miercuri, 21 noiembrie 2012


Vocea Rusiei, supărată foc pe Titus Corlăţean

Scris de : M.A. 

Vocea Rusiei este supărată foc pe Titus Corlăţean, din cauza declaraţiilor acestuia referitoare la “nervosul” Dmitri Rogozin.
Deschiderea consulatului Federaţiei Ruse la Tiraspol a devenit un veritabil măr al discordiei în relaţiile româno-ruse (…) Ministrul de externe al României, Titus Corlăţean, a făcut câteva declaraţii neinspirate referitoare la vicepremierul guvernului rus Dmitri Rogozin. „Diplomatul” român s-a referit l-a „nervozitatea tradiţională” a oficialului rus şi a menţionat că acesta „are probleme cu dreptul internaţional”. În realitate, ministrul român de externe este cel ce are o maximă problemă în privinţa logicii elementare şi normelor diplomatice”, scrie Vocea Rusiei.
“Existenţa unui consulat la Tiraspol este perfect justificată prin faptul că în regiunea transnistreană locuiesc peste 170 de mii de cetăţeni ruşi. Dacă Moscova era interesată de orice altceva decât oferirea unui sprijin consular cetăţenilor ruşi din Transnistria, exista opţiunea dură şi directă de a deschide un consulat fără acordul Chişinăului, ceea ce nu s-a întâmplat anume din cauza faptului că Moscova a respectat integritatea teritorială a Republicii Moldova”, arată sursa citată.
“Revenind la escapada nefericită a ministrului român de externe, se poate demonstra foarte uşor că acţiunile sale frizează penibilul. Cum ar reacţiona autorităţile din România (sau orice altă ţară) dacă un ministru de externe al Rusiei ar începe să lanseze în public ordine referitoare la locurile unde România este îndreptăţită sau nu să-şi deschidă reprezentanţe diplomatice? Vicepremierul rus a reacţionat în acelaşi stil în care ar fi reacţionat orice reprezentant al unei ţări care se respectă. Probabil, după experienţa traumatică din această vară, rezultantă din comunicarea cu diplomaţii occidentali care l-au tratat ca pe un umil reprezentant al unei colonii, Titus Corlăţean a ajuns la concluzia că diplomaţia se face prin mesaje dure şi imixtiuni impardonabile în afacerile interne ale altor ţări. În fond, Corlăţean încearcă să se comporte cu Rusia în stilul în care Mark Gitenstein s-a comportat cu autorităţile din România. Este uşor de înţeles că o asemenea „strategie de comunicare” nu va îmbunătăţi cu nimic relaţiile româno-ruse. Încercarea de a transforma probleme tehnice într-un prilej de „box diplomatic” este inutilă şi este improbabil că va impresiona pe cineva la Moscova”, consideră Vocea Rusiei.

Sursa:
 http://www.ziuaveche.ro/international/externe/vocea-rusiei-suparata-foc-pe-titus-corlatean-133882.html