miercuri, 7 septembrie 2011

De la „Poşta redacţiei”, la... Poşta Română


Eu nu am primit scrisoarea fumigeno-lacrimogenă a lui Oprea, prin care cadrele militare în rezervă şi în retragere, mai puţin cei zece la sută care s-au grăbit să ia „pensii nesimţite”, sunt anunţate că „Armata Română ştie să-şi apere militarii”, iar el, ca mare ministru mare, ştie să-şi onoreze „datoria faţă de camarazi”. Probabil că mulţi dintre cei care au primit vestea bună, transmisă ”în numele marii familii a Armatei Române şi în numele întregii societăţi”, că le-a crescut pensia cu o sută-două de lei nu mai au „niciun dubiu şi nicio neclaritate” că ministrul Oprea, „cu toate riscurile şi costurile politice”, şi-a asumat „efortul de a-i apăra pe militari”. Că nu a putut să îi apere pe toţi, asta e cu totul altă poveste. Dar, mă întreb eu, de ce nu îi apără şi pe militarii care au trecut în rezervă după 1 ianuarie 2011. Pentru că, iată ce mi-a fost dat să citesc, la „Poşta redacţiei”, în numărul 33 al aservitei (de către Oprea ) publicaţii „Observatorul militar”:
" În atenţia cadrelor militare trecute în rezervă după 1 ianuarie 2011, care ne-au solicitat detalii în legătură cu stabilirea pensiilor:
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, s-a schimbat şi modul de calculare a pensiilor cadrelor militare trecute în rezervă. Celor care au ieşit la pensie dupa 1 ianuarie 2011 nu li s-a stabilit încă pensia conform noilor prevederi.
Pentru că nu au mai primit ajutoare sau plăţi compensatorii la trecerea în rezervă, li s-a acordat, lunar, o sumă care să le permită să se întreţină până când se va realiza programul IT de către Casa Naţională de Pensii Publice. Deşi a trecut mai mult de o jumătate de an, programul nu a fost încă finalizat, aşa că militarii trecuţi în rezervă în acest an trebuie să mai aştepte. După ce va primi programul respectiv, Casa Sectorială de Pensii a MApN le va stabili pensiile în funcţie de elementele prevăzute de lege a se lua în calcul. Se va face şi o regularizare, astfel încât cei care au primit, lunar, o sumă mai mică decât cuantumul reieşit după stabilire, vor primi şi sumele restante, începând cu data deschiderii dreptului la pensie. Tot după finalizarea programului respectiv, li se vor recalcula pensiile şi celor care au lucrat în viaţa civilă după trecerea în rezervă. Aceştia îşi vor primi drepturile restante începând cu luna urmatoare celei în care au depus la Casa Sectorială de Pensii a MApN cererea însoţită de documentele justificative."
Consultant, Casa Sectorială de Pensii a MApN
col. Viorel Niculescu
Aşadar, pentru a-i anunţa pe cei trecuţi în rezervă după 1 ianuarie 2011 că trebuie să mai aştepte, pentru a-şi primi cuvenita pensie, până când „se va realiza programul IT de către Casa Naţională de Pensii Publice” (suntem deja în septembrie!), domnul colonel, consultant la Casa Sectorială de Pensii a MapN, apelează la... „Poşta redacţiei” a unui săptămânal pe care, probabil, îl mai citesc doar redactorii acestuia şi lucrătorii din structura de specialitate a ministerului, care au, ca principală sarcină, informarea lui Oprea în legătură cu... osanalele ce i se aduc în respectiva publicaţie. În schimb, pentru a atrage de partea sa, în campania electorală ce se pare că a început, pe zecile de mii de cadre militare în rezervă şi în retragere cărora, după recalculare, li s-au dat câţiva arginţi în plus la pensie, mai marele peste Armata Română apelează la... Poşta Română. Ne poate spune cineva din conducerea ministerului, dacă va citi aceste rânduri sau dacă va afla despre ele, cam cât s-a scos din vistieria secătuită a instituţiei pentru a se acoperi costurile cu hârtia, tonerul şi taxele poştale? Mâna de lucru nu o mai punem la socoteală, pentru că truditorii sunt de pe moşia lui Oprea.

Colonel (r.) Ilie Bâtcă