duminică, 18 septembrie 2011

Olguţa Vasilescu avertizează:

Băsescu nu apără interesele statului în cazul proiectului de la Roşia Montană
de OVIDIU PETROVICI
Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că "nu apără interesele statului", spunând că a fost "frapată" de expresia folosită de acesta într-o emisiune TV: "«dă domne drumul la exploatările de aur şi de argint», fiind vorba de exploatarea de la Roşia Montană", potrivit Mediafax.
"Am văzut astăzi (n.r. - duminică), nu aş putea spune cu mare plăcere, emisiunea la care domnul Traian Băsescu a fost invitat la Pro Tv, emisiunea «După 20 de ani». M-a frapat foarte mult o expresie pe care a folosit-o Traian Băsescu: «dă, domne drumul la exploatările de aur şi de argint», fiind vorba evident de exploatrea de la Roşia Montană. L-am văzut că devine foarte nervos şi mă întreb de ce, ce interese apără domnul preşedinte Traian Băsescu având în vedere că nu apără în niciun caz interesul statului român, şi nu apără interesul statului român pentru că de acolo statul român nu câştigă. Până acum am văzut pe bursă că a câştigat într-o singură zi 300 de milioane de dolari o firmă din Canada după nişte declaraţii pe care le-a făcut preşedintele Traian Băsescu. În schimb, statul român a intrat cu participare de 19 la sută în această exploatare, participare care se pare că s-a diminuat la 0, 6 la sută în urma creşterii aportului firmei canadiene. Nu se ştie clar această chestiune pentu că, deocamdată, rămân secrete clauzele contractuale", a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Craiova, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.
Vasilescu i-a atacat şi pe Radu Berceanu şi pe Radu Vasile, spunând că în anul 1997, cei doi au concesionat terenul pentru exploatări cu trei milioane de dolari, "o sumă extrem de mică".
"Gândiţi-vă şi dumneavoastră că pe trei milioane de dolari se cumpără un teren pentru a se construi un mall, nicidecum un teren pentru a se face exploatare pentru aur, argint, wolfram şi alte minerale extraordinar de scumpe", a mai spus Olguţa Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu a făcut apel la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să nu mai blocheze legea propusă de ea, care prevede desecretizarea contractelor care privesc privatizări şi licitaţii.
Ea a precizat că legea a trecut în unanimitate de Senat, însă este blocată de şase luni la Camera Deputaţilor.
"De fiecare dată se întâmplă ceva şi iar este trimisă pe poziţia 100, 100 şi ceva la vot pentru ca astfel să nu se voteze. Eu cred că românii trebuie să ştie ce se votează în numele lor. Poate cu această ocazie vom vedea ce se asunde în spatele acestui mare interes al lui Traian Băsescu", a mai spus Olguţa Vasilescu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că a cerut un raport privind Roşia Montană, iar documentul recomandă continuarea investiţiilor, el menţionând că va cere investitorilor să bea apă din zonă pentru a demonstra că nu conţine cianuri la nivel toxic.
Preşedintele a spus că Guvernul trebuie să dea drumul la marile proiecte, cum ar fi inclusiv Roşia Montană.

Sursa:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/o-vasilescu-spune-ca-basescu-nu-apara-interesele-statului-in-cazul-proiectului-de-la-rosia-montana-238056.html