marți, 16 octombrie 2012

"Regele Ferdinand" se luptă cu piraţii pe ţărmul Somaliei

Scris de : D.S.S.


Echipajul fregatei Regele Ferdinand a executat prima misiune de inspecţie (‘friendly approaches’) a unei nave aflate în apropierea ţărmului Somaliei, în cadrul Operaţiei Atalanta.

“După un briefing scurt, în care s-au prezentat condiţiile misiunii şi posibilele ameninţări, toată nava s-a pus în mişcare, fiecare membru al echipajului ştiind ce are de făcut în astfel de situaţii. Elicopterul s-a ridicat în aer, executând cercetarea zonei, o zonă necunoscută, cu tabere de piraţi în apropiere, o plajă deschisă şi formaţiuni muntoase, fiind pregătit să intervină, dacă desfăşurarea situaţiei ar fi impus-o. Nivelul de alertă a fost ridicat la navă pentru a putea face faţă oricăror potenţiale situaţii neprevăzute, iar grupele de boarding, extrem de motivate, s-au deplasat la bordul RHIB-urilor către nava de inspectat”, a declarat  lt.cdor. Mihai EGOROV, ofiterul de relatii publice aflat la bordul Fregatei Ferdinand.
Potrivit ofiterului roman, misiunea a fost prima de acest gen executată de navă, în apropierea unui ţărm necunoscut. ’Posibila barieră lingvistică cu cei de la bordul navei inspectate şi numărul mare de bărci care se aflau în apropierea navei comerciale au contribuit la crearea cadrului tactic şi vizual specific operaţiei, în care s-a desfăşurat acţiunea’, precizează sursa citată.
Unul dintre militarii care a participat la eveniment a spus că misiunea nu a ridicat probleme pentru că toată grupa boarding s-a dovedit a fi bine pregătită. ’Colaborarea cu marinarii de pe nava civilă a fost foarte bună. Fiind europeni, am fost nişte feţe cunoscute şi prietenoase pentru ei. Am discutat cu ei, le-am prezentat informaţii despre operaţiunea Atalanta executată de UE în această zonă. Suntem pregătiţi pentru toată gama de misiuni antipiraterie, am făcut acasă antrenamente pe situaţii mult mai grele decât cea de azi‘, a declarat militarul grupa boarding, potrivit comunicatului.
Pilotul Tudorel Duţă a afirmat că militarii care au efectuat misiunea din elicopter, pentru supravegherea zonei, au comunicat permanent cu nava pentru a putea lua cele mai bune decizii la bordul fregatei şi pentru asigurarea protecţiei echipelor de boarding. ’Am cercetat întreaga zonă, atât pe mare, cât şi pe uscat, şi a trebuit să monitorizăm fiecare ambarcaţiune, fiecare mişcare pentru a nu fi surprinşi de eventuale acte ostile din partea localnicilor. Ca orice misiune nouă, a avut o doză de necunoscut, însă noi am pregătit toate variantele şi nu am întâmpinat nicio dificultate’, a spus pilotul.
Căpitan-comandorul Ioan Marian, comandantul secund al fregatei Regele Ferdinand, a precizat că a fost prima misiune specifică din teatrul de operaţii, iar echipajul a reacţionat foarte bine. ’Astăzi am desfăşurat prima misiune de apropiere de coastele somaleze în vederea completării informaţiilor privind imaginea de suprafaţă şi, de asemenea, o vizită la o navă comercială în vederea promovării operaţiunii Eunavfor şi promovării măsurilor de bună practică pentru tranzitul în această zonă. A fost o misiune complexă la care am angrenat toată organizaţia; elicopterul a executat o recunoaştere a zonei, identificarea ambarcaţiunilor şi pericolelor din zonă, apoi cu ajutorul RHIB-urilor am transportat echipa de boarding la nava comercială. Aceştia au desfăşurat acolo un interviu cu comandantul navei în vederea promovării imaginii operaţiei şi în vederea obţinerii de informaţii privind activităţile din zonă‘, a afirmat acesta.
Nava românească îşi continuă misiunile specifice luptei antipiraterie în zona de acţiune a operaţiei Atalanta.  ’Prin misiunile executate, militarii din echipajul fregatei Regele Ferdinand reprezintă cu profesionalism Forţele Navale Române şi contribuie activ la punerea în practică a politicii de securitate a României şi îndeplinirea obiectivelor din Strategia de Securitate Naţională’, a mai transmis lt.cdor. Mihai EGOROV.
Fregata Regele Ferdinand acţionează sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene – Eunavfor în Golful Aden şi în largul coastelor Somaliei, şi a intrat în Operaţia Atalanta în urmă cu două săptămâni.
Foto: lt.cdor. Mihai EGOROV

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/regele-ferdinand-se-lupta-cu-piratii-pe-tarmul-somaliei-126881.html