luni, 12 noiembrie 2012

 LA MULŢI ANI!


Ziua elitei Armatei: cercetaşii militari


Emblema Directiei Generale de Informatii a Apararii
Azi, 12 noiembrie 2012, se împlinesc  153 de ani de când la 12 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin Ordinul de Zi nr.83, a semnat actul de constituire a “Secţiei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române.
Vremurile au trecut, cercetarea şi-a făcut din plin datoria în cele 3 mari conflagraţii în care Armata României a fost implicată, Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi Cel De Al Doilea, dovedind în faţa istoriei cu fapte şi jertfe devotamentul profesioniştilor armei.
Transformările continue la care este supusă Armata a afectat şi cercetarea. Reducererii drastice a efectivelor i-a urmat lărgirea paletei de misiuni specifice. Dar cerecetarea s-a achitat cu brio de ele.
Cercetzarea a fost cea care a dat primele jertfe de sânge în teatrul de operaţii Afganistam primii trei eroi, sublocotenenţii (pm) Mihail Samoilă, Iosif Fogoraşi şi Narcis Şonei, fiind toţi cerectaşi.
Mai mult decât atât cercetarea a fost cea chemată să dea caracterul de elită al Armatei Române în cadrul NATO. Astfel înfiinţarea Centrului de Excelenţă HUMINT NATO de la Oradea vine să certifice în faţa Aliaţilor profesionalismul cercetaşilor Armatei României.
Şi să nu uităm că specificul armei e… discreţia, altfel poate paginile foii noastre electronice ar fi prea mici pentru a scrie despre cercetaşii militari.

La mulţi cercetaşi! Dumnezeu să-i însoţească pe cei care sunt în misiuni!

Sursa:
http://militar.infomondo.ro/actualitate/ziua-elitei-armatei-cercetasii-militari.html