Sub sceptrul guvernărilor lui Băsescu bugetul apărării a pierdut 1% din PIB. Este una din concluziile analizei prezentate de ministrul apărării Cornel Dobrițoiu la Bruxelles, la cartierul general NATO. Din datele prezentate de Dobrițoiu în timpul conferinței de presă reiese că, în timpul regimului Băsescu, auto-declarat cu pompă drept cel mai pro-atlantist, capacitățile de descurajare strategică ale României s-au diminuta vertiginos. În timp ce Băsescu se poza în atitudini hilar cazone prin Afganistan, alături de militarii români, credibilitatea noastră în spaţiul aliat, la capitolul înzestrări și tehnologizare, era pusă sub semnul întrebării.
Ministrul român a spus-o cât se poate de clar: debandada în ceea ce privește înzestrarea armatei, lăsată de guvernările Boc și Ungureanu, sub privirile complice ale lui Băsescu, au permis un început de erodare masivă a spiritului de corp al personalului, un prim pas către o dezangajarea faţă de valorile instituţiei militare. Armata română a fost privată de resurse. În timp ce organizam defilări, parade și summituri, resursele pentru instruirea militarilor erau la pământ. O continuare în acest ritm, a avertizat Dobrițoiu, anunţă un viitor sumbru.
Băsescu s-a servit personal de capitalul de notorietate al armatei române, câștigat prin afișarea eternei ei disponobilități față de aliați din NATO, ca să își joace carte a lui politică în fața americanilor : «eu sunt șeful CSAT, baci peste armia română, la un semn o duc în Kosovo, Libia sau Afganistan, sau oriunde vreți, fie și numai în chiloți și ciorapi, deci cu mine negociați, mie îmi consolidați poziția». Nu m-ar mira să aflăm mâine-poimâine că opțiunea noastră de a instala elemnte ale scutului rachetă în România a fost prezentată de Băsescu la Washingon drept rezultatul eforturilor sale uriașe și singulare de a convinge Parlamentul și opinia publică românească despre necesitatea realizării și în România a acestui proiect strategic. El, homo americanus care a primt cu brațele pline de flori Gazprom-ul venit pe tancurile de gaz în România.
Armata română a fost utilizată de Băsescu ca o anexă de imagine a dictaturii sale personale. Banii necesari pentru modernizarea ei au fost păpați cu grijă de camarila oranj, prin tot felul de proiecte de achiziții publice aberante, care s-au constituit în tot atâtea pretexte de fugă de bani publici din bugetul statului în buzunarele băsiștilor. «Este greu de explicat cetăţenilor acestei ţări – a spus ministrul Dobrițoiu la sediul NATO de la Bruxelles - de ce România a cheltuit peste 140 de milioane de euro pe an pentru panseluţe şi iarbă, în condiţiile în care credibilitatea noastră suferă la nivel strategic…Dacă aceste sume de bani ar fi fost investite pentru creşterea nivelului de trai al românilor, ar fi fost OK, cu toate că armata română este în mare suferinţă. Dar atâta timp cât se investesc sume de bani pentru construirea de parcuri în păduri, piscine pe islazuri sau telegondole care nu duc nicăieri, este inadmisibil».
Dobrițoiu a reiterat, de astă dată în numele guvernului Victor Ponta, că România își păstrează angajamentele față de imperativele strategice ale Alianței. Întrebat despre participarea militară românească în Afganistan după 2014, ministrul român al apărării a spus: «Ne-am asumat nişte angajamente ca aliaţi, într-o zonă de operaţii grea, şi suntem fermi în respectarea principiului că am intrat împreună şi ne vom dezangaja împreună din acel teatru de operaţii». Totodată, Cornel Dobrițoiu a precizat că ceea ce trebuie să plătească România ca și contribuție la susţinerea efortului aliat din Afganistan după 2014 este suma de jumătate de milion de dolari anual, timp de trei ani, sumă care reprezintă minimul pentru un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Un alt angajament reiterat de ministrul apărării este cel privind achiziționare de 12 avioane de luptă F16 americane, cumpărate din curtea ministerului apărării din Portugalia. Suma pe care va trebui să o plătim va fi de 670 de milioane de dolari. Dobrițoiu a lăsat să se înțeleagă că partea română s-ar afla în negocieri cu partea portugheză pentru diminuarea sumei de achiziție. Ministrul român a mai explicat că a trebuit să răspundă unor scrisori carea au venit de la Comisia Europeană, scrisori care atrăgeau atenția că o cumpărare fără licitație avioanelor cu pricina ar putea încălca legea europeană a achizițiilor publice. Industria europeană de apărare (EADS, SAAB) are și ea frustrările ei consemnate la Bruxelles.
Tot oferind argumente tehnice despre nevoia de a achiziționa avioanele americane de la portughezi, tot încercând să fie vrând-nevrând, din poziția sa oficială de ministru al apărării, avocatul acestei tranzacții (orice altă achiziție de avioane de la un alt partener a fost taxată de Dobrițoiu drept «antinațională»), ministrul a lăsat să îi scape porumbelul: achiziția lor este o «problemă politică». Desigur că e o problemă: atâta timp cât politica apărării în România a fost subordonată politicii personale a lui Băsescu.
George Bogdan
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/armata-romana-lasata-in-zdrente-de-regimul-basescu-196640/