Încheierea unor contracte păguboase prin care energia a fost vândută ieftin către Hidroelectrica, cu un preţ extrem de mic faţă de cel de pe bursă, aduce Complexului Energetic Turceni pierderi uriaşe, aproape 50.000 de euro pe zi. Constatările au fost făcute chiar de către Ministerul Economiei, acţionar majoritar la Complexul Energetic Turceni. Evident, din toată această afacere, cei câştigaţi sunt băieţii deştepţi, iar păgubaşii – statul şi consumatorii captivi.
Întreaga afacere o confirmă şi fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel: „Eu acuz toate conducerile de la Turceni care, cât s-au perindat la cârma Complexului, au vândut energie la un preţ mic, în fiecare an, către Hidroelectrica. Acuz pe Manţog, Tunaru şi Graure, ţinând cont că şi în acest an, C. E. Turceni a mai încheiat un contract cu Hidroelectrica. Complexul Turceni vinde energie cu 210 lei /MW, iar Hidroelectrica vinde mai departe, pe bursă, cu 303 lei. La ora asta la care vorbim, Turceniul îşi permite să piardă, astfel, 50.000 de euro pe zi! Consumatorul de rând plăteşte încă o acciză la factura de curent… După ce că Hidroelectrica a cumpărat la acest preţ energie de la Turceni, nici n-a plătit-o. La ora actuală, datoria Hidroelectrica pe care o are către CE Turceni se ridică la 35 milioane de lei, adică la 8-9 milioane de euro”.
Chiar dacă FMI recomandă ca toate tranzacţiile cu energie să fie efectuate exclusiv pe platforma Operatorul Pieţei de Energie Electrică OPCOM, iar Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei să elimine preţurile reglementate pentru consumatorii industriali, în România continuă moda vânzării energiei prin diferite metode care permit preţuri preferenţiale. Costurile de producţie a energiei pe cărbune sunt uriaşe, din cauza utilajelor vechi. Cu toate acestea, energia de la termocentralele pe cărbune se vinde extrem de ieftin, companiile înregistrând pierderi uriaşe. Evident, totul se face în favoarea cui trebuie, în timp ce aceia care conduc destinele acestor companii se fac că nu înţeleg mesajele transmise.
Împrumută în bănci şi pierde la vânzare!
Într-un raport al ministrului Economiei, care a stat la baza eleborării strategiei energetice, se arată: „circa 80% din grupurile termoenergetice din România au fost instalate în perioada 1970-1980, în prezent depăşindu-şi practic durata de viaţă normată. Parcul de grupuri din termocentrale, datorită tehnologiilor anilor ’60-’70 şi a uzurilor, are performanţe reduse, randamente în jurul a 30%, cu excepţia unor grupuri pe cărbune reabilitate care ating 33%. Acestea sunt cu o treime mai slabe decât cele moderne”. Din 2014, toate grupurile care rămân în funcţiune trebuie să se încadreze în cerinţele de mediu europene, necesitând sume de zeci de milioane de euro pe care companiile producătoare trebuie să-i imprumute.
Se mai arată că din cei 14.500 MW funcţionali în România, dacă vrem să reabilităm în următorii zece ani 10.000 MW, ne-ar trebui 3 miliarde de euro.
Complexul Energetic Turceni este unul din aceşti producători, care la această oră are împrumuturi din bănci în valoare de peste 300 milioane de euro, iar acum încearcă să mai obţină un împrumut de încă 150 de milioane de euro. Cu toate acestea, factorii de decizie ai Complexului Energetic Turceni adoptă constant măsuri neperformante ce concură la diminuarea iraţională a rezervelor de lignit din bazinul carbonifer al Olteniei, lăsând impresia că sunt preocupaţi prioritar de satisfacerea unor interese personale ori de grup şi mai puţin, din păcate, de maximizarea profitului unităţii energetice.
Reglementări neluate în seamă!
