joi, 18 octombrie 2012


Merkel îl vrea pe Băsescu. Să şi-l ia!

 Autor: Petru Calapodescu

Se tot fac, fără rost, paralele între uiaşa manifestaţie a USL de pe Arena Naţională şi şedinţa PPE de la Palatul parlamentului. N-are nici un rost. Într-un loc au fost 75.000 de oameni, care purtau voinţa multor milioane de alegători. În celălalt, şefi şi şefuţi ai Partidului Popular European, adunaţi să pună Europa la cale, deoarece simt că le fuge pământul de sub picioare. În subsidiar, să-şi arate şi sprijinul pentru un partid, PDL, care-şi caută scăparea tot smăcuindu-se şi pentru un preşedinte, Traian Băsescu, hulit şi chiar urât în propria ţară.
PPE şi-a dat iar în petic, liderii săi depărtându-se tot mai mult de nevoile şi năzuinţele popoarelor europene. Forţând nota în sensul unei evoluţii spre o austeritate insuportabilă, taxată ca atare, inclusiv prin manifestaţii violente, în alte şi alte ţări ale UE şi ignorând cu aroganţă faptul că rigoarea bugetară şi fiscală presupune la nivel macro şi solidaritatea cu ţările mai puţin dezvoltate şi care sunt primele care suportă consecinţele dure ale crizei mondiale. De aici, şi atitudinea superioară şi suficientă cu care vârfurile PPE, adepte ale constrângerilor cerute de Grupul Better Spending (elogiat şi de Băsescu) privesc cererile Prietenilor Coeziunii, adică ale statelor emergente, ca ţările bogate să dea dovadă de solidaritate. Băsescu vorbea despre "Prietenii Coeziuni, dar cu cheltuieli bine făcute". La fel de bine ca acelea "semnate" de Guvernul Boc, când, în doar doi ani, din Bugetul naţional s-au volatilizat 20 miliarde de euro?!În fine, viaţa va demonstra care opţiune e mai raţională, iar ultimul cuvânt, până la urmă, îl vor avea tot popoarele, nu câţiva lideri rupţi de realitate.
Depinde însă cu ce costuri sociale.

Ca români, n-aveam prea multe lucruri bune de aşteptat de la şefii PPE, dintre care unii şi-au bătut joc astă vară, la referendum, de voinţa poporului român. Angela Merkel nu s-a dezminţit, lăudându-l pe Băsescu, artizanul unor politici dezastruoase, pentru "curajul" său şi dorindu-l să reprezinte mai departe Româniala Buuxelles. N-are decât să şi-l ia, i-l dăm de tot. La preţ second hand, noi l-am "folosit" de ni s-a făcut acru în gură. Încântat de aprecieri, Băsescu n-a ezitat să sară iar calul. Nu numai că prezenţa sa a fost inoportună şi vădit politică, neconstituţională, dar şi-a îngăduit un lung discurs în care a vrut să arate, iarăşi, că el conduce România, e şi preşedinte, şi premier, e fac-totum şi el hotărăşte care sunt căile pe care să meargă ţara. Un discurs care n-a avut nimic comun cu atribuţiile sale constituţionale, un discurs la fel de inoportun ca şi plecarea sa, fără un mandat din partea Guvernului şi a Parlamentului, la Consiliul European de toamnă, unde se discută programe economice şi financiare care ţin efectiv de prerogativele primului ministru.

P.S.Deocamdată pe scurt, despre prestaţiile altor doi cetăţeni români la Congresul PPE. Un popă curvar şi extremist, fost turnător cu chitanţe la Securitate, l-am numit pe Laszlo Tokes, cel propulsat de PDL în staff-ul PPE, a bătut iar câmpii despre federalizarea României, fără ca vreun pepeist sau pedelist să-i dea peste bot. Altul, Hunor Kelemen, a simţit nevoia să ţină în faţa "înalţilor oaspeţi europeni" un discurs în ungureşte, iar nu în limba română, pe care o socoate străină. Altminteri, a fost Congresul PPE, despre care realesul preşedinte Wilfried Martens (în mod "democratic", candidat unic) precizase că  e "găzduit de preşedintele Băsescu, de PDL şi UDMR", desfăşurat sub sloganul "Mai multă Europă". Mai multă pentru cine? Pentru un grup de privilegiaţi, sau pentru popoarele Europei?


Sursa:
http://jurnalul.ro/editorial/markel-il-vrea-pe-basescu-sa-si-l-ia-626461.html