joi, 15 septembrie 2011

Interzis românilor la mitinguri în faţa Guvernului?

 

Autor: Romulus Georgescu 

Ministerul Administraţiei şi Internelor susţine un proiect de lege prin care este restrâns dreptul la manifestaţii în apropierea obiectivelor cu pază militară. Societatea civilă critică dur iniţiativa care elimină din actuala lege şi articolul referitor la garantarea libertăţii de a organiza mitinguri.
Controversele în jurul proiectului de lege, propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru dezbatere publică, au pornit de la un articol care interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în imediata apropiere a obiectivelor asigurate cu pază militară. Legea în vigoare (60/1991) face referire doar la „obiectivele militare". Modificarea susţinută de MAI a fost criticată ieri de Opoziţie şi de organizaţiile neguvernamentale prezente la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului.

APADOR-CH, prin vocea Nicoletei Andreescu, a contestat prevederea cu pricina: „Majoritatea sediilor instituţiilor publice sunt păzite de jandarmi, ceea ce înseamnă că orice adunare publică este interzisă în imediata lor apropiere". „Dacă vreau să manifest împotriva unei măsuri a Guvernului, vreau să o fac în apropierea Guvernului", a afirmat Răzvan Martin, reprezentantul Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Cum rămâne cu Palatul Cotroceni?

În ciuda diferenţei dintre proiectul MAI şi legea în vigoare, Aurel Moise, şeful Departamentului de Ordine Publică din Jandarmeria Română, a susţinut că prevederea există şi în Legea 60. „Parlamentul şi Guvernul sunt şi în actuala lege", a comentat el. Deputatul liberal Adriana Săftoiu i-a atras însă atenţia că lucrurile nu stau deloc aşa.„Aţi preluat întregul articol din vechea lege şi aţi introdus şi instituţiile cu pază militară", a susţinut ea. Săftoiu i-a cerut reprezentantului Jandarmeriei să le definească, întrebându-l dacă, spre exemplu, Palatul Cotroceni se încadrează în categoria obiectivelor cu pază militară, vizate de amendamentul MAI. La insistenţele deputatului PNL, Aurel Moise a precizat că pe listă se află doar Guvernul, Parlamentul şi prefecturile.

O altă dispută a vizat renunţarea la articolul prin care era garantată libertatea cetăţenilor de a organiza mitinguri. „Constituţia garantează libertatea de întrunire, iar legea trebuie să transpună acest principiu, nu să-l amputeze", au pledat reprezentanţii APADOR- CH. Un alt articol supus criticilor a fost cel care interzice manifestanţilor să scandeze cuvinte vulgare „care produc indignarea cetăţenilor". „Este o lege care vrea să prevină o presupusă apocalipsă socială, e făcută cu rea intenţie, o adevărată provocare", a concluzionat Costi Rogozanu, reprezentantul Criticatac.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a încercat să explice de unde le-a venit democrat-liberalilor ideea de a schimba legea. „Un imbold a venit după ce am văzut cum au evoluat manifestaţiile şi în ţări democratice precum Anglia", a explicat Toader. Senatorul PSD Georgică Severin a ameninţat cu încălcarea legii, dacă ea va fi adoptată de Parlament în varianta „stalinistă" dorită de PDL. El a afirmat că social-democraţii vor organiza mitinguri chiar în locurile interzise.

Amendamentul MAI

Proiectul MAI interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, unităţilor spitaliceşti, obiectivelor militare sau a celor asigurate cu pază militară.


Sursa:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Interzis_romanilor_la_mitinguri_in_fata_Guvernului_0_554945087.html