de către preşedintele Camerei, Roberta Anastase, de vicepreşedintele Ioan Oltean şi de către preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, Maria Eugenia Barna, în vederea sancţionării, şi la Comisia juridică din Senat pentru a constata lipsa de cvorum de la şedintele reunite ale comisiilor de buget-finanţe şi, în consecinţă, nulitatea raportului prezentat plenului", a declarat Eugen Nicolăescu. El a mai precizat că numirile efectuate de plenul reunit în şedinta de marţi, la CSA şi la Curtea de Conturi, sunt lovite de nulitate şi nu pot fi opozabile terţilor, în condiţiile în care s-au făcut cu încălcarea prevederilor legale.
Cum în comisiile juridice USL nu are majoritate, este greu de crezut că sesizările vor obţine un rezultat favorabil. Eugen Nicolăescu a mai precizat că atunci când USL va obţine majoritatea în Parlament, voturile de marţi 27 septembrie din plenul Parlamentului vor fi anulate.
La rândul lui, senatorul PSD Ilie Sârbu a anunţat că va fi sesizată Curtea Constituţională pentru abuzurile comise de Maria Eugenia Barna.
Noul şef al Avocatului Poporului: "Traian Băsescu, un creier ce trebuie ascultat"
Noul şef al instituţiei Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, este un personaj mai mult decât controversat şi totodată este un mare fan al lui Traian Băsescu, despre care a afirmat, citat de Antena 3, că este "un creier ce trebuie ascultat". Iancu este şi unul dintre susţinătorii elaborării unei noi Constituţii care să consfinţească un regim în care să crească rolul guvernului, dar, atenţie, sub conducerea şefului statului şi contestă dreptul Parlamentului de a-l suspend pe preşedinte.
În 2006, Iancu a fost anchetat de poliţie pentru comportament agresiv-huliganic în public, un site l-a surprins având un comportament nepotrivit faţă de un student.
Faptul că PDL are sub control Avocatul Poporului îi conferă un avantaj extraordinar în situaţia în care pierde guvernarea, pentru că această instituţie are dreptul să atace la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă şi legile aflate în vigoare.

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/csa-curtea-de-conturi-si-avocatul-poporului-in-mana-pdl-159289/