luni, 26 septembrie 2011

CSAT. România îşi retrage jandarmii şi poliţiştii din Kosovo

Scris de : M.A.B.

CSAT a hotărât retragerea celor 178 de jandarmi şi poliţişti români, din Kosovo, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Decizia a fost luată după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat Raportul privind prezenţa României cu jandarmi şi poliţişti în Kosovo. Retragerea se va face odată cu terminarea turului de serviciu, programată pentru luna decembrie, iar detaliile acţiunii de retragere vor fi stabilite în coordonare cu partenerii europeni.
Potrivit MAI, în provincia Kosovo se află în misiune 115 jandarmi şi 60 de poliţişti români. Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în această provincie execută misiuni şi se subordonează operaţional Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo. În cursul anului 2010, jandarmii români au participat la aproximativ 2.100 misiuni, în special de control al mulţimilor, operaţiuni speciale tip SWAT, securitate statică la obiective cu risc ridicat, escortarea personalului internaţional, protecţia apropiată, monitorizare şi patrulare în medii cu potenţial degenerativ în conflicte interetnice. Poliţiştii români prezenţi în teatrul de operaţii ajută, de asemenea, la îndeplinirea mandatului EULEX, aceştia fiind implicaţi în special, în misiuni de monitorizare şi îndrumare.
Pentru realizarea Raportului analizat în CSAT, în perioada 20 – 23 septembrie, secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a efectuat o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Kosovo. Cu ocazia vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere de lucru cu şeful Misiunii Europene de Poliţie şi Justiţie (EULEX) în Kosovo, Xavier Bout de Marnhac, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de activitatea contingentului român de poliţie şi jandarmi din provincie. Totodată, a fost făcută o evaluare a riscurilor de securitate privind participarea la misiunile de monitorizare şi îndrumare a poliţiştilor şi jandarmilor români din Kosovo, sens în care au fost vizitate „punctele fierbinţi” de desfăşurare a misiunilor membrilor contingentului român din Kosovo.
În cadrul întâlnirii au fost discutate şi aspecte legate de perspectiva prelungirii mandatului EULEX în Kosovo după iunie 2012. De asemenea, şeful Misiunii Europene de Poliţie şi Justiţie a subliniat profesionalismul poliţiştilor şi jandarmilor români aflaţi în misiune în provincia Kosovo, apreciind în mod deosebit contribuţia acestora la îndeplinirea mandatului EULEX în provincie. Secretarul de stat, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a mai avut întâlniri cu Gabrielle Sbano, şeful Departamentului de Poliţie Executivă din cadrul EULEX şi Kean Steen Sroeder, reprezentantul Capacităţii de Planificare şi Conducere a Operaţiunilor Civile ale UE în Kosovo.


Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/csat-romania-isi-retrage-jandarmii-si-politistii-din-kosovo-52623.html