vineri, 23 septembrie 2011

România devine o ţintă. Băsescu despre riscuri, ameninţări şi avantajele scutului antirachetă

Scris de : D.S.S 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că instalarea scutului antirachetă pe teritoriul României implică riscuri suplimentare de atac din partea celor care ţintesc state NATO, dar că acest risc este contrabalansat de sistemele de securitate necesare într-o astfel de situaţie.


Întrebat, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, dacă semnarea acordului cu SUA pentru scutul antirachetă aduce riscuri suplimentare de securitate, preşedintele a precizat: “Ar fi incorect să spun nu există niciun risc prin instalarea echipamentelor. Sigur că devenim o ţină pentru cei care intenţionează astfel de lucruri împotriva unui stat NATO, sau o ţintă prioritară, dar riscul este contrabalansat de sistemele de securitate necesar a fi implementate în astfel de situaţii. Trebuie să existe forţe aeriene capabile să descurajeze orice încercare de lovitură împotriva acestor instalaţii, trebuie să existe echipamente de securitate care să prevină o astfel de situaţie. În paralel cu creşterea riscului, se iau măsuri de contracarare. Insă cel mai mare risc e să ai o ţară care nu se poate apăra împtriva unor astfel de lovituri“, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a subliniat că scutul antirachetă a fost instalat în contextul creşterii riscului unor lovituri cu rachete inclusiv asupra României. “Mulţi spun: ce ne trebuia bătaia asta de cap! În condiţiile în care toate studiile arată creşterea riscurilor unor lovituri cu rachete balistice, inclusiv pe teritoriul României, riscuri care cresc datorită proliferării şi a dezvoltării unor astfel de sisteme în unele state care nu sunt angajate în procesul de neproliferare. Ne putem permite să nu luăm în consideraţie riscurile zilei, când avem două reactoare nucleare în funcţiune? Când avem combinate chimice în funcţiune, obiective industriale ce trebuiesc apărate?“, a spus preşedintele.



Citiţi continuarea aici:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/romania-devine-o-tinta-basescu-despre-riscuri-amenintari-si-avantajele-scutului-antiracheta-52026.html