Printre „beneficiarii” acestor măsuri se regăsesc, în continuare, „băieţii deştepţi din energie”, una dintre găselniţele utilizate de cei care deţin frâiele Complexului pentru livrarea mascată de energie către aceştia fiind încheierea unor contracte de întrajutorare cu alţi producători de energie, care, teoretic, ar trebui să aibă rol asiguratoriu. în practică, însă, ele maschează o vânzare propriu-zisă de energie electrică la preţ reglementat către un furnizor eligibil din domeniul privat, peste cota fixată anual de către ANRE.
Posibilitatea vânzării de energie în baza acestor contracte, precum şi delimitarea strictă a situaţiilor şi condiţiilor în care producătorii pot recurge la această metodă au fost instituite de ANRE la sfârşitul anului 2006, după un scandal ce a ţinut prima pagină a ziarelor cu privire la alte contracte de vânzare încheiate de Complexul Turceni cu Hidroelectrica, la preţuri extreme de mici. Cu toate acestea, în ultimii ani, Turceniul a continuat să vândă energie electrică la preţuri preferenţiale către Hidroelectrica, prin specularea acestor prevederi legale care reglementează posibilitatea tranzacţionării între producători.
Ceea ce au omis şi continuă să ignore, cu bună ştiinţă, cei care decid în cele două societăţi este faptul că vânzarea-cumpărarea energiei electrice trebuie să se realizeze în ambele sensuri, iar până la terminarea contractului cantităţile de energie vândute sau cumpărate de fiecare parte trebuie să fie egale. Cel puţin aşa spune Decizia Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nr. 1774/2006.
Întrajutorare sau pomană?
În ultimii trei ani, în cazul contractelor de întrajutorare dintre Complexul Turceni şi Hidroelectirca, vânzarea de energie s-a realizat exclusiv într-un singur sens, de la prima către a doua societate.
Prin această practică se vizează, în realitate, favorizarea unor furnizori eligibili de energie din domeniul privat, care achiziţionează, ulterior, energia electrică produsă de Turceni, pentru a o furniza consumatorilor captivi, înregistrând astfel profituri substanţiale din diferenţa de valoare dintre preţul de achiziţie de la producători şi cel de revânzare.
Avem şi exemple! În urma derulării unui astfel de contract, Complexul Turceni a vândut către Hidroelectrica, într-un singur sens, energie de 100 MW în bandă, la preţul de 155,12 lei/MWh fără TVA, în condiţiile în care preţul mediu practicat de Complex pe piaţa contractelor bilaterale era de 200 lei/MWh fără TVA. Calculăm şi pierderile şi astfel, în ultimele cinci luni ale lui 2009 bugetul Turceniului a fost prejudiciat cu peste 16 milioane lei, pentru cantitatea totală livrată de circa 360.000 MWh.
Ulterior, în trimestrul al doilea al anului 2010, Turceni a vândut tot către Hidroelectrica încă 75.490 MWh, tot în regim de întrajutorare, cu o valoare totală de 13.739.180 lei, la preţul de 182 lei/MWh fără TVA, rezultând un nou prejudiciu estimat la circa 1,36 milioane lei, întrucât vânzarea-cumpărarea s-a realizat, de asemenea, într-un singur sens.
De asemenea, în cursul acestui an, între cele două societăţi a fost încheiat un alt contract, în cadrul căruia s-a prevăzut tranzacţionarea energiei la preţul de 210 lei/MWh. Şi cu toate că preţul stabilit în anul 2011 este net superior faţă de cele practicate în anii trecuţi, Complexul nu poate beneficia de un avantaj, întrucât marja de profit este foarte mică, iar, în prezent, Hidroelectirca figurează cu restanţe către Turceni de aproximativ 35 milioane lei, doar din derularea acestor contracte şi asta pentru că beneficiarul achită lunar doar 2-3 milioane lei.
Şi, în acelaşi mod, în perioada 2009-2010, Complexul Turceni a livrat energie în baza unui alt contract de întrajutorare şi către Electrocentrale Deva, la preţul de 198 lei/MWh fără TVA. Toate aceste contracte au fost parafate de actualul director general al Turceniului, Octavian Graure.
Sursa:
http://www.jurnalul.ro/special/anchete/50-000-de-euro-pe-zi-pentru-baietii-destepti-590784.html