vineri, 16 septembrie 2011

Legea nu are rolul de a proteja imaginea instituţiilor, ci drepturile cetăţenilor

 Studenţii: Propunerile MAI privind dreptul la protest, măsuri de cenzură a cetăţenilor

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră propunerile Ministerului Administraţiei şi Internelor cu privire la modificarea Legii privind organizarea adunărilor publice, modificări postate pe site-ul oficial al instituţiei, drept un "afront adus valorilor pe care o societate democratică trebuie să le promoveze", a declarat vineri pentru AGERPRES preşedintele organizaţiei studenţeşti, Daniela Alexe.
Potrivit acesteia, în contextul în care joi Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit Ziua Internaţională a Democraţiei promovând libera exprimare ca valoare universală, ANOSR consideră că modificările propuse "au un efect contrar, limitând posibilitatea de manifestare publică a cetăţenilor".
Reprezentanţii ANOSR susţin că proiectul elimină articolul din vechea formă care susţine faptul că libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni şi orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege
Totodată ANOSR consideră că noul proiect înlocuieşte termenul de 'declarare' a adunărilor publice cu cel de 'aprobare', fapt ce "elimină practic statutul de drept al acestei forme de exprimare publică".
De asemenea, susţin studenţii, proiectul propus "interzice organizarea adunărilor publice în imediata apropiere a (...) obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militară, categorie în care se încadrează Guvernul, Parlamentul, ministerele şi alte instituţii ale statului".
"ANOSR consideră că această modificare poate reprezenta o măsură de cenzură a cetăţenilor de a-şi exprima nemulţumirile faţă de activitatea acestor instituţii. ANOSR consideră că această modificare generează o abordare subiectivă faţă de manifestaţiile organizate şi poate genera abuzuri din partea instituţiilor statului. Introducerea obligativităţii de a anunţa instituţiile statutului cu 5 zile înainte de desfăşurarea acestora, faţă de 3 zile, cum era stipulat în fosta lege, blochează practic o reacţie promptă a cetăţenilor la subiecte de interes pentru ei", a afirmat Alexe.
Liderul ANOSR este de părere că legea nu ar trebui să aibă rolul de a proteja imaginea instituţiilor sau a persoanelor publice, ci "de a proteja drepturile cetăţenilor" şi să preîntâmpine "controlul excesiv din partea statului".

Cristina Ionescu
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/studentii-propunerile-mai-privind-dreptul-la-protest-masuri-de-cenzura-a-cetatenilor-158063/