miercuri, 31 octombrie 2012

Jandarmii români pleacă în Afganistan

Scris de : D.S.S.


Un nou contingent de jandarmi români, format din 45 de luptători, va pleca sâmbătă în Afganistan, ceremonialul apelului solemn desfăşurându-se, miercuri, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.
Conform unui comunicat al Jandarmeriei Române, contingentul urmează să-l înlocuiască pe cel aflat în prezent în teatrul de operaţiuni. Mircea Duşa le-a mulţumit jandarmilor români, în numele conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru misiunea pe care au ales să o îndeplinească şi a reliefat profesionalismul de care au dat dovadă primele trei contingente ale Jandarmeriei Române în misiunile desfăşurate în această ţară.
Veţi pleca pentru 6 luni de zile, veţi fi departe de familie, veţi fi departe de colegi, veţi fi într-o zonă periculoasă, dar toată pregătirea pe care dumneavoastră aţi dobândit-o în instituţiile MAI, la Jandarmeria Română, vă permite să vă îndepliniţi cu cinste această misiune‘, a precizat ministrul în mesajul transmis în cadrul ceremoniei. Totodată, colonelul dr. Mircea Olaru, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, a ţinut să sublinieze că plecarea celui de-al patrulea contingent în teatrul de operaţii este o recunoaştere a muncii şi a profesionalismului jandarmilor, care nu numai că îi onorează, dar îi şi obligă în acelaşi timp.
Avem o nouă provocare, o misiune inedită, cu noi responsabilităţi şi cu noi riscuri. Vă doresc să vă îndepliniţi misiunea, aşa cum a fost ea stabilită şi nu în ultimul rând vă doresc să vă întoarceţi toţi acasă, aşa cum am făcut-o eu!‘, a declarat Mircea Olaru. La ceremonialul apelului solemn a participat şi şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, chestor principal de poliţie Ioan Căbulea şi conducerea Jandarmeriei Române.
Începând cu 28 aprilie 2011, potrivit Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 29 din 22 martie 2011, 208 jandarmi (trei contingente) au participat la misiunea de instruire NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat participarea României cu un contingent de jandarmi la misiunea de instruire NATO Training Mission – Afganistan (NTM-A), până la încheierea acesteia. Misiunea se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Alianţa Nord-Atlantică.
Durata unei misiuni este de aproximativ şase luni, iar jandarmii vor fi dislocaţi în două comandamente regionale ale NTM-A şi în patru centre de pregătire ale Poliţiei Afgane: Spin Boldak, Wardak, Costall şi Kandahar. Jandarmii care alcătuiesc contingentul provin din toate unităţile Jandarmeriei Române şi au fost selecţionaţi în urma promovării tuturor testelor la care au fost supuşi (cunoştinţe de specialitate, verificarea medicală, verificarea fizică, limba engleză, capacitatea de a desfăşura activităţi de instruire şi mentorat).
În Afganistan jandarmii români execută trei tipuri de activităţi: instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi activităţi de mentorat pentru ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire. Alături de personalul care participă la Misiunea de Instruire a NATO din Afganistan, Jandarmeria Română mai are în prezent trei reprezentanţi – observatori EUPOL – în cadrul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene din Georgia (EUMM Georgia). Pe de altă parte, un ofiţer jandarm este detaşat pe o perioadă de doi ani la Comandamentul Forţei de Jandarmerie Europeană la Vicenza, Italia.
Participarea efectivelor de jandarmi la misiuni în afara teritoriului statului român a început în anul 2002 în Kosovo, forţele Jandarmeriei Române desfăşurând activităţi specifice sub mandat ONU – misiunea UNMIK până în 2008 şi sub egida Uniunii Europene, în cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Stat de Drept EULEX Kosovo (din 2008 până în decembrie 2011). De asemenea, doi jandarmi au participat în anul 2009 în cadrul Misiunii ONU în Republica Democrată Congo.
Jandarmeria Română va continua şi în viitor participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional, jandarmii români urmând să-şi aducă aportul la atingerea obiectivelor de politică externă ale României şi implicit ale Ministerului Administraţiei şi Internelor atât sub egida Uniunii Europene, cât şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sau al altor organisme cu vocaţie globală sau regională în managementul crizelor civile sau în domeniul stabilizării şi reconstrucţiei în zonele post-conflict, respectiv în cadrul misiunilor desfăşurate de Forţa de Jandarmerie Europeană.

Sursa:
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/jandarmii-romani-pleaca-in-afganistan-2-129891.html