miercuri, 28 septembrie 2011

Poliţiştii, scoşi din schemă pentru manevre electorale

Sindicaliştii critică o decizie a CSAT prin care poliţiştii de la Ordine Publică şi Rutieră trec în subordinea primarilor
 


Acuzaţi că au instalat în fruntea şco­lilor directori portocalii, reprezentanţii puterii au pus ochii şi pe poliţişti pentru a le face jocurile la viitoarele alegeri. CSAT a dat luni undă verde Executivului să adopte „legislaţia necesară pentru transferul de responsabilităţi în domeniile ordinii publice şi circulaţiei rutiere de la Poliţia Naţională către Poliţia Locală, pentru a creşte astfel eficienţa acţiunilor de pe teren”. Tradus, poliştiştii de la „ordine publică” şi „rutieră” trec în ograda administraţiei locale şi vor fi la mâna primarilor. Acest lucru a fost semnalat ieri de sindicalişti, care au criticat dur hotărârea CSAT.
Preşedintele Sindicatului Naţio­nal al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marian Gruia, a declarat pentru Jurnalul Naţional că decizia CSAT de a transfera competenţele poliţiştilor în subordinea primarilor nu este deloc întâmplătoare, ţinând cont că se apropie alegerile din 2012. „S-a spus că totul se face pentru eficientizarea activităţii în teren... Păi, au adus cumva argumente în ceea ce priveşte ineficienţa Poliţiei? Ce nu merge? De ce această mutare acum, pentru că lucrul ăsta puteau să-l facă mai demult ori au făcut-o exact acum pentru ca, până anul viitor, cei care se ocupă de ordine publică şi circulaţie să fie subordonaţi primarilor. E părerea mea personală, se apropie alegerile...
Am văzut de-a lungul timpului că nu de puţine ori Ministerul de Interne (MAI) a fost acuzat că a fost părtaş la vot şi tot aşa... Vă daţi seama ce o să se întâmple dacă se va trece în subordinea primăriilor? Se va executa exact ce spune primarul. În momentul în care se va întâmpla trecerea, ce spune primarul aia va face po­li­ţis­tul, pentru că, dacă nu se întâmplă aşa, îl va da afară a doua zi”, a spus Gruia. Ministerul Administraţiei şi Internelor nu vede însă că dracul e aşa de negru, nici că CSAT a deschis drumul unor manevre electorale. „Siguranţa şi ordinea publică şi circulaţia rutieră se vor transfera de la Poliţia Naţională către poliţiile locale în oraşele cu peste 20.000 de locuitori şi care sunt dispuse să preia activitatea respectivă, pentru că nu obligăm pe nimeni.
Nu este o obligaţie. Auto­ri­tăţile locale care doresc să preia astfel de competenţe le pot prelua îm­pre­ună cu tot personalul, infrastructura, bugete, cu tot ceea ce presupune chestiunea asta. Cine nu vrea nu vrea, eu n-am cum să-l oblig. Dacă nu vor să le preia vor rămâne la Poliţia Na­ţio­nală”, a declarat secretarul de stat în MAI, Mihai Capră, citat de Agerpres, precizând că, după avizul obligatoriu al CSAT, urmează să fie elaborate actele normative necesare pentru punerea în practică a transferului.
Până când trecerea poliţiştilor în subordinea primarilor va deveni lege, puterea s-a asigurat deja că-i va fi bine în secţiile de votare. Directori de şcoli au fost daţi afară pe bandă ru­lan­tă, fiind înlocuiţi cu alţii, numiţi pe criterii politice. Fenomenul a fost semnalat atât de politicienii Opo­zi­ţiei, cât şi de sindicaliştii din educaţie. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, acuza luna trecută PDL că se pregăteşte de alegeri în „spirit cazon” şi că acum numeşte „noi directori care să aibă sub control secţiile de votare”.
Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor, recunoaşte şi el că sistemul este „ultrapolitizat”, iar cazurile direc­torilor daţi afară care au ales calea justiţiei pentru a-şi face dreptate este mai mult decât elocvent. „Atâta vreme cât nu are loc o schimbare a mentalităţii politice, este clar că politizarea va continua în exces. Faptul că legea te obligă să alegi între funcţia de director şi o funcţie politică nu este deloc relevant. Important este cine te susţine pentru această funcţie. (...) Puterea are nevoie de simpli executanţi”, a declarat Nistor pentru Jurnalul Naţional.

Sursa:
http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/politistii-scosi-din-schema-pentru-manevre-electorale-591825.html