duminică, 18 septembrie 2011

220.000 de euro, fără TVA
Elena Udrea plăteşte costurile congresului presei din turism
Între 17 şi 25 septembrie a.c. în România se desfăşoară Congresul FIJET (federaţia presei din turism). Ministerul condus de Elena Udrea suportă cheltuielile pentru 200 de ziarişti străini şi 25 din România, dar acest lucru nu a fost făcut public până luna trecută.
 
"Recunoaşterea progreselor României" se face contra cost
Faptul că România organizează un congres FIJET nu este un lucru rău. Numai că acest congres se face exclusiv din bani publici şi în acest caz se impune o întrebare în ceea ce priveşte oportunitatea organizării într-o perioadă de criză. Organizarea congresului în România s-a decis în 2009, în timp ce manifestarea se desfăşura în China. Atunci, Elena Udrea a lansat invitaţia ca România să fie nominalizată ca loc de desfăşurare în 2011, lucru acceptat de conducerea FIJET. Este însă inexplicabil de ce ministrul de resort nu a făcut public acest aspect. Abia la începutul lunii august 2011, când pe site-ul MDRT au apărut documentele referitoare la selecţia de oferte în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică a evenimentului, s-a aflat despre organizarea în România a congresului. De asemenea, s-a păstrat o discreţie suspectă în ceea ce priveşte evenimentul în principalele organe media, care nu au fost bombardate cu informaţii privind organizarea congresului.
Mai mult, pe blogul personal - adevărata rampă de lansare a ştirilor sau a intenţiilor ei sau ale guvernului sau ale PDL -, Elena Udrea a păstrat tăcerea privind congresul FIJET până pe 17 septembrie a.c, adică ziua de debut a manifestării.
Elena Udrea spune pe blog că "simplul fapt că evenimentul are loc în România este o recunoaştere a progreselor făcute de ţara noastră în ultimii ani" şi că, în general, "ţările se luptă pentru organizarea acestui congres, iar locaţia aleasă este întotdeauna o destinaţie la modă în perioada respectivă". Ce uită să spună Elena Udrea este că MDRT plăteşte integral sejurul pentru invitaţi şi că de fapt acesta este pricipalul motiv al organizării congresului, şi nu atât „recunoaşterea progreselor" sau calitatea de „destinaţie la modă" a ţării gazdă.
Ultimele congrese FIJET au avut loc în Turcia, China, Austria, Spania etc., adică efectiv în ţări care reprezintă destinaţii la modă.
 
Servicii standard pentru participanţi
În caietul de sarcini aflat pe site-ul MDRT se regăseşte o propoziţie care nu credem că se regăseşte în documentele oficiale ale unor ministere similare din ţările civilizate şi care explică de ce România nu este o destinaţie atractivă pentru turiştii străini". "Serviciile trebuie să fie realizate la cele mai bune standarde de igienă şi curăţenie", se arată în caietul de sarcini. Practic, se atrage atenţia firmei care a preluat organizarea evenimentului (evident, MDRT nu a catadicsit să precizeze în comunicatul de presă din 16 septembrie a.c. cine a câştigat licitaţia) să asigure exact condiţiile (normale - n.a.) de care nu prea beneficiază turiştii români şi străini în România. În mod normal, MDRT ar trebui să impună aceste condiţii hotelierilor şi tuturor responsabililor din turismul autohton, pentru că igiena şi curăţenia sunt în mare suferinţă în multe zone din turismul românesc.
 
Chiar ne bazăm pe turişti din Panama şi Venezuela?
 Conform informaţiilor provenite de la MDRT, cei 200 de jurnalişti străini provin din mai toate ţările Uniunii Europene, dar şi din state precum Rusia, Ucraina, Turcia, Liban, Egipt, Tunisia, SUA, Canada, Panama, Mexic şi Venezuela. Se impune din nou o întrebare: chiar crede cineva că vom fi invadaţi de turişti din Mexic, Panama şi Venezuela? Chiar şi turiştii din Canada şi SUA pentru România nu înseamnă prea mult, iar despre turişti turci prin Europa nu prea s-au auzit prea multe.
Ar mai fi de spus că ziariştii participanţi la Congres vor fi plimbaţi prin zonele turistice din Bucovina, la Sighişoara şi Sibiu şi în zona Bran. Adică exact în zonele turistice care chiar nu mai au nevoie de promovare. De ce nu li se arată alte destinaţii, mai puţin cunoscute, rămâne un mister.
 
Septembrie 2011: aproape 14.000 de euro pentru documentarea ziariştilor
MDRT continuă o practică devenită „stas" în timpul mandatului Elenei Udrea: plătirea de sejururi de documentare pentru ziariştii străini. În această lună situaţia este următoarea:
  • 29 aug. - 3 sept.: 2 ziarişti italieni - 8.583,20 lei fără TVA
  • 9 - 13 septembrie: 7 ziarişti polonezi - 22.935,36 lei fără TVA
  • 11 - 16 septembrie: ziarista Jeanine Barone (USA) - 7.338,04 lei fără TVA
  • 16 - 19 septembrie: 2 ziarişti francezi - 6.962,88 lei fără TVA
Penurie de turişti din afara Europei
Analizând numărul de înnoptări ale turiştilor străini în România, în ultimii trei ani, ajungem la concluzia că acesta este destul de redus, ceea ce înseamnă că promovarea - inclusiv prin plătirea de sejururi pentru ziarişti străini - este ineficientă. Iar în ceea ce priveşte ponderea turiştilor din alte continente decât Europa, aceasta este este pur şi simplu infimă, fapt ce nu justifică în nici un fel invitarea de ziarişti din SUA, Canada sau alte state din America de Sud. Iată ce spun statisticiele INS:
2008: 3.359.300 înnoptări; 5,1 % turişti din afara Europei
2009: 2.656.700 înnoptări; 4,9%
2010: 2.755.100 înnoptări; 5,3%
2011: 1.685.700 înnoptări; 5,7% (statistică valabilă pentru perioada ianuarie - iulie)

Autor: Lucian Gheorghiu

Sursa:
http://www.cotidianul.ro/elena-udrea-plateste-costurile-congresului-presei-din-turism-158264/