duminică, 18 septembrie 2011

Adrian Năstase, despre achiziţionarea de avioane F16:

Sigur că partenerii noştri europeni sunt nervoşi
de OVIDIU PETROVICI

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că, din punctul de vedere al relaţiilor pe plan internaţional, România este într-o situaţie "absurdă", în condiţiile în care statul român vrea să cumpere avioane F16 lucru care îi face "nervoşi" pe partenerii economici europeni ai ţării noastre, potrivit Mediafax.
"Vedeţi foarte bine că România în momentul de faţă este într-o situaţie absurdă. Vrea să cumpere avioane F16 din Statele Unite, dar este practic într-un război politic cu unii dintre cei mai importanţi parteneri din Europa. Cu Franţa - vedeţi foarte bine care sunt reacţiile din Franţa. Vedeţi bine că Olanda, spre exemplu, s-a pronunţat într-un mod brutal împotriva primirii României în spaţiul Schengen. Românii vor ajunge să trăiască izolaţi în propria ţară, în condiţiile unei politici externe pe care nu o explică nimeni în mod coerent.
Fără îndoială, relaţia cu Statele Unite este importantă. Am construit această relaţie împreună cu celălalt guvern, dar nu este admisibil ca, fiind într-o perioadă de criză economică, să nu înţelegem că este important ca noi să participăm la construirea eventuală a unui avion de vânătoare european şi să cumpărăm acest avion eventual, nu să cumpărăm din Statele Unite, care este un competitor economic pentru Europa. Sigur că partenerii noştri europeni sunt nervoşi din acest motiv", a declarat Adrian Năstase, duminică, în comuna prahoveană Ceptura, cu ocazia lansării candidatului susţinut de USL pentru postul de primar al comunei.
Năstase a criticat atitudinea autorităţilor române, spunând că găsesc resurse financiare pentru a cumpăra avioane americane, însă nu au găsit fonduri pentru a plăti datoriile restante către firmele germane sau franceze care au lucrat în România.
"Nu îmi propun să critic vizita pe care a făcut-o preşedintele Traian Băsescu în Statele Unite. Este bine că a fost acolo, este bine că se dezvoltă un parteneriat strategic cu Statele Unite. Dar uitaţi-vă că relaţia economică cu Statele Unite este extrem de deficitară. Importurile noastre sau exporturile noastre sunt undeva în zona 100 între partenerii Statelor Unite. Asta arată că noi nu am reuşit să ducem această relaţie economică într-o zonă care să fie benefică şi pentru români. Nu am reuşit să modificăm acele reguli pentru care Executivul şi Congresul American îşi pasează mingea de la unii la alţii în legătură cu vizele pentru plecat în Statele Unite. Americanii intră fără vize în România, dar românii au nevoie să îndeplinească condiţii extrem de dure pentru a obţine vize în Statele Unite", a mai spus Năstase.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a criticat "incapacitatea" României de a discuta la nivel politic cu liderii din Franţa, Italia, Spania, spunând că românii ajung să fie "ironizaţi" de posturile de televiziune din Franţa şi că cetăţenii români "se simt efectiv umiliţi pe continentul pe care trăiesc".
Preşedintele Băsescu a afirmat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică la Pro TV, că în întâlnirile de la Washington a menţionat că România nu are banii necesari achiziţiei de avioane F16 şi că s-ar putea angaja într-un astfel de contract doar în baza unei finanţări pe termen lung.
CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.
În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat însă că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/nastase-despre-achizitionarea-de-avioane-f16-sigur-ca-partenerii-nostri-europeni-sunt-nervosi-238100.